Porsche 718 GTS: rijtest en video

Auteur: , 30 Reacties

De 718 met pretpakket is hier en wij gingen ermee op pad.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Als Porsche een nieuw model uitbrengt is het tegenwoordig bijna wachten op de GTS-uitvoering. Een goed pakket opties met een net iets dikkere en sportievere insteek maakte de afgelopen jaren modellen als de 911, Cayenne en Panamera helemaal af. En ook de 718 Boxster en Cayman krijgen nu de GTS behandeling, dus was het de hoogste tijd om deze package-deal eens aan de tand te voelen.

Porsche 718 GTS rijtest en video

Laten we eerst eens kijken naar de uiterlijke verschillen met de standaard 718. Aan de achterzijde zien we donkere achterlichten en een dubbele zwarte uitlaat, van de zijkant vallen de GTS-letters op de deuren op. Ook zijn er standaard 20 inch satijnzwarte velgen en bovendien is er een Sport Design voorbumper gemonteerd. Kortom: lekker dik en net wat agressiever. Precies wat heel veel Porsche-kopers leuk vinden.

Porsche 718 GTS rijtest en video

In het interieur vinden we alcantara bekleding op onder andere het stuur en de stoelen. Bovendien zien we bovenop het dashboard de klok van het Sport Chrono pakket en is de toerenteller in rood uitgevoerd. Het voelt allemaal net wat sportiever aan met rode stiksels in ons testexemplaar en bovendien die overheerlijke vaste sportkuipen. Die dingen blijven enorm prettig, maar door een gebrek aan verstelmogelijkheden zijn ze niet voor iedereen weggelegd. Cameraman Martijn vindt bijvoorbeeld de iets minder die-hard stoelen prettiger instelbaar. Ze zijn inderdaad veelzijdiger, maar ook een stuk minder mooi om te zien. En voor mij zitten ze perfect, ik zou niet anders willen. Zo lang ik er niet 5000 kilometer in vier dagen mee hoef te rijden.

Porsche 718 GTS rijtest en video

De leukste verschillen zijn echter onderhuids te vinden. Om te beginnen is de 2.5 liter, viercilinder, geblazen boxermotor iets krachtiger dan in de 718 S. Om precies te zijn schuilen er 365 pk’s onder de rechtervoet, 15 meer dan bij de “S” en 25 / 35 meer dan in de vorige generatie GTS. Het koppel komt uit op 430 Nm. Resultaat is een sprint naar honderd in 4,1 seconden (4,6 met de handbak) en een topsnelheid van 290 kilometer per uur. Met de PDK kun je bovendien lekker makkelijk van je plek blaffen met de Launch Control, een feestje bij elk stoplicht, als je zou willen.

Los daarvan hebben we ook Porsche Torque Vectoring (PTV), een mechanisch sperdifferentieel en Porsche Active Suspension Management (PASM) met 20 mm verlaging standaard aan boord. Allemaal zaken die het leven een stukje leuker zouden moeten maken tijdens het rijden. Dus laten we het daarover hebben.

Porsche 718 GTS rijtest en video

En dat is de grap: niet gek veel leuker dan de Boxster 718 S. Sterker nog: de meeste zaken zijn gewoon op de 718 te bestellen. De GTS is een iets fellere machine, maar de verschillen zijn niet enorm. De motor heeft dezelfde fraaie techniek om het turbogat op te lossen, dezelfde powerband, dezelfde gretigheid. Het is een heerlijk blok. Het enige nadeel blijft eigenlijk de soundtrack, hoe graag ik het als liefhebber van dit merk ook anders zou willen verkondigen: de viercilinder Boxster klinkt gewoon niet heel sexy. Zeker als hij koud is klinkt hij (met name stationair) niet heel goed. Hij mist het verfijnde van de zescilinders.

Porsche 718 GTS rijtest en video

Maar dat is het enige wat ik op de GTS kan aanmerken, en eigenlijk is dat geen probleem van de GTS, maar van de 718 an sich. Verder is de Boxster GTS net als zijn mindere broer gewoon een hele prettige rijmachine. Een heerlijke machine die misschien door zijn compacte afmetingen wel leuker is om over krappe Spaanse bergweggetjes (of Hollandse dijkweggetjes) te mikken dan zijn grote broer de 911. De precisie waarmee de 718 zich laat plaatsen is bizar.

