Say what? Helft personeel VDL Nedcar aan de drank of drugs

Auteur: , 55 Reacties

Nedcar blijkt niet alleen een goudmijn, het blijkt ook een drugshol.

VDL fabriek

Bij VDL Nedcar in Born worden onder meer verschillende modellen MINI Cooper en BMW X1 gefabriceerd. Er werken werken ongeveer 6.500 a 7.000 mensen, die worden steekproefsgewijs gecontroleerd op drank en drugs. Het van oorsprong Brabantse bedrijf (relevant!) is een paar jaar geleden met deze controles gestart, omdat er toen bij de directie signalen binnenkwamen dat op de werkvloer werd gehandeld in verdovende middelen. In eerste instantie gebeurde dat met een drugshond. Er zou toen aan de medewerkers zijn verteld dat men dit soort gedrag niet accepteerde en er direct een ‘zerotolerancebeleid’ in gang gezet werd. Vandaag bleek echter dat er 2 jaar later nog steeds weinig verandering is, in het maandblad wordt namelijk gemeld dat het bedrijf ‘helaas heeft moeten constateren dat zo’n 50 procent van de geteste medewerkers onder werktijd onder invloed van verdovende middelen is’. Dat houdt in dat bij de helft van de mensen in de steekproef (zo’n 300 medewerkers) sporen van drank of drugs zijn aangetroffen. Een bizar hoog percentage.

Of toch niet? Het bedrijf heeft in een reactie namelijk laten weten dat zij de uitslag van de steekproef “niet schokkend” vindt. In het personeelsblad wordt dan ook een oproep gedaan om rekening met elkaar te houden. “Je wilt niet dat iemands veiligheid in gevaar komt door jouw gedrag of dat jouw veiligheid door het gedrag van iemand anders in gevaar komt.” (via 1limburg.nl)

VDL magazine

Een woordvoerder van VDL Nedcar stelt dat de testen ook kunnen wijzen op eerder alcohol- of drugsgebruik. Niet iedere positief geteste gaat volgens hem over de grens. Mocht dat wel zo zijn, dan wordt die persoon voor een dag geschorst en biedt de onderneming hulp bij afkicken aan..

Met dank aan iedereen voor de tips!55 reacties

Dit zou bij Volkswagen nooit voorkomen.
Deden ze het maar.
Op de design afdeling.
Naast productielijnen dus ook andere lijnen.
Say whut? Waar kan ik solliciteren?
@rikus: bij Nedcar…
@breakingpoint: scherp. Zodra m’n trip uitgewerkt is, zal ik ze eens bellen.
Kan ik me enigszins voorstellen als je de hele dag aan de lopende band staat.
@baklava: naast een lopende band en gehele dag een lopende neus
50% … dus rechts op de foto naast de 2 serie ziet u vervolgens El Chapo, El Gordo, El Largo van het VDL kartel Limburg Zuid.
@thomasthomas: welke 2 serie? Dat is toch een X1?
@mashell: moet je nagaan hoe zaaddodend de alle huidige BMW’s zijn
@mashell: X6 toch? Die BMW’s lijken allemaal op elkaar….
Dus 3 van de zes op de foto gebruiken coke…
@robbie123: Haha! Very likely indeed.
Je moet toch wát met je secundaire arbeidsvoorwaarden… Goed personeel is nou eenmaal lastig te vinden.
dus als je vrijdag een goeie koefter rookt of wat bier drinkt dan kunnen ze dat maandag nog meten…

