Vergelijking: nieuwe Audi A7 vs de oude

Auteur: , 70 Reacties

De grote liftback van Audi is volledig nieuw. Wat is er allemaal veranderd?

Audi A7

Deze vergelijkingen zijn altijd leuk bij Audi’s. Want “Er verandert zo weinig!” Dat is op zich een compliment naar de ontwerper, want het betekent dat het initiële design een succes was. Bij de eerste teasers leek het er dan ook op dat de Audi A7 in grote lijnen hetzelfde zou blijven. Onlangs werd de A7 onthuld en wat schetste onze verbazing: het lijkt zowaar een nieuw design te zijn. Op een Audi! Wie had dat gedacht? Al kijkend naar het plaatje bovenin dit artikel zou je dat misschien niet direct geloven. Om te zien wat er precies allemaal veranderd is aan de Audi A7 zetten we daarom het oude (2017) en het nieuwe model (2018) eens even naast elkaar.

Voor de goed orde:
Boven = de OUDE Audi A7
Onder = de NIEUWE Audi A7

Voorzijde
De oude Audi A7 kon je goed onderscheiden van andere Audi’s. De lage neus met relatief subtiele grille gaf de A7 een voornaam voorkomen. De nieuwe A7 is overduidelijk een moderne Audi. De grille is veel groter. Tegen het groteske aan. De bumpers zijn ook veel geprononceerder. Combineer dat met de priemende LED-jes in de koplampen om te concluderen dat de A7 nu een stuk assertiever de wereld in kijkt. Misschien ligt het aan de foto’s, maar als je gezegd had dat de oude de nieuwe is en vice versa zou je het ook geloven. Daarom, nogmaals, boven is de oude en onder is de nieuwe.

Audi A7

Audi A7

Achterzijde
Hier zien we de grootste verandering. Net als de A8 heeft de A7 ‘doorlopende’ achterlichten. Inderdaad, een beetje zoals de Mazda 323 F (de eerste vierdeurs coupé?) ook al had. Gek genoeg lijkt de Audi A7 daardoor wat smaller geworden, iets wat je eigenlijk niet moet willen bij dit type auto. Als laatste een noot over de ‘uitlaten’. Na de facelift van de vorige A7 was het al weinig soeps, maar de kitscherige ornamenten die nu voor uitlaten door moeten gaan zien er niet uit, net als bij de nieuwe Audi SQ5.

Audi A7 White

Audi A7 (2018)

Zijaanzicht
Bij de introductie van de nieuwste A7 werd er notie gemaakt van het feit dat de A7 een meer ‘RWD’-achtige stance moet hebben. Nu we de afbeeldingen vergelijken kunnen we niet anders concluderen dan dat het niet gelukt is. Nu maakt dat in principe niet uit, want het is nog altijd een fraaie auto. Wat opvalt is dat de lijnen en vouwen veel pregnanter zijn. De oude is wat vloeiender, de nieuwe is wat stoerder gestyled. Dat komt mede door de dikke ‘quattro-esque’ wielkasten achter. Waarschijnlijk moet je deze auto in het zonlicht zien om de verschillen te kunnen zien én waarderen.

Audi A7 (2017)

Audi A7 (2017)

Interieur
Ook van binnen is de A7 echt compleet vernieuwd. Qua layout en design lijkt het sterk op het interieur van de nieuwe Audi A8. Of dat een compliment is valt nog te bezien. @Wouter was zeer onder de indruk van het nieuwe A8 binnenste, ik vond het een kale bedoeling met twee goedkope imitatie-android tablets op elkaar gestapeld. Het is in elk geval nieuw! Het design is veel strakker en de indeling is behoorlijk gewijzigd. Bijna alles wordt nu digitaal weergegeven. De luchtroosters zitten nu hoger in het dashboard.

Nu zijn de foto’s niet helemaal met elkaar te vergelijken, qua kleuren kon de oude veel saaier en de nieuwe kun je vast ook met bruin leer en hout krijgen, maar het zijn beide officiële foto’s, dus kunnen we de vergelijking maken. Niet dat de oude A7 zo gezellig was als een bruine stamkroeg, maar de nieuwe is wel heel steriel. Perfect als je een wortelkanaalbehandeling wilt uitvoeren. Wat waarschijnlijk veel eigenaren doen voor hun werk.

