Volvo XC40: rijtest en video

Auteur: , 35 Reacties

Als er ergens groei is, dan is het wel bij de SUV’s of crossovers. Vooral bij de compacte exemplaren.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Ondanks het “hippe” uiterlijk is Volvo duidelijk over de doelgroep welke ze omschrijven als “relatief senior met diepe zakken”. Niet echt een verrassing gezien de gemiddelde leeftijd van de (Nederlandse) koper die een nieuwe auto aftikt, die ligt ruim boven de 50. Toch is de XC40 ook prima geschikt voor een veel jongere doelgroep, want als gezinsauto slaat de XC40 zeker geen flater.

Volvo XC40

XC90, XC60, XC40
Ondanks dat het niet te missen is dat de XC40 een Volvo is, wijkt de styling genoeg af van zijn twee grotere broers. Zonder schroom gaf de Amerikaanse presentator van Volvo nog een sneer over dat de XC40 geen gekrompen versie is van een andere auto. Het was het puntje van kritiek over de XC60, die zeker op foto’s wel erg op zijn grote broer lijkt.

Het karakter van de XC40 is wat losbandiger, om te beginnen met two-tone uitvoeringen met een ander gekleurd dak. Op Instagram werd de vraag al gesteld of het dak ook in een “normale” kleur kan en wees gerust: ja dat kan ook. In het interieur had één van onze testauto’s een nogal Ikeaans (en dat bedoel ik positief) aandoende oranje tapijten. Het typisch Zweedse ervan, bevalt mij persoonlijk wel. Zeker bij bijvoorbeeld BMW is het al 8 jaar allemaal wel erg voorspelbaar qua interieur en kleuren, alleen de i3 en i8 zijn uitspattingen.

Volvo XC40

Weggedrag
Je mag het wellicht ook niet verwachten en het is ook niet heel erg relevant voor een SUV uit deze klasse, maar feit is wel dat de XC40 vooral comfortabel is. De twee varianten die ik reed hadden allebei vierwielaandrijving, maar daarmee wordt het absoluut geen frivole, oversturende, rook spuwende sportauto van. Prikkel de XC40 wat meer door wat snelheid mee bochten mee in te nemen en het blijft allemaal veilig, protesteert al een beetje, en schuift uiteindelijk wat over de voorwielen weg. Het is niet heel erg inspirerend om de laatste paar kilometers bochtsnelheid uit de XC40 te halen.

Comfortabel is de XC40 wel, zelfs de gereden T5 R-Design met sportonderstel en fors 20” lichtmetaal filterde alle hobbels, bobbels en de meeste drempels lekker weg. Het overhellen in bochten valt ook erg mee, dus feitelijk is het best een goed onderstel. Ik vind het alleen een beetje saai, maar dat zal de meeste kopers vermoedelijk jeuken.

Volvo XC40

Motoren
Zoals wel vaker bij de premium merken, krijgen we eerst de keuze uit de dikkere motoren uit de line-up. Van Volvo krijg je dan nog steeds niet meer dan een viercilinder, leuker kunnen we het niet maken, hoewel voor deze klasse een 2.0 met turbo zonder meer prima is. De eerste twee varianten die medio maart 2018 bij de dealer staan, zijn de 247 pk sterke T5 en de 190 pk sterke D4.

T5 AWDD4 AWD
Motorinhoud1969 cc1969 cc
Vermogen182 kW/247 pk140 kW/190 pk
Koppel350 Nm400 Nm
Topsnelheid230 km/u210 km/u
0-1006,5s7,9s

Op papier overklast de benzine T5 de diesel, maar het voelt in de praktijk anders. De T5 klinkt wat ongeïnspireerd, zeker als de toeren klimmen, terwijl voor een diesel de D4 redelijk geinig klinkt. De diesel heeft bovendien net iets meer koppel en levert dat vooral bij een veel lager toerental. Beide motorvarianten worden standaard met de prettige achttraps automaat geleverd, maar in de D4 schakelt die minder frequent terug en stuwt de XC40 veel meer koppel rond. Van deze twee varianten zou mijn voorkeur uitgaan naar de D4 en dat had ik vooraf niet zo bedacht.

Volvo XC40

Als je een viercilinder nog steeds een beetje too much vindt, dan kan je tot na de zomer van 2018 wachten. Dan