Porsche: “Bij ons zal je altijd kunnen hoepelen”

Auteur: , 30 Reacties

Van de puristen mag Porsche echter ophoepelen, waarschijnlijk.

992

Het is al generaties lang een dingetje bij Porsche. Elke keer als ze met een nieuw model komen (en dan heb ik het vooral over hét model), zijn er ‘puristen’ die afhaken. Luchtgekoeld naar watergekoeld –> geen echte 911 meer (rijtest). De voorruit iets minder stijl –> geen echte 911 meer (rijtest). De hydraulische stuurbekrachting vervangen door elektrische –> geen echte 911 meer. De motor iets verder ‘naar voren’ geplaatst –> geen echte 911 meer. Turbo’s op het basismodel –> geen echte 911 meer. Alleen nog de dikke koets –> geen echte 911 meer. Collega @willeme moet hier altijd een beetje meewarig om lachen: uiteindelijk wordt de soep vrijwel door niemand zo heet gegeten als ‘ie opgediend wordt en blijven mensen de 911 gewoon kopen en vereren.

Maar wat nou als we nog een of twee 911-generaties verder zijn en de Elfer ook helemaal zelf moet/kan rijden? Hoe ziet Porsche die ontwikkeling? Porsche’s Muricaanse CEO Klaus Zellmer heeft hier onlangs zijn visie op gegeven tegenover Motor Authority. Hij zegt dat de veeleisende klantenkring wel geïnteresseerd is in ‘het stuur uit handen geven’, maar in zijn ogen zullen Porsche’s nooit volledig stuurloos zijn:

All these assistance systems help you in certain traffic situations to give away some of the burden of driving, and there are certain traffic situations where it’s just not enjoyable. Our take rates for (adaptive) cruise control are just as high as any other car brand, and that’s why in certain traffic situations, our customers will want that car to take them home without engaging personally. Our plan is to always have the steering wheel and always have the pedals and potentially to even have the manual gearbox to really engage with the car and to do it all yourself. But, our customers always want it all. They want the possibility to use autonomous drive mode but they want to really engage with the car as well.

Goed nieuws dus, soort van. Je kan je immers afvragen in hoeverre het mogelijk is om alle technologie die benodigd is voor autonoom rijden in een auto in te bouwen en tegelijkertijd een puristisch kanon over te houden voor de momenten dat je daar trek in hebt. Het wordt dan bijvoorbeeld toch een beetje raar om twee gram te besparen door de deurklink te vervangen met een lint. Maar we zullen Porsche maar toevertrouwen dat ze er weer iets leuks van maken. Net zoals ze tot op heden elke keer weer gedaan hebben…30 reacties

Ik heb niet zoveel op met zogenaamde puristen, en indanks dat ik met de 911 ook niet specifiek iets heb blijft het natuurlijk een geweldige auto door alle generaties. Dus ik geef porsche groot gelijk om zich te richten op de grote gemene deler. (Tenzij dat inhoud dat ook de 911 een crossover wordt).
In de toekomst komt de 911 komt de 911 weer dichterbij het overmodel dan ooit.

Dankzij de autonome technologie raakt de bestuurder net als vroeger weer de macht over het stuur kwijt en kan je, net als vroeger, alleen maar machteloos afwachten hoe de 911 besluit hoe hij de bocht gaat nemen.

En de kers op de taart is natuurlijk de luchtgekoelde electromotor. De puristen kunnen opgelucht ademhalen.
@moveyourmind: “opgelucht ademhalen” juiste woordkeuze 😂
Puristen…..tja…..niks op tegen dat men het oude blijft waarderen. Maar de meesten blijven hangen in het verleden en kunnen vooruitgang moeilijk accepteren.

Onze puristische voorouders vonden paard en wagen de meeste pure vorm van PK aangedreven vervoer….
@eselkaa: puristen moeten gewoon tweedehandsjes kopen. Opgelost.
@rijnounsdoor: Dat doen we ook. Lange tijd in 997 en 991 gereden. Toch maar verkocht om in het weekend lekker met de luchtgekoelde varianten te kunnen rijden. Glimlach is veel groter. Begrijp me niet verkeerd, de 997 en 991 zijn perfectie wagens. Zoveel beter dan de eigenaar, bizar snel, probleemloos, etc. Maar een leuke 3.0 of 3.2 luchtgekoeld heeft nog steeds zijn charme.
Eerlijk gezegd vind ik een oude 911 een geweldadig pokkeding wat je constant probeert te vermoorden.
Tenminste als je het lef hebt om er hard mee te willen gaan.
Van het gas af gaan in een bocht is een gegarendeerd succes voor je eerste onvrijwillige vliegles.
De Renault 5 Turbo is eigenlijk de enige wagen die ik ken die nog listiger is, vooral omdat de enorme Turbo zonder waarschuwing inkomt.
@desjonnies: misschien is de TVR Sagaris nog een kanshebber, was ook best een listig ding
@desjonnies: dat is toch juist het mooie aan die modellen? De oudere Lamborghini’s staan ook zo bekent. Prachtig dat auto’s van nu ingrijpen bij het kleinste verlies van grip, maar het ontbreken van die veiligheid heeft ook wat, als je het lef en verstand hebt om niet de grensen over te gaan.
Puristen,
Ik krijg een beetje een déjà vu van 3 dagen oud

https://www.autoblog.nl/nieuws/bmw-bmw-fanboys-moeten-niet-zo-zeuren-115776

Is purist een synoniem zure zeurpiet?
Wat is DE meest pure porsche?
Die 356 waar mee Dean zich dood reedt?

Tijden veranderen en auto’s ook.

Zeker kan man zich afvragen of al dat extra gewicht en die elektronica het rijplezier ten goede komen…

Maar dat ligt ook aan wie men het vraagt.

De autogek die over 10 jaar zijn rijbewijs haalt zal een Peugeot E hybrid 350 pk + met elektrische 4-wielaandrijving (wellicht) geweldig vinden en echte 4 wielaandrijving niet vermissen.

(Puristen nu niet gaan zeuren dat dit een halfzachte Peugeot oplossing maar geen 4×4 is…. De nieuwe Audi E-tron doet het zelfde
https://www.autojunk.nl/2018/10/audi-e-tron-in-namibie 🤔)

… Zo zal het ook Porsche vergaan… Vanuit (mijn) huidig perspectief een verlies maar in de toekomst alleen een gemis van mijmerende bejaarden die mijn generatie dan is 😉
@wahltiroler: reed Dean zich niet dood in een 550 spider?
@porsche928: Oeps sorry je hebt helemaal gelijk 🤭

http://www.spiegel.de/auto/fahrkultur/james-dean-und-der-porsche-550-spyder-vom-kleinen-bastard-zum-giganten-a-1055946.html

Het Idee blijft echter het zelfde.

Auro’s veranderen 356 of 550 zijn beide heel puur maar toch volledig obsoleet
Het is met bepaalde types auto’s, of merken al net als met popartiesten. De puristen en fan boys gaan niet met hun tijd mee. Madonna zou nog steeds like a prater zingen, Metallica nog echte keiharde herrie enz. Zelf Bennie Jolink had hier last van.
Een 911 is ontworpen als relatief luxe sportauto voor dagelijks gebruik. Vanaf de 1e generatie. Wel waren er altijd extra sportieve uitvoeringen. Alleen moderne technologie leent zich niet zo lekker meer voor die sportieve versies, als vroegah. De 911 is zwaar, maar krijgt bizar veel pk’s mee + een computer die er dan nog wat van moet maken.
Leuk. Maar de schuld van Porsche? Denk dat ze diep in hun hart veel liever schreeuwende atmosferische 6-Pitters maken van 1200 kilo.
Nog zo iets met Porschepuristen.

Porschepuristen zijn schuld daaraan dat Porsche niet veel betere Auto’s bouwt ❗


Zonder fundamentalistische 911-puristen zouden Porsche nog veel beter zijn geweest / worden dan nu het geval is.

Dan was namelijk de Cayman met middenmotor DE Top-Porsche geweest i.p.v. van die door ontwikkelde Kever met topzware achterkant en te lichte voorkant 🤔
@wahltiroler: helemaal met jou eens
@wahltiroler: platte zienswijze en simpele uitspraken toch altijd. Grijs is saai, 911 is een platgeslagen kever, er is geen beter m3 dan de e……etc etc Bekende riedel as usual.

Overigens de Cayman (GT4) is er toch en de 911 rijdt echt niet zo beroerd als jij doet voorkomen
@eselkaa: een beeje prvoceren mag toch❓
feit is, volgens mij dat een Cayman een betere basis heeft maar ten faveure van de 911 geen betere kansen krijgt
@eselkaa: en dat van die platgeslagen kever zijn jouw woorden.


911- purist?
@wahltiroler: provoceren en mening delen is idd zeker prima. En ben geen purist hoogstens een auto liefhebber met een lichte voorkeur 😉
@eselkaa: Mooi !

Die voorkeur is waarschijnijk niet de Cayman ;-)
Kan niet wachten tot de 992 GT2RS uit komt
Zolang een 911 nog als een dolle verkoopt moeten die puristen lekker naar plaatjes van luchtgekoelde 911’s gaan kijken en verder koest zijn
Al die puristen blaten alleen maar, dit terwijl ze amper porsches kopen.
Puristen bestaan niet. Dat zijn termen die autojournalisten hanteren om hun stukjes te kunnen verkopen. Verder zijn het wat fanboys die op internet meekeuvelen maar dagelijks in 15 jaar oude benzines rondkarren. Zit je eenmaal in die kringen dan kom je daar vanzelf achter.
De 911 op de foto, precies een volle luier dat ie meedraagt..
Met drive by wire, een automaat, adaptieve cruise control en elektrische stuurbekrachtiging heb je al zowat de belangrijkste hardware aan boord…

Een paar camera’s en een CPU zullen niet zoveel zwaarder zijn dat de auto verpest.

Ik zou er niks mee inzitten dat mijn auto me veilig thuis brengt wanneer ik moe ben na een potje raggen op fijne stuurbaantjes. Of over saaie wegen naar een verre bestemming me de moeite bespaart van het rijden…
Een 911 heeft helemaal geen autonome functies nodig. De enige logische vorm voor een autonome auto is een MPV of SUV-achtige.

Dus kan al die tech uit de 911 gehouden worden. Dat wil wel zeggen dat het ooit zover komt dat je met een 911 niet meer de baan op mag, als alles verplicht autonoom wordt. Maar dat is geen probleem. Dat wordt de 911 een track day car, en wordt ie dus puurder dan ooit geweest…
Van de zijkant ziet de achterflank er uit als de 959, absoluut een compliment.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).