Audi A7

Audi A7 (2018)

Techniek
Audi is een merk dat techniek hoog in het vaandel heeft. Hun slogan is immers ‘Vorsprung durch technik’. Mede dankzij die slogan en het succes van de Tesla Model S had ondergetekende onwillekeurig verwacht dat ze op technisch gebied zouden uitpakken. Dat is niet het geval gebleken. Audi moet natuurlijk ook de auto’s slijten bij een behoudend ingestelde clientèle. De nieuwe A7 is een mild-hybrid, dat wil zeggen dat er minimale elektronische assistentie is om alles op gang te brengen. Je kunt geen meter elektrisch rijden, dus stel je niet te veel voor van dat systeem. Het is vooral om brandstof te sparen. Volgens Audi zo’n 0,7 liter in de NEDC meting.

De A7 is er vooralsnog in één uitvoering. De A7 3.0 TFSI quattro S-Tronic. Waarschijnlijk is dit de uitvoering zoals je hem wil hebben. De 3.0 TFSI uit de vorige A7 was er eentje met mechanische compressor, de nieuwe heeft een 3.0 V6 met enkele turbo. Het vermogen bedraagt 340 pk en het koppel is 550 Nm. Daarmee sprint de A7 naar de 100 km/u in 5,3 seconden. Je mag zelf raden wat de (begrensde) topsnelheid is. Later volgen er nog vier– en zescilinder motoren, zowel benzine als diesel. Ook de A7 krijgt enorm vreemde typebenamingen voor de motoren. De 3.0 TFSI quattro heet Audi A7 55 TFSI. Riiiiight.

Conclusie
Met de nieuwe A7 heeft Audi duidelijk gekozen voor een nieuwe benadering qua design. In grote lijnen is de nieuwe A7 als zodanig herkenbaar. Maar met name aan de achterkant is het een compleet andere auto geworden. Ook in het interieur heeft Audi stappen gezet. Of het in de goede richting is, zal de toekomst moeten uitwijzen. Op het gebied van technische innovatie heeft Audi (heel) kleine stapjes gemaakt. Anno 2017 aankomen met alleen een milde hybride is een beetje een teleurstelling. Wellicht komen er nog E-Tron of H-Tron varianten bij in de toekomst.70 reacties

Pregnanter ?
@desjonnies: Zwangerder.
@donvincenzo:
Ja zwanger maar dan meer, zwanger van een meerling dus.
Duidelijk verhaal Willem, de A7 is vanaf de zijkant gezien voor zwangere vrouwen.

Overigens wist ik tot ik de tekst las niet of boven of onder nou de nieuwe was….
@stationcar: Ik bleef ook heen en weer gaan tussen de foto’s..
Wat een moeilijk overdesigned dashboard. Niet echt rustgevend.
@harrie: je kan altijd nog een panda als dit te heftig is voor je
@harrie: hoe kan zo’n strakke bedoening nou overdesigned zijn? Het is een plank met een stuur er voor, 4 ventilatie gaten en 3 schermpjes er in. Soberder kan echt niet.
Ik vind die nieuwe lijn van Audi niet geslaagd.
@martijndh: Ik vind ze grappig xD
@martijndh: de enige goed geslaagde lijn was de eerste A5.
@martijndh: Audi’s worden met de generatie lelijker inderdaad. De grille wéér iets groter, wéér wat meer lijntjes en vouwtjes, wéér wat agressiever ogende koplampen, wéér wat ‘dikker’… Het wordt er allemaal niet mooier op…
@henrie: over 10 jaar loopt de Audi grille door tot aan de wielkasten. VW volgt dan 3 jaar later en nog eens 3 jaar later zien we dat op de Skoda/Seat.
@martijndh: inderdaad. Die voorkant is echt een vd lelijkste merkgezichten tegenwoordig. Zijkant oogt dan wel oké, maar de achterkant en interieur zijn ook weer veels te druk.
Als een van de weinigen vond ik het al een mooie auto. De nieuwe vind ik ook een erg geslaagde wagen, vooral het interieur vind ik een dikke plus. Wat een prachtig ding…
@misterdrogba: geheel met je eens, de vorige was top, de nieuwe zeker ook!
De vorige vond ik een stuk chiquer. De nieuwe is mij wat te schreeuwerig, het design zou beter op een kleine coupé passen dan zo’n grote slee.
@mundus: Lijkt inderdaad een dikke vent met een klein hoofdje… Vooral de achterlichtunit (ik zou echt unit’s willen zeggen); Te groot en overdesigned.
via Android app
De A7 vond ik mooi omdat hij tenminste te onderscheiden was van de rest van het (makkelijk onder een kopieerapparaat te mieteren) gamma.

