Porsche Cayman GT4: rijtest en video

Auteur: , 56 Reacties

De ruigste Cayman ooit heeft ook eigenschappen waar je in de dagelijkse praktijk niet blij van wordt. Maar dat is goed.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

GT-hoeveel
Inmiddels heeft Porsche de type-aanduiding GT3 goed op de kaart gezet en ook de 911 GT2 is geen onbekende voor de liefhebbers. Het karakter van de Cayman GT4 en 911 GT3 is hetzelfde: het zijn auto’s die je op de openbare weg kunt rijden, maar die volledig tot hun recht komen op het circuit.

Porsche Cayman GT4

Voordat ik verder ga, eerst maar het voorstelrondje met alle upgrades. De Cayman schreeuwde om meer vermogen, maar traditioneel had Porsche er moeite mee om het de 911 moeilijk te maken. Toch krijgt de Cayman GT4 nu een afgeleide van het blok uit de 911 Carrera S. Het 3.8 liter grote zescilinder blok is 180 graden gedraaid en de versnellingsbak ligt er nu achter. Tijdens het draaien, zagen een aantal paarden hun kans schoon en 15 stuks ontsnapten uit de stallen in Zuffenhausen. Totaalvermogen voor de GT4 is dus nipt lager dan bij de 911 Carrera S, maar er is nog 385 pk en 420 Nm over. Ondanks het extra slagvolume is het 3.8 blok slechts 7 kg zwaarder dan de 3.4 liter grote boxer uit de Cayman S.

Porsche Cayman GT4

De prestaties zijn fantastisch, vooral in de praktijk. Het extra slagvolume geeft de GT4 vleugels, ondanks dat de versnellingen voor het mooie iets te lang zijn. De sprint naar de 100 doet de GT4 in samenwerking met jou in 4,4 seconden. De topsnelheid ligt op 295 km/u. Dat had ongetwijfeld hoger kunnen zijn als Porsche er niet voor had gekozen om onder andere via de vaste spoiler achterop voor veel downforce te kiezen.

Porsche Cayman GT4

Het onderstel
Vroeger bouwde ik de mooiste creaties van Lego, vooral de combinaties van verschillende bouwdozen konden spectaculair. Smartphones waren er toen nog niet, dus er is merkwaardig weinig documentatie van deze kleine kunstwerken. Toch is het hier relevant, want Porsche volgt feitelijk dezelfde weg bij de creatie van de GT4. Het blok komt van reguliere 911’s, de voorwielophanging en besturing komt van de GT3. De achterwielophanging werd speciaal ontwikkeld voor de Cayman GT4, want overnemen van de 911 was gezien de andere motorlayout niet echt een mogelijkheid.

Porsche Cayman GT4

Als je van prutsen en/of afstellen houdt, dan is de Cayman GT4 het walhalla. Krik de Cayman op en met het juiste gereedschap kan je de balans aanpassen. En schijnbaar doet een groot deel van de eigenaars dat ook echt, waarschijnlijk omdat het spelen met technisch Lego na je 16e sociaal minder geaccepteerd is.

Porsche Cayman GT4

Alleen handbak
Waar de 911 GT3 alleen nog maar met de automatische PDK-bak verkrijgbaar is, is er voor de GT4 alleen de keuze uit een zestraps handbak. Liefhebbers en autojournalisten worden daar heel blij van, maar feit is dat bij sportauto’s en supercars de handbak op zijn retour is. De bakken met dubbele koppeling maken de auto sneller in rechte lijn en je moet verdomd goed kunnen schakelen om tijdens bochtenwerk bij te blijven.

Porsche Cayman GT4

Het rijden in de Cayman GT4 is een waar genot. De besturing is vol gevoel, het onderstel fantastisch mooi gebalanceerd en de remmen zijn waanzinnig. Rondom heeft de GT4 15 inch remmen en optioneel kan er nog keramisch spul onder. Hoe dan ook schud de GT4 snelheid af alsof er een remparachute uitgegooid wordt. Onderstuur blijft uit, zolang je netjes stuurt. Te veel corrigeren in bochten is uit den boze en dat maakt de GT4 een auto waarin je heerlijk kan werken aan je stuurmanskunsten. Direct de goede stuurinput kiezen en proberen de balans te beïnvloeden met het gaspedaal, dat is de truc. Bij overstuur is het uiteraard wel geoorloofd dit met een snelle stuurbeweging te corrigeren, abrupt het gas liften in een auto met middenmotor is het recept voor een achterwaartse excursie richting berm en bomen.

