
Het wiel opnieuw uitvinden: het is niet voor niets een spreekwoord!
Maar goed, er zijn door de jaren heen toch nog wel wat pogingen gedaan om het welbekende wiel opnieuw uit te vinden. Sommige vanwege technische redenen, andere puur vanwege het esthetische effect. Sommige briljant, sommige totaal nutteloos. We zetten de meest bizarre ideeën voor je op een rij.
1. Monowheel
Waarom moeilijk doen met meerdere wielen? Waarom niet gewoon een voertuig ontwikkelen ín het wiel? Het idee is al héél oud, maar er is nog steeds geen markt voor gevonden. Toch wordt het idee elke zoveel jaar weer nieuw leven in geblazen.
2. Resilient wheel
Een hoop ideeën zijn gebaseerd op het vervangen van de traditionele vering van een auto. Bijvoorbeeld de “resilient wheel” (vrij vertaald: veerkrachtig wiel) techniek zien we veel. Op bovenstaande foto (via Hemmings) zien we een idee van Isaac Jay, waarbij de vering plaatsvindt tussen band en naaf. Er zijn echter veel varianten op dit thema te vinden. Zeker uit het begin van de vorige eeuw, maar ook meer recente voorbeelden.
3. TWEEL
Een moderne variant op het “Resilient Wheel” is de TWEEL van Michelin. Deze band heeft geen velg en geen lucht nodig en zou door BMW al overwogen worden als alternatief reservewiel. Niet alleen Michelin werkt aan dit soort technieken trouwens, ook Bridgestone is er druk mee.
4. Michelin Active Wheel
Als we het toch over Michelin hebben, dan is het Active Wheel ook een interessante om aan te stippen. Eigenlijk zitten alle essentiële zaken in dit wiel verpakt: elektrische aandrijving, remmen, demping, vering en besturing zitten allemaal verpakt in een pakket van iets meer dan 40 kilogram. Het zou enorme vrijheid betekenen voor ontwerpers, die geen rekening meer hoeven te houden met aandrijfassen, motoren en andere grote componenten. Meer over dit Active Wheel lees je hier en hier. Ook een filmpje van de eerste versie hebben we voor je.
5. Porsche Lohner Mixte
Aandrijving in de wielen is overigens geen unicum voor Michelin. De mannen van Porsche en Lohner waren hier al mee bezig in het jaar 1900, toen zij elektrische motoren in de wielnaaf van hun Porsche Lohner Mixte monteerden.
6. Rotoped Walking Wheel
Één van de meest vooruitstrevende ontwerpen wellicht, maar afkomstig uit de jaren ’60. Julius Mackerle ontwierp een wiel dat om z’n eigen as kon draaien in meerdere richtingen, dankzij losse rubber pads die het contact met de grond verzorgden. Meer over de Rotoped kan je hier lezen.
7. De donk floater
Qua grootte is dit natuurlijk puur een kwestie van het opzoeken van de grens van het bestaande wiel. Maar er dan ook nog floating caps opzetten zodat het lijkt dat het wiel stilstaat? Dan krijg je een vermelding in dit lijstje. Mooi is anders, maar speciaal is het zeker.
8. De rupsband op elke hoek
Niet gewoon een tank, maar “wielen” zoals bijvoorbeeld Mattracks die levert: rupsbanden op elke hoek van de auto. Ideaal voor de wintersport, aldus Ken Block.
9. Naafloze velgen
Op motorfietsen wordt dit trucje nog wel eens toegepast, op auto’s zelden. Sbarro zette in 2009 de Orbital Hybrid concept op haar stand in Genève die wielen had zonder naaf. De aandrijving werd verplaatst naar de rand van de velg. Chevrolet deed het begin dit jaar nog eens dunnetjes over met de FNR Concept, die ook boven dit artikel afgebeeld staat.
10. Tri-star Landmaster
U heeft twaalf wielen, waarvan acht aan de grond. Nooit was het makkelijker om na een lekke band verder te rijden. Dit is helaas slechts een filmster, de auto werd ontwikkeld voor de film Damnation Alley uit 1977, waarin men zich moest verplaatsen over de wereld na een kernoorlog.
BONUS: Wielen zijn passé
Tot slot de variant waar de wereld al decennia over droomt, maar die er nog steeds niet is: auto’s zonder wielen. Zie hier hoe dat eruit zou zien.
Altijd leuk dit soort lijstjes. Echter zijn wielen nog niet zo gek, anders hadden we al wel auto’s zonder gehad.
Ik denk dat een “tweel” nog wel een echte goede band is
Ik mis de ‘IT’ van Mr. Garisson, eigenlijk:
http://youtu.be/J1y4RRWm3xw
@gtwillem: Je weet niet hoe de persoon in het monowheel vast zit. ;)
Gemiste kans voor de Airtrax omni directional wheels. Dat is pas ‘het wiel opnieuw uitgevonden’ http://youtu.be/CjcyHicm3NA
Dat wiel van Isaac Jay is een tijdje terug op de markt gekomen als wiel voor rolstoelen. Stond dat niet op Autoblog? Weet zo de naam niet meer.
Allemaal in stand gehouden door de wielenmaffia ..
Zo’n monowheel is leuk voor wie wat met regeltechniek wil spelen. Ooit ook gedaan, dolle pret. Eentje op ware grote bouwen staat in m’n agenda ergens in 2050 of waar ik dan ook ooit eens ergens 5min. tijd vind.
Sbarro gebruikt dit wiel al sinds de jaren ’90.
http://sbarro.perso.neuf.fr/voitures/Osmos/osmosgb.html
@rikkon: Ook voor beschikbaar voor de brommer.
http://sbarro.perso.neuf.fr/technique/roue_orbitale/roue_orbitalegb.html
Doe meer van dit soort Jalopniklijstjes in ons eigen taaltje. Heerlijk met een – nuchter – Nederlands sausje erover heen!
@danmar: ja
40 kg voor een active wheel, maar dat is incl. vering. Weet er iemand het onafgeveerde gewicht?
Top artikel! Ik houd niet van geschiedenis maar zo is het leuk