en wat weten we nu? dat het VDL personeel zijn weekend goed viert?
@deeberton: THC van wiet blijft ergens tussen de 5dagen -3weken aantoonbaar. Volgensmij is de rest ook wel paar dagen terug te vinden.
Was ook al in de tijd van Volvo en Mitsubishi. Niks nieuws dus….
gebeurt in de prive tijd, daar zouden ze niet over moeten zeiken
@gove: maar de betreffende medewerkers zouden de drugs en drankresten er dan niet meer pas op het werk bij de test op het werk uit moeten zeiken. Dat horen ze thuis te doen.
Dus we hebben heer L. Kleine en R.Flex tegenwoordig als floormanager?
@duckmefaddy: Alle VDL’ers zeggen ja tegen MDMA
@edge: Nee nee, de helft alleen. Wel even artikel lezen volgende keer voordat je foutieve informatie de wereld in gaat gooien.
@duckmefaddy: Hahaha, scherp!
Ik zeg doe nog maar een staking and pass the dutchy!
Zoals ik al bij een ander artikel zei: Workaholics.
Waar zie je dat nog? Gratis bier tijdens t schaften. Zolang je maar rekening met de veiligheid houdt mag het dus. Sympathieke werkgever hoor.
Die titel had nog wel wat prikkelender gekund… Er zijn sporen gevonden. Tja. In geval van THC kan dat van weken terug zijn. Geen idee hoe het precies zit met MDMA of speed, maar kan me voorstellen dat daar ook nog wel wat van terug te vinden is als de drug al lang je functioneren niet meer beïnvloedt. En dat wordt gewoon op flinke schaal gebruikt, dat mag toch geen verrassing heten? Maar goed, als mensen hier graag geschokt van zijn is dat natuurlijk een legitieme keuze. Handel in verdovende middelen is natuurlijk wat anders, maar dat was reeds oud nieuws.
@baardmijt: sporen van drugs en alcohol in je urine is wat anders dan sporen van drugs in je bloed.
@henk_he: Jazeker. Ik meen echter ergens in het gelinkte artikel ‘in het bloed’ te hebben gelezen. Maar ik kan me vergissen hoor, ben aan het werk en richt mijn aandacht toch vooral daar op. Er is al zo weinig van over aangezien eh… :p
@henk_he: Lol, jij hebt niet opgelet bij biologie vroeger. Als je sporen van drugs in je urine hebt heb je ze ook in je bloed. Zoek maar eens even op hoe nieren werken…
Kijken we er tegenwoordig nog serieus van op dat mensen verdovende middelen gebruiken?
Wazige berichtgeving, niet door AB maar VDL. Met de gegeven info kan je vrij weinig, typisch statistisch geneuzel.
Dat is dus nét het beeld dat men heeft in de wereld (in het buitenland dus) over Nederlanders…
@onehp: ach alcoholgebruik tijdens werktijd is in frankrijk en (delen van) duitsland ook niets vreemds. Drugs daarintegen…
@towi1989: ik doelde vooral op de drugs. Niet dat alcohol geen drugs zijn… Laat maar ;)
@onehp: toen wij eens in Bosnië op vakantie waren bleken ze daar ook niet graag Nederlanders te zien, ik vraag me nog steeds af waarom… maar bon, het imago van ons klein België is ook niet echt om naar huis over te schrijven…
@Onehp: of dat van ‘de rest van Nederland’ over Brabanders…
Ik geloof, aan de kosten van mijn 480 turbo die ik indertijd had te merken, dat dit geen oud nieuws is… was die daar niet ontworpen of zo, of zelfs gebouwd?
@Volvo_440_turbo: dan is ’t dus wel oud nieuws bedoel je?
@drdre1: Inderdaad, toch eentje hier niet aan de drugs ;)
@Volvo_440_turbo: joh, m’n Daf 66 uit 1974 rijdt zo loesoe als een rastafari met een plakkie spacecake, een dikke jonko en een pond paddestoelen. Speelt dus nog veel langer!
Sporen van…. juist ja. Dan is de helft van Nederland verslaafd aan verdovende middelen.
Daarom flikkeren de mini dashboards al bijna uit elkaar als je te hard optrekt
Niet zo gek toch? Er wordt in Limburg heel veel drugs gebruikt. En de meeste drugsgebruikers zijn geen dakloze junkies maar hebben gewoon een baan. Dus bij een grote fabriek in een provincie waar onwijs veel wordt gebruikt. Ja, een beetje non nieuws wat mij betreft. Ik denk dat als je bij de kantoren op de Zuid-as in Amsterdam op maandag onaangekondigd in het bedrijf iedereen een bloed en urine test laat doen voor een drugs test dat je ook dit soort cijfers krijgt. Misschien nog wel erger.
@kilum: In heel NL wordt veel gebruikt. Van grote steden tot kleine dorpjes. NL is nou eenmaal een drugsland. Ik moet zeggen dat ik zelf ook vrij weinig mensen ken die het nooit hebben geprobeerd.
Ha! Ik heb wel eens gewerkt op een personeelsfeestje van VDL (duizenden aanwezigen). Zij houden wel van een feestje, dat kan ik je vertellen! Doen ze ieder jaar, berucht feestje.
Zo’n test moet je ook niet afnemen op vrijdagmiddag om 16.55u
Als je een joint gerookt hebt kan je dit een maand terug vinden bij zo’n testen. Coke van een week geleden vind je ook terug. Nutteloze test dus, is die tesr eigenlijk wel legaal gebeurt? Indien het niet letterlijk in je contract staat dat je je werkgever toestaat om drugstesten uit te voeren kan een werkgever jou niet testen. Enkel als je op heterdaad betrapt word of als je werkgever de politie er bij haalt kan een bedrijf zijn werknemers controleren. Iedere werknemer testen is iets uit de VS, hier kan je dit aanvechten bij de vakbond.
@shiva: dat testen mag gewoon en is bij een bedrijf als Nedcar ook normaal: https://www.ad.nl/ad-werkt/advocaat-niet-raar-dat-nedcar-medewerkers-op-drugs-en-alcohol-test~af9be1e6/
@mashell: bij een oud werkgever van mij heeft een duitser ook weleens moeten blazen en dat draaide uit opstaande voet ontslag
Als ik BMW zou zijn zou ik de
Productie per direct stoppen
@drommedaris: gelukkig is niet iedereen zo kortzichtig
Er werken 7000 mensen daar. Bij de poort zijn ze doormiddel van een getrainde hond gesnapt. Van de 700 die gesnapt zijn bij de poort, gebruikt de helft aantoonbaar. Dus iets meer als 4 procent van het personeel.
@kingdante: inderdaad. De helft van de GETESTE personeel. Alleen de mensen die door de hond zijn aangewezen, zijn getest. Dus niet de helft van alle personeel.
@bluster: indd maar zo’n clickbait levert nu eenmaal meer reacties op. Beetje jammer van AB.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).