Porsche 718 GTS rijtest en video

De Boxster GTS stuurt mede dankzij de standaard onderstelgoodies en het sperdifferentieel absoluut strak in en is voorspelbaar in het grensbereik. Gruwelijk hard een bocht uitkomen is bovendien kinderspel, er is enorm veel grip voorhanden. De verschillen met de Porsche 718 S (rijtest) zijn eigenlijk niet heel groot, maar dat is niet erg want die konden we ook al erg waarderen. De Boxster is als GTS gewoon nét iets lekkerder, nét iets dikker en voelt nét iets scherper.

Porsche 718 GTS rijtest en video

Kortom: de GTS is een heerlijk pakket als je een sportief uitgevoerde 718 zoekt. De Cayman is daarbij €2000 euro goedkoper dan de Boxster, met een vanafprijs van €107.300 euro. De handbak kost €112.565 euro, tevens exact €2000 euro goedkoper dan de Boxster. Dan kan ik misschien zeuren over het feit dat er geen natuurlijk ademende zescilinder mijn oren streelt (laat de geruchten waar zijn!), maar zelfs met de viercilinder is de 718 één van de beste auto’s in zijn klasse. Misschien wel dé beste auto in zijn klasse. Filmpje!30 reacties

Ik vind het echt een fantastisch autootje, maar voor dat geld zou ik toch ernstig gaan twijfelen tussen deze en een F-type. Die laatste zal ongetwijfeld minder goed uitgebalanceerd zijn, maar je hebt wel een schitterend geluid. Een proefritje in beide auto’s zou mij dan ook moeten overtuigen.
@berlinetta: ik zou voor een gebruikte F gaan met de 5.0sc
@kennone: dat is een heel andere categorie, doe me dan maar een Aston Martin Vantage.
Maar ik zou een F-type V6s ook prefereren boven een 718. Wat een geluid en looks heeft die.
Ik dacht trouwens dat de Cayman altijd duurder was dan de Boxter, is nu blijkbaar andersom
@berlinetta: Qua aanschafprijs wel, maar vergeet onderhoud, jaarlijkse belasting, inschrijftaks (alleszins in België), verbruik en eventueel afschrijving niet, dan komt de Porsche veel betaalbaarder uit.
Mooie auto opzich alleen als je dit soort bedragen uit geeft wil je toch echt geen 4 cylinder. Tenminste ik niet
@dickie: als je dit soort bedragen uitgeeft dan kijk je toch maar wat je daarvoor krijgt, een uiterst capabele sportwagen. En niet naar iets wat niet heel veel meer is dan een getal. Want het aantal cilinders is anno 2017 gewoon een technisch implementatie detail net als het aantal voorkeursposities voor radiostations. Qua vibraties maken 3,4,5 of 6 cilinders niet meer uit. Het motorgeluid wordt door de turbo gedempt en door de uitlaat gecomponeerd, daar maakt het aantal cilinders amper nog verschil.
@mashell: dat moet iedereen ook zelf weten maar ik zal er geen interesse meer voor hebben ook al zal alles prefect in elkaar steken bij deze Porsche.
Je zult maar in de kroeg zitten en zeggen dat net een Porsche gekocht hebt voor meer als een ton en dan zeggen ja maar is een 4 cylinder dan lachen ze je toch allemaal uit. Nee niks voor mij
@Dickie: ik zal je niet uitlachen, beloof ik
@dickie: ze lachen je uit omdat je Porsche een 4 cilinder heeft. Serieus? Jij hebt een ton om aan een auto te spenderen en je koopt daarvoor een Porsche. En je wordt uitgelachen? Het is wel duidelijk dat er geen autokenners in die kroeg van jou komen. Wie het laatst lacht, lacht het best en dat ben jij als je na drie 0.0 biertjes in je Boxster naar huis rijdt.
@mashell: Hmm Misschien moet ik dan maar eens andere kroeg zoeken dan Haha.
@Dickie: Uitlachen niet, en zal gelijk even vragen om een keertje mee te mogen rijden. Maar het zal wel altijd de grootste tegenvaller blijven. Ik vind het een erg mooie auto maar dat geluid klinkt nergens naar. En genieten van het geluid doe je nu eenmaal vaker dan het apparaat om een bocht gooien.
@mashell: vermogensopbouw, koppelkromme etc. zullen altijd anders zijn bij geblazen 4-cilinders i.v.m. bijv. zescilinders. Een 6IL in combinatie met een automaat is bijna onovertroffen, daar kan geen 4 cilinder tegenop. Maar dat is natuurlijk persoonlijk, ik vind de huidige 328i bijv. een stuk minder fijn rijden qua koppel dan de langzamere en veel oudere E46 328i, laat staan het geluid. Ikzelf zou ook altijd gaan voor een ongeblazen 6 cilinder vergeleken met een geblazen 4 cilinder, al heeft de laatste meer vermogen.
@skinnybmw: een 6il lijn wordt natuurlijk overtroffen door een V8,V10, V12 en electro- motoren. Dat gaat allemaal nog wat smeuiger.
Maar als je budget een grens heeft dan is selecteren op koppel bij lage toeren wat mij betreft zinvoller dan op het aantal cilinders. Atmosferische motoren rijden soepeler weg (meer koppel bij laag) maar boven de 2000 toeren blaast de turbo motor ze letterlijk weg, meer koppel beschikbaar en dus vlotter. Hoge toeren draaien voelt voor mij altijd een beetje pijnlijk aan, het klinkt gewoon niet mooi.
Ik wil ook een 2.5 4cilinder met 365 pk en 430 Nm in mijn vooronder..
112k en dan heb je een cabrio die geeneens goed klinkt.
Er is vast een markt voor dit, bij mensen waar 50k meer of minder niet zo veel meer uitmaakt; maar met die 50k meer, heb je als Porsche fan ook een 911 cabrio met wat opties.
Ieder zo zijn keuze. Ik zou m graag rijden, maar niet voor die prijs.
@gregorius: de teneur van het artikel is voor mij ook: een Boxster S is eigenlijk net zo leuk.
@gregorius: ik woon in Oostenrijk aan een doorgaande weg richting de stelvio pas, jij wil niet weten hoeveel porsche’s er voorbij komen rijden! Vooral gts uitvoeringen, zowel de 911 als de boxster
Ik had eigenlijk gehoopt op de nieuwe M5. Autovisie en autoweek hebben er al mee gereden.
@simon550i: Ik hoop al weken op de nieuwe Lexus LS… Niks…
Voor mij dé Porsche zoals die bedoeld moest zijn..
@casperh, wat met het gewicht? De originele Boxster met 6 cylinder zette 1200kg op de stoep, deze al bijna anderhalve ton. Ik kan me moeilijk inbeelden dat je dat niet voelt op een bergwegje.
Ik vind het een heel mooi karretje om te zien. Vooral in deze kleur ook. Zwarte velgen hoeft van mij niet zo maar verder een gaaf ding.

