Red Bull: “Gasly heeft Control-Alt-Delete nodig”

Auteur: , 30 Reacties

Computer says no.

Max-Pierre

Vruuuger zag je het nog wel eens in de F1: verschillen van ruim een seconde of meer per ronde tussen teamgenoten. En dan ging het niet alleen om de kneusjes van de grid, maar ook over coureurs waar we nu met respect over spreken. Een fameus voorbeeld is de Grand Prix van Monaco in 1988, waarbij Ayrton Senna in de kwalificatie op een droge baan maar liefst 1,427 seconden sneller was dan Alain Prost. Maar ook Schumacher was tijdens zijn Benetton-periode niet zelden een dikke seconde rapper dan teamgenootjes als Herbert, Lehto en Verstappen senior. Nou weten we inmiddels dat dat wellicht een andere reden had, maar toch.

Tegenwoordig is het al veel als je, laten we zeggen, meer dan drie tienden per rondje toegeeft op een teammaat. Het is misschien wel tekenend voor het feit dat het niveau hoger is dan ooit. Er zijn steeds meer rijkaards op de hele wereld en dus ook zoontjes (en misschien ook dochters nu) die de mogelijkheden hebben in een kartje te stappen. Zo is de talentenpoel automatisch groter dan ‘ie waarschijnlijk ooit geweest is. Een andere theorie is dat de F1 auto’s van nu gewoon makkelijker te rijden zijn en de verschillen tussen ‘best goed’ en ‘echt top’ daardoor uitgedrukt in tijd kleiner.

Bij Red Bull Racing zien we dit jaar echter een enorm verschil tussen de twee coureurs, zoals we dat lange tijd niet meer gezien hebben. Na de winst van Verstappen in Oostenrijk (waar Gasly zevende werd) is het verschil nog pregnanter: de Fransman heeft nu officieel als beste resultaat een vijfde plaats achter zijn naam staan in een racewinnende auto.

Het is dan ook voor iedereen de vraag: hoe lang kan dit zo nog doorgaan? Kan Red Bull Racing het verantwoorden om Pierre in de auto te laten zitten als hen dat een kans op plek twee in het constructeurs kampioenschap kost? Als een technische directie die het vertrouwen uitspreekt in een verliezend coach, geeft Red Bull aan dat Gasly nog even respijt krijgt. Christian Horner laat bij Motorsport optekenen:

Ik denk dat Pierre een moeilijke tijd doormaakt. We doen ons uiterste best om hem te steunen. Hij heeft gewoon een reset nodig. We weten waartoe hij in staat is. Ik denk dat hij in zijn hoofd gewoon ‘ctrl alt delete’ moet indrukken en opnieuw moet beginnen. Hij is ontzettend snel. Het probleem is volgens mij dat Max elke week levert en dat Pierre daardoor onder meer druk komt te staan om ook te presteren. We scharen ons achter hem, we geloven nog steeds in hem en we geven hem al onze steun om te proberen het talent dat hij heeft te voeden. Er is geen intentie om Pierre te vervangen. Hij is onze rijder, we werken met hem en proberen het beste uit hem te halen. Hij maakt een moeilijke tijd door maar we doen ons best om hem erdoorheen te slepen.

Om nog even terug te komen op de grote verschillen tussen coureurs bij hetzelfde team in het verleden: sommigen menen dat PG10 niet hetzelfde materiaal heeft als Max en dat Red Bull het gebrek aan resultaat daarom accepteert. In de F1 gaat het immers om kleine details: net even de betere monteurs, het betere chassis, 3 pk extra uit de motor. Als al die voordeeltjes naar Max gaan zou dat Pierre tenminste nog een beetje vrijpleiten. Doch voor wat het waard is geeft Horner echter te kennen dat er (in ieder geval op de Red Bull Ring) niks ‘mis’ was met Pierre’s RB15.

Hoe dan ook lijkt het er dus op dat Pierre, die vorig jaar nog de intentie uitsprak Verstappen het vuur aan de schenen te willen leggen, in ieder geval nog enkele races de kans zal krijgen zichzelf te verbeteren. In zijn voordeel spreekt dat hij in de opstapklasses ook vaak een slow starter was, maar dan wél wist toe te slaan in zijn ‘tweede jaar’. Op die manier won hij de titel in de Eurocup Formula Renault 2.0 (eerste jaar 10de) en later ook in de GP2 (eerste jaar achtste). Maar of Pierre ook dit keer zóveel tijd krijgt, wagen we te betwijfelen…