Helaas is het onderscheidende eraf. De grille is om te janken. Ik verlang echt terug naar de grilles van begin 2000. Die waren al zeer imposant, dit is overkill.

De auto blijft imposant. Maar echt mooi? Hm.
Vind de grill wel erg klein hoor bij de nieuwe..
Overpriced en ik blijf het een lelijke auto vinden.
De vorige was eenvoudiger qua ontwerp, en dat vind ik altijd het belangrijkste aan de vormgeving, naast perfecte proporties. Houd het eenvoudig. Hier zitten alweer teveel vouwtjes en lijntjes aan, dat stoort.

Echter, het interieur vind ik een grote vooruitgang, en ik stoor me totaal niet aan opstaande schermen en dergelijke.
Ik vind het vooral jammer dat alle lijnen grotendeels hetzelfde zijn maar dan vlijmscherp. 2017 A7 vind ik een van de mooiste autos die rondrijden, nu is het niet zo stijlvol meer
@gitaarknul: Alle lijnen grotendeels hetzelfde, maar dan vlijmscherp. Jij beschrijft precies de designfilosofie van Audi.
Wat moet ie kosten? 1 ton? 2 ton?
Mooie auto, maar omdat het een Audi is, verschrikkelijk…
@giulio: 1 ton: 3.0 TFSI incl. wat opties. 2 ton: de nog te introduceren RS7.

