Porsche CFO: ook in EV-tijdperk maken wij dikke winst

Auteur: , 14 Reacties

VAG kan gerust zijn: Porsche blijft naar eigen zeggen gewoon doorgaan met ontiegelijk veel geld verdienen.

E

De auto industrie valt over het algemeen te beschrijven als een volwassen markt. De exponentiële groei van het aantal mensen dat een auto gebruikt ligt al enige tijd achter ons. Hoewel het aantal partijen op de markt inmiddels een stuk kleiner is dan het ooit was, concurreren de overgebleven concerns (doorgaans) zo enthousiast met elkaar dat de marge op nieuwe auto’s beperkt is. We simplificeren én generaliseren hier enorm, maar gemiddeld mag je als groot autoconcern met een procentje of vijf winst je knuisten dichtknijpen.

Uitzonderingen op deze regel zijn Porsche en Ferrari. Maar vooral het laatste merk kan je natuurlijk niet zien als massaproducent. Nog niet, in ieder geval. Voor Porsche was dat ook ooit ondenkbaar, zelfs binnen de eigen gelederen. Zo zat ik onlangs op Youtube naar een reclamumentaire van Porsche uit vervlogen tijden te kijken en kwam dit fragment tegen met -vermoedelijk- de vader van Nick Heidfeld.

928

A massproduced Porsche? Unthinkable!

Vorig jaar maakte Porsche echter maar liefst 237.778 auto’s. Ter vergelijking: van de epische 944, destijds het volumemodel van Porsche, werden er over de hele productierun 163.302 gemaakt. Ondanks de grotere afzet streeft Porsche ernaar een winstmarge te hanteren van 15 procent. Een opzet waar ze de laatste tijd glorieus in slagen.

Maar is deze marge ook haalbaar nu het merk flink moet investeren in EV‘s? Ondanks eerdere berichten die op het tegendeel wezen, kan het volgens Lutz Mezger Meschke, Chief Financial Officer van Porsche, met enige moeite wel. In gesprek met Automotive News zegt Lutz:

In vijf jaar tijd gaan we drie miljard investeren in de ontwikkeling van EV’s. Elke EV kost ons zo’n 8.000 à 10.000 Euro meer dan een conventionele auto, maar dat bedrag kunnen we niet geheel doorberekenen aan de klant. Niet alle klanten zitten namelijk te wachten op een EV, sterker nog in sommige delen van de wereld worden EV’s als minder begeerlijk gezien dan auto’s met een verbrandingsmotor. Op de korte termijn is een kleine dip in winstgevendheid dus wellicht te verwachten, maar we willen desalniettemin vasthouden aan het doel van 15 procent marge.

Porsche wil onder andere de kosten drukken om dit heilige doel te bereiken, maar Lutz geeft wel toe dat het potentieel daartoe beperkt is.

Het grootste deel van de kosten gaan naar ontwikkeling en arbeidsloon. Daar is maar beperkt op te beknibbelen.

Op de vraag of het dan niet verstandig is om het doel van 15 procent los te laten, antwoordt Meschke echter ontkennend:

Nee, we hebben die 15 procent marge voor iedereen binnen Porsche neergezet als het doel waarnaar we streven. Ook bonussen en zelfs pensioenplannen hangen ermee samen. Om er nu aan te tornen zou het verkeerde signaal afgeven.

Is het dan denkbaar dat Porsche zakt naar -oh gruwel- enkele cijfers qua procentuele winstmarge, zoals vrijwel alle andere fabrikanten? Als het aan de financiêle man ligt komt dat nicht im Frage.

Zelfs in 2009 toen de financiële crisis losbarstte bleven we in de dubbele cijfers. Het bedrijf wordt op een manier gerund waardoor we dat kunnen garanderen.

Grote woorden dus van Porsche. Zouden ze wellicht vast rekening houden met een bonus van 200 miljoen uit handen van concern-broeder Audi?14 reacties

Palm invest ..

Die gaan het ook goed doen ..
@lincoln: Die grappen van jou ook misschien wel (ooit)
@lincoln: Is ook mooi ja, dat die jongens zo’n groot podium konden kopen. Laat wel zien hoeveel mensen op deze wereld niet met hun benen op de grond staan. Dit soort uitspraken van Lutz zijn op niks gebaseerd en stemmingmakerij. Bovendien is hij m allang gesmeerd tegen de tijd dat Porsche een EV aan de ‘bovenkant’ van de massa kan slijten
Allemaal leuk en aardig; maar hij zegt niet hij net zoveel auto’s gaat verkopen in de toekomst; alleen dat ie zn marge wil behouden.
De prijselasticiteit op luxeproducten is ook een stuk hoger.

Waar overigens nog wel wat op te bezuinigen is, is alle marge tussen het bedrag wat Porsche voor die auto krijgt en het bedrag dat uiteindelijk naar de verkoper gaat.
Dus ook met EV’s draait Porsche z’n klanten een poot uit.
Leuk, zo’n boekhouder aan ’t roer….
@trustmeiamanengineer: je moet idd een een soort oprah aan het roer hebben..
And u get a porsche, aaaand u get a porshe.. veel beter voor de levensduur van het bedrijf
Heren, waarom moet een EV wagen duurder dan een verbrandingsmotor ? Bovenstaande spreekt van 8/10 k …. mijn inziens zijn er minder onderdelen, een snellere montage , lees besparing op de loonkosten per wagen, en het meest opmerkelijk, sinds 2007 toch heden is de prijs van een batterij 1kw/u gedaald van 1000 $ naar 200 $ ( bron financiële tijd ) Of schrijft men de investering van 3 miljard af op de eerste 100duizendén wagens …’.Misschien eens een item waar de redactie aandacht moet aan besteden ….
@dwfc: De accu. Zo simpel is het. En de schaalgroote speelt daarbij een rol natuurlijk. Een motorblok wordt in zulke grote aantallen, vrijwel volledig geautomatiseerd, gemaakt. Net als meeste andere componenten. Elektromotoren en Accu’s veel minder, waar bovendien veel meer kostbare materialen in gaan.
@trustmeiamanengineer: Hij zegt “Het grootste deel van de kosten gaan naar ontwikkeling en arbeidsloon.”
Dus niet naar de accu zegt hij. Uiteraard zijn de accukosten wel een gigantische kostenpost maar dat blijft zakken.

Echter, het is afvragen of het realistisch is om aan die 15% vast te houden. 15% is fantastisch, in een conventionele markt voor luxe auto’s. De EV is toch volgende generatie spul, dus is het niet gek dat de winst tijdelijk wat gaat inzakken. Om er straks weer op uit te komen.
Het Volkswagenconcern kennende weten ze die ontwikkelingskosten vast wel weer terug te halen…

Staat er opeens 5 liter antivries á € 10,95 per liter op de factuur van de gratis Wintercheck van je Porsche EV…
@moveyourmind: dan mag je nog in je handjes knijpen bij vag, dat ze dat pisbedrag zelfs specificeren
Ik hoop wel dat de mission-E meer lijkt op het concept dan op het slappe Panamera aftreksel wat nu als EV opduikt in de spionage video’s.
Zal alleen maar beter gaan met Porsche.. The rich are getting richer en dan zijn precies hun klanten

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).