Porsche Cayman GT4

Prijs
De kale prijs van 126.100 euro is een heftige 24 mille meer dan wat Porsche vraagt voor de Cayman GTS. Alle 2500 beschikbare exemplaren zijn de Porsche winkels uitgevlogen, een teken dat de beoogde clientèle het in ieder geval niet te duur vindt. Toch is de GT4 niet perse de best keuze uit het gamma. De GT4 is nog eens 30 mm lager dan de reguliere Cayman en de overhang voor nog langer. Drempels houdt ie dus niet van en de (optionele, uit de 918 afkomstige) kuipstoelen zitten heerlijk, maar erin en eruit klimmen is nogal een opgave. Het is ook dat ruige randje dat de Cayman GT4 zo gaaf maakt, dit is speelgoed voor liefhebbers die graag leren leven met de beperkingen. Filmpje!56 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@mnblaas: Haha scherp!
@mnblaas: Helaas dus al uitverkocht, snap ik wel met zo’n prijs…
@250tdf: dan haal ik m’n GTS op met bijbetaling van Porsche
@250tdf: In België is hij vanaf 88.000 euro ipv 125.000. Heb toch wat medelijden met jullie… Jullie betalen dus bijna 50.000 euro aan belastingen op die auto.. Vind ik redelijk absurd..
@250tdf: niet uitverkocht, onzin, gisteren de mijne opgehaald, Porsche Rotterdam krijgt er weer twee binnen.
@mnblaas: Is excl kosten rijklaar maken en extra opties. Altijd het zelfde liedje met die auto bedrijven. Denk je voor een schappelijk prijsje wat te kopen, kan je nog een kruiwagen vol meenemen.
@clarkson:
Gelukkig wil ik een dergelijke auto nooit met opties, tenzij ik optioneel zaken weg kan laten.
Nu heb ik de GT4 zelf niet gereden, van deze test wordt ik wel hebberig.
Even wachten dus tot iemand hem zat is en ik hem voor een schappelijkprijsje kan opladen.
Wat is dit ding toch geweldig! (denk ik) Snel genieten van het filmpje!
“Gele auto’s, dat gaat het helemaal worden in 2016.”

Ok, de volgende wordt een Renault RS-model dus…
@e1000bmw523i: haha, ik roep het al jaren, maar niemand neemt het van me aan. Op een sportieve auto hoort gewoon een knallend kleurtje. En geel is dan gewoon heerlijk!
Nu nog een gt4RS
Irriteer me dood aan die Dries Roelvink look alike
@bohica: je bent niet verplicht te kijken hoor ;)
@tdu2zonda: Hahaha echt he! Sjappies.
@dillon: dank je voor woordkeuze .
Maar ik kijk het filmpje omdat ik wat wil zien over de auto .
Niet om de te bruine zonnebank kop van Wouter constant in beeld te zien .
Gelukkig heb ik de auto in Barcelona al bewonderd
@bohica: en dan draag hij ook nog een gele…uhm automobiel.
@bohica: Beter in een gele Porsche dan in een geel zwembroekje…
@bohica: Haha, wees dan blij dat hij niet zijn bijpassende gele zwembroek aan heeft!
@dutchdriftking: Hoe weet jij dat zo zeker……?
@e1000bmw523i: ik weet het wel zeker, want ik zat ernaast… :P #nohomo
Tof heren. Als er nu enkele miljoenen op de bank stonden zou ik aanstaand weekend op de ring rondjes rijden met deze bak. Wat een heerlijk ding!
@TimoBac: met enkele tonnen moet het ook lukken, met enkele miljoenen, denk ik aan Eem 917 spyder op de ring
Zou er doodmoe van worden van zo’n Porsche. Vind het haast lachwekkend.
‘T zal wel aan mij liggen, maar dit doet me gewoon helemaal niets. Ja tuurlijk zal deze wagen fantastisch rijden, maar ik vind hem om te beginnen gewoon niet mooi, qua model, qua bespoilering/bevleugeling (kan ook anders volgens mij). Maar dat zou op zich geen probleem moeten zijn.

Hij mist gewoon “iets” waardoor ik hier niet hebberig van wordt. Niet dat ik dit kan betalen maar goed.
@gforce: Ik zou ‘m wel willen, maar ik vind persoonlijk de Cayman GTS mooier en dan met die Fochs (of hoe je dat ook schrijft) wielen.
Joh .. Wat een confessie op autoblog ..ouwe gaymenfan ..
Het rijd subliem, het schakelt erg soepel. Deze auto rijd veel te makkelijk. Dat chassis kan makkelijk 100pk extra aan. Kom maar gauw door met die GT4 RS met 450PK.
Is ook helemaal niet uitverkocht die auto, zijn nog meerdere nieuwe exemplaren beschikbaar bij bijvoorbeeld Porsche Gelderland.
Zie ik mezelf ook nog rijden @5.45 toevallig
Wat onwijs gave shot bij 1:44! Dik geluid zeg !
Als Porsche nu gewoon het lef had om er een 991 GT3 blok in te leggen met hetzelfde vermogen….
@arnoldh: dan was de auto helemaal verneukt inderdaad…
volgens mij stond deze nog vrijdag bij de porsche dealer in Rotterdam bij de GT3 RS presentatie, kenteken niet onthouden maar geloof dat het aardig klopt, zag er goed uit
Ik vind een 991 GT3 nog mooier en hij klinkt ook veel beter. Aangezien dat ook een fantastisch goede wagen is, is de keuze tussen die twee voor mij snel gemaakt.
Als ik minister Schulz heb gekidnapt dan eis ik dat alle drempels in Nederland worden verwijderd en een Porsche 918. Vervolgens wordt er onderhandeld en verlaag ik mijn eis naar de drempels en een Porsche Cayman GT4 en een 911 GT3 RS. Denkt men natuurlijk dat ze goed onderhandeld hebben maar ondertussen heb ik precies de Porsches die ik wil hebben….