Aardig ingeschat van je ;)
Hoe succesvol moet je wel niet zijn als je dit mag huren van je baas ..
@lincoln: waarschijnlijk genoeg om als enige baas je vrouw te hebben 😉
Vind hem niet lelijk, maar ook niet verre van mooi. Moet wel zeggen dat het interieur van de ‘oude’ er dan ook in 1 keer verouderd uit ziet zeg!
Ik vind hem niet zo goed gelukt. Teveel vouwen en lijntjes. De grille is echt belachelijk groot. En de achterkant vind ik echt niet mooi. Alleen het interieur is moderner geworden, maar of het ook mooier is laat ik maar in het midden.
@berlinetta:
Hij ziet er idd wat pregnanter uit dan zijn voorganger.
Tja, ziet er inderdaad iets nieuwer uit.
Ik vind de nieuwe langs de zijkant wel veel weg hebben van de Insignia gsi, maar dan 10% langer…
Mooie wagen, maar de vorige generatie was nét iets mooier!
Geen Audi-fan hier, veel te duur voor wat het is, mijn Skoda zit vol Audi onderdelen voor een fractie van de prijs… maar de nieuwe mag er eerlijk gezegd wel zijn, ik heb van het oude model altijd het gevoel gehad dat ie op een vis lijkt, en vissen die moeten in het water zwemmen…
@volvo_440_turbo: Ik durf te veronderstellen dat U nog nooit een Audi hebt gedemonteerd, want dan zou het opgevallen zijn hoe correct ze samengesteld zijn.
Ik gebruik het omgekeerde statement om aan te duiden dat bij Kia niet al goud is wat blinkt.
@wimof: Mijn broer is een elektromotoreningenieur die dagelijks in Audi Vorst werkt, ik woon zelf vlakbij Audi Vorst en zie ze vaak testrijden met de A1’s, een goede vriend van mij werkt in de fabriek van Skoda in het thuisland.Ik kan je verzekeren dat Skoda’s grondiger getest worden dan Audi’s eer ze naar de consument gaan. In Tjechië hebben ze een heel onderzoekscentrum voor motoren, maar of dat dit voor heel VAG is of enkel voor Skoda weet ik niet. Mijn Skoda verbruikt alleszins geen olie.
Ik heb ook toevallig een Kia op de zaak, al redelijk wat problemen mee gehad, elektrische problemen, geëxplodeerde automatische versnellingsbak, kapotte gloeibougies…, dit allemaal de eerste jaren. Wel allemaal netjes onder garantie gerepareerd, maar je verliest er wel tijd mee om telkens naar de dealer te lopen…
Mijn Skoda 2.0 TDI daarentegen, gechipt, enkele nog maar problemen gehad met de gasklep, was fabrieksfout, een tweeter defect en een Amundsen gps systeem dat mijn accu leegzuigt, gezien mijn rijstijl en het onoordeelkundige gebruik gedurende 6 jaar valt dit nog mee denk ik….
@volvo_440_turbo: Blij dit te horen.
Het grote gedeelte van de motoren verbruikt bijna geen olie mits de juiste wordt gebruikt.
Er zijn een paar uitzonderingen bij de TDI pd waar men de motor olie liet verbruiken om de beoogde kwaliteit over 30.000km te kunnen waarborgen.
En uiteraard top of the bill de FSI van 2008-
@wimof: Mijn broer zijn VAG’s zopen en zuipen olie, simpelweg omdat ie bij koude motor ALTIJD volgas gaat, tja, dan moet je niet klagen. Ik mishandel mijn auto ook, maar rij hem altijd wel rustig warm en probeer korte afstanden te vermijden, doe ik met de fiets. 140000 km nu op 6 jaar. Er zijn anders wel horrorverhalen van Audi’s die olie zopen wegens fabrieksproblemen, maar ik denk dat dit nu 100% verleden tijd is.
@volvo_440_turbo: dat zijn de bewuste FSI van 2008-.
Mijn T4 heeft 388000 km en rij van het ene longlife onderhoud naar het andere zonder buvullen.
Steeds de voorgeschreven oliesoort gebruiken vb pd 1.9l 505.01 en doe er geen 505.00 in, want hij gaat eraan.
(de 505.00 kan de druk op de pd injectoren niet aan)
@Volvo_440_turbo: groeten van Sint-Pieters-Leeuw :)
@sntial: Halle hier… kan je wel vlakbij Vorst noemen, Brussel is maar een dorpke e…
@Volvo_440_turbo:
Je skoda gebruikt echt geen Audi onderdelen! Was het maar zo dan zou je Skoda niet zo lawaaierig zijn van binnen. Heb je weleens in een audi gezeten hoe stil het is? Een vriend van mij heeft een skoda . Je wilt niet weten hoeveel herrie van buiten je hoort. Een golf idem een hoop herrie. Nog een voorbeeld . Een turbo van een passat tdi gaat 200.000 km mee. Van een Audi gaat tot 300.000km mee. Ik spreek uit ervaring.
@kermit123: Qua comfort en geluidsisolatie heb je 100% gelijk, maar op dat vlak ben ik zo niet veeleisend, een Audi is uiteraard stiller en comfortabeler, mijn zetels zijn eigenlijk ook niet super. Qua motorisatie is het een 2.0 TDI CR echt wel vol Audi/VW onderdelen, kom maar eens naar de logo’s onder mijn motorkap kijken. Wat de levensduur van een turbo betreft moet je wel om te beginnen twee identieke blokken vergelijken, identieke rijstijlen, auto netjes warmrijden, laten nadraaien na elke rit. Stonden de beide auto’s binnen of buiten. Dan zit je nog met de kans dat er kwaliteitsafwijkingen zijn bij de toeleverancier ook. Ik heb zo het gevoel dat er nog altijd mensen zijn die niet willen geloven dat Skoda (wegens zijn budgetreputatie) qua betrouwbaarheid echt wel ok is, statistieken bewijzen het, ik geloof zelfs van tijd beter dan Audi. Heeft snobisme hiermee te maken?
@volvo_440_turbo: Er werd door de technische dienst altijd gesteld dat de toleranties kleiner waren bij Audi vb 3pk meer of minder.
Bij VW zouden ze al iets hoger liggen enz…
De specifieke onderdelen zijn gelijk, maar koetswerkbouw zal voor verschillen in comfort zorgen.
Bij de levensduur van een turbo spelen zoveel factoren vb roetafzetting in de turbo kan al van de brandstof komen. De motor stilleggen als de turbo nog draait is funest.
Vind de vorige minder lelijk.
Zo is goed te zien dat de kont van de nieuwe een stuk minder mooi is.

Moet sowieso zeggen dat ik de vorige er een stuk beter uit ziet. Deze nieuwe A8 is net weer wat hoekiger en de grill net weer even wat groter wat al niet klein was…
@viezefreddyw: Ik ben niet helemaal scherp zie ik… Ik bedoel natuurlijk A7 in plaats van A8.
@viezefreddyw: ik moet zeggen, de onderste heeft in het zijaanzicht wat minder kunstmatig uitgeklopte wielkasten. Dat vind ik dan weer een dikke 👍
De oude is een stuk beter gelukt eerlijk gezegd. Sierlijker, kloppender, statischer. Maarja, we hoeven onszelf niet voor de gek te houden; design went toch na een tijdje, dus als deze een paar jaar rond rijdt ‘is’ hij waarschijnlijk mooier dan de oude. Esthetiek wordt gevormd door nieuwe designs en is geen absolute waarde in mensen, jammer genoeg.
Eindelijk een serie Audi’s die simpel te herkennen is als nieuwste generatie: 10 generaties lang hebben ze hun best gedaan weinig overbodige lijntjes te hebben, nu kan je een hele dag gummen in paintshop, en hem alleen maar cleaner maken.
Extra vouwen in de portieren, twee setjes op de flanken, extra lijn onder de achterbumper, extra lijn tussen de achterlampen, extra vouwen in de motorkap, extra overbodig lijntje na het toch al overgetekende achterste zijruitje, extra lijntjes in de spiegelkappen.
Een beetje Frans meets Koreaans, maar dan op z’n Duits, zeg maar.
Een Audi is sowieso altijd een teleurstelling, er is zoveel beters op de markt te krijgen
@monsieurleloure: Hetzelfde dan als jou altijd hatelijk commentaar voor Audi. Man ,lees het dan niet en ga een leven beginnen met je Franse vervoermiddel.
@dijan: that escalated quickly. Teleurgesteld zijn in iets is niet iets haten.
@dijan:

Een leven beginnen met mijn Renault, helemaal top.
Mooie auto hoor maar de oude vind ik ook nog steeds erg mooi.
Dat getal voor de type aanduiding is zo kansloos!
@dutchdriftking: we zitten er ongetwijfeld nog een decennium aan vast
Maken ze de grill nog groter, de vorige was al te groot
De nieuwe is een stuk mooier. Strakkere lijnen, het vadsige wat de vorige een beetje had is er af. De grille is dan wel groter maar heeft nu een vorm, in plaats van zo’n dom gat, een stik Beyer te pruimen. Interieur één van de strakste die er is. Het lijkt erop dat na de mislukte A4 en A5 (van buiten best mooi maar te veel stilstand tov de vorige, met een spuuglelijk interieur) sinds de Q2, gewoon fris en leuk model. Audi de weg naar boven heeft weer gevonden heeft.
Dat de nieuwe A8 wel heel saai is met een veel te grote grille zullen we Audi maar vergeven. Opmerkelijk dat een bijna net zo grote grille op de A7 wel werkt.
Grootste verschil tankdop aan de rechterkant?
de ouwe vond/vind ik mooi. de nieuwe is prachtig!
Hmmmm, die “riggel” in de deuren hadden ze weg moeten laten, had er veel strakker uitgezien. En wat is dat met die achterlichten: is patent van de Saab 9-5 NG verlopen ofzo ?
Oude sowiso dikker pfff 😏
Wat mooi dat altijd dezelfde personen zeggen dat ze geen verschil zien…kansloos’
Geniaal geschreven stukje over nu al de meest saaie “coupé” van 2018!!
Vergelijkbaar gevalletje als bij de MB CLS. Een vernieuwend en fraai design bij de eerste serie, dat het opvolgende model niet heeft kunnen evenaren…
Wat een achteruitgang. Op alle vlakken is de auto lelijker geworden.
Ik heb dit altijd een van de lelijkste auto’s ooit ontworpen gevonden. In het echt nog lelijker dan op foto’s. Net als de Citroen C5 van een generatie terug gewoon een homp auto. Waar dat Audi design bij hun kleinere modellen heel gebalanceerd is, is het bij deze opeens totaal iets anders. Een panamera is ook geen voorbeeld van subtiliteit, maar die heeft wel een ordinaire voetballersuitstraling uitstraling wat wel grappig is. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.
@capibaro: Eens. Vooral de lijn van de zijkant. Verschrikkelijk lelijk, gewoon een scheitende hond. Hij lijkt niet af. De eerste van voor de facelift was nog het ergste. Badkuipen als koplampen en de achterlichten waren niet veel kleiner.
De ‘oude’ vind ik zoveel mooier, zowel qua interieur als buiten. Cleaner en toch sjieker en onderscheidender. We gaan van een 9 naar een 7.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).