Maar ja, dat geluid… Dat is dramatisch. Een reden voor mij om voor wat anders te kijken.
Zo te horen had Casper ook wat problemen met zijn eigen soundtrack.
@aerotic: Die zonnebril kwam met een pakje Camel non-filter.
Wat een stofzuiger zeg. Voor de rest prima ding.
Deze zal ongetwijfeld de betere auto zijn, maar voor dit geld ga ik toch voor een F type V6S met 380pk. Mooier om te zien en een geweldig geluid! Het is maar wat je het belangrijkste vindt…
Waarom nou niet die 2.5 uit de TT?
Of komt die in de GT4?
Of kan dat niet want niet exclusief van Porsche?
@bogey: 2,5 uit de TT?? Jij weet niet waar de term Boxtel voor staat?
@bogey: boxter
ik heb zelf een boxster S 718, nieuw gekocht, samengesteld zoals ik wil…ik kan je vertellen het geluid als je rijdt valt 100% mee. tuurlijk is het van buitenaf geen sexy 6 cilinder geluid maar als je er mee rijdt heb je een prima ervaring. Daarnaast stuurt deze auto zo goed, dat je niet altijd met het geluid bezig bent. De hele ervaring is geweldig.

Ik heb er mee op Zandvoort gereden, rondjes 1.59 constant, en op Monza, en geloof me, met dit 4 cilindertje, 350 pk, ff ruim 1300 kg …met twee vingers in de neus….oja, en ik heb m op de testbank gehad om alleen t vermogen te meten, 380,2 pk (15 pk meer dan een GTS)….(op dezelfde testbank als van de autoweek filmpjes).

ik ben er blij, ik krijg er een glimlach als ik t dak open doe en lekker een stukje kan rijden… #dusdat
https://www.youtube.com/watch?v=6iIc42tI0iE& mn rondjes op monza gefilmd…
https://www.youtube.com/watch?v=J-DVJRQ0-ZU topsnelheid op de terugweg van Monza…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).