Image-Credt: Max en Pierre spelen FIFA via Instagram30 reacties

Was mijn manager van IT maar zo chill en begripvol.
Rogier, lees je mee? Vuile korthaar dat je bent.
@rachid: konthaar*
@rachid: met tarreltjes?!
@monsieurleloure: Rogier de Tarrelkoning
@monsieurleloure: En clusterbeertjes.
@rachid: vond kort pittig ook wel humor
@rachid: hallo Rachid. Je bent ontslagen! Groetjes, Rogier 😉 👍🏻
@rachid: Dan zet je Rogier toch op marktplaats.
@rachid: Presteer je dan ook ondermaats of niet ? Je bijdragen hier worden namelijk wel enorm gewaardeerd !
Zo’n reactie siert Red Bull. Natuurlijk zullen ze ze ook keihard zijn als het op contract aankomt (casus Renault/Riciardo), maar in de harde wereld van de F1 vind ik dit alleen maar mooi.
@bluster: Een snor schijnt ook te werken.. 🧔 (alhoewel..?)
Presteren onder druk… Het is niet iedereen gegeven. De één panikeert (om een gezond Belgisch woord te gebruiken)… de ander ziet het als aansporing om nog beter te presteren. Max valt onder de laatste categorie, en zou ook niet anders kunnen.
Die groupies worden ook steeds jonger zeg…
Gasly heeft shift-delete nodig… :X
Kontrol-alt-dielet is nog beter schijnt.
Een harde reboot zorgt er NIET voor dat fouten in het register(cache) of command lines opgelost worden. Zelfs Sheldon Cooper weet dit en hij is één van de slimste personen in dit universum. Ik zou als Horner zijnde P. Gasly honderden uren in een AM-RB simulator laten zweten nadat ene VER de baseline heeft bepaald. De verzamelde data analyseren enz.
@iphonistvongates: Sheldon Cooper weet ook dat ctrl alt del alleen een dialoogvenster opent waarbij je een keuze moet maken tussen vergrendelen, afmelden, afsluiten of opnieuw opstarten. In de tijd van MSDos deed je pc een reset, maar dat werkt al 20 jaar niet meer.
@sirprize: vooruit dan. Horner moet bij Gasley eerst op Start klikken, vervolgens op Afsluiten of het power button icoontje, afhankelijk van welke versie van Gasley je hebt, en dan kiezen om je Gasley opnieuw op te starten. 👍🏻
sudo apt-get update
Het verschil is bijzonder, toen hij gelapt werd door zijn teammaat die n.b. jacht maakte op de winst die hij ook nog pakte. Nee Pierre, dat is niet goed te praten.
De vraag die bij mij rijst is of Horner dit echt meent of dat er gewoon geen andere optie is. Wie zou er dan in dat stoeltje moeten plaatsnemen? Misschien dat Ricciardo volgend seizoen klaar is met die Franse zeepkist en terug wil naar z’n oude nest. Kan Gasly mooi naar Renault.
@berlinetta: gaat niet gebeuren, lijkt me. Zowel Horner als Marko hebben meerdere keren laten optekenen dat ze bijzonder (onaangenaam) verrast waren toen Ricciardo z’n move naar Renault bekend maakte – ze waren er tenslotte ‘nagenoeg uit’ met de toen lopende contractbesprekingen voor een verlengd verblijf bij Red Bull.

Maar helaas bleek…
– het onzekere vooruitzicht met Honda als motorenleverancier*
– het contractueel vastleggen van de tweede rijderspositie binnen het team*
– de 18M euro’s die Abiteboul c.q. in het vooruitzicht stelden*
(*= doorhalen wat niet van toepassing is) nèt iets overtuigender te zijn geweest om de overstap te vergemakkelijken.
@berlinetta: als Mercedes weer een Duitser in de cockpit wil, dan is er wellicht plek voor Bottas, of Hamilton in een Red Bull. Vettel naar Mercedes, Max in een Ferrari naast Charles… Oh, wacht, dat wordt ruzie 😂
Nico Rosberg super enthousiast over de laatste race van Max Verstappen.
Hij is echt fan van Max.
https://youtu.be/w38NKZVvyyI
Gasly heeft gewoon een goede plâte de pappe nodig. Ofwel een bordje porridge, schijnt te helpen 😊
Format spatie dubbele punt
@emping: Invalid drive specification.
Tja, doet Max het idioot goed, loopt Pierre te prutsen, ligt de waarheid in het midden, of is er meer aan de hand?
Dit is overduidelijk gewoon een stukje teammanagement waardoor gasly minder druk voelt en daardoor miss beter gaat presteren. Horner heeft ook geen andere keus met alleen Max en een stel feutneuzen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).