@politie en aivd; was maar een grapje hoor over dat kidnappen enzo…
@NSA I was grapje making.
@Rick-dos: Kunnen we niet gewoon naar groenlinks en zeggen dat drempels slecht zijn voor het milieu? Eerst remmen en dan weer accelereren, helemaal niet goed voor de Co2’s of je actieradius.
@reistje: Mochten ze luisteren dan heb je ze nog niet die twee Porsches afgetroggeld.

En dan is er nog een dingetje. Politici, en zeker die van groen Links leven in hun eigen realiteit. In plaats van drempels weg te halen zullen ze juist drempels opwerpen. van alle wegen waar drempels liggen autovrije zones te maken. Want het liefst zien onze groene vriendjes dat heel het land Sperrgebiet voor auto’s wordt.
Leuke review, gruwelijke Porsche
Wat een heerlijke wagen!
Leuk filmpje heren! Mooie shots en informatief. Ik denk dat een gewone 911 of Cayman S waarschijnlijk de fijnere auto in gebruik is. Deze is zo gericht op sportiviteit dat ik me kan voorstellen dat je er na een tijdje gek van wordt. Toch wil ik ‘em.
Rust in vrede, kapper van Wouter.
Waarom lees ik niet hoe de bak schakelt?! Is dat niet HET belangrijkste voor een snelle auto met handbak? Is het Japanse klik-klak of het afstandelijke van de meeste Duitsers? Verder top dit, maar waarom niks hierover?
Wat voor kleur is dat op de velgen? Het is geen antraciet? Kan iemand mij de exacte naam geven? Prachtige auto overigens, als ik zou moeten shoppen voor een 911 of deze dan wordt het wel zwaar…
Hier zat ik op te wachten!
wouter karssen dries roelvink ?
Prachtig filmpje, Een humor die misschien iets geforceerd is, maar wel kan. Geslaagde humor, niet zo’n geforceerd Autoweek-grapje. Een van de leukste/mooiste filmpjes tot nu toe.

Die rijdende foto van de Cayman met “bewegende” achtergrond (heet dat een “getrokken” foto??) die zou zo in de top 3 van beste foto’s van komende maand kunnen.

On topic: Favoriete Porsche van het moment. Boven de GT3 RS voor mij (die vindt ik iets te erg bespoilerd in zijn uiterlijk).
@MrHyde: thnx, we doen ons best! :) De fraaie foto’s heeft @CasperH gemaakt.
“Zeg maar” “enzo”
Is dat vermogen niet gewoon met een beetje software tuning gewoon op te krikken naar 400-430 pk?
@mrrallycross: GT 385 pk plus 10% door de grotere sideblades, reken maar uit.
ohneee Casper… toch wel jammer als je een video van wouter verwacht
Ook zo een prachtig model van Porsche. De Cayman heeft er altijd vet uitgezien en nu nog meer. Meestal zou ik zo een gele kleur afschuwelijk vinden, maar nu ik het op zo een Cayman zie, vindt ik het gewoonweg erg top! Karel Koes Hiranjgarbh Missier Paragh
Gisteren mijn GT4 opgehaald bij Porsche Rotterdam, ondanks alle verhalen gewoon nog te bestellen, ook volgend jaar. Voor de liefhebbers, agaatgrijs, clubsportpakket, GT3 RS stoelen. Hoe rijdt een GT4 na een dag in bezit te hebben? GEWELDIG, wegligging, besturing, schakelen, zo goed maar het geluid zorgt voor een constante smile. En voor de hardcore 911 fans….google eens naar dat clipje op de Nordschleife, twee 991 GT3 RS Porsches dieeen GT4 niet kunnen losrijden, GT4 loopt in in bochten en acceleert sneller bocht uit. Enne….niets tegen een 911, mooiere auto.
@rebel: Hoe zijn de drempels?
Top model! Niet veel woorden nodig, het is een Porsche! Gr, Karel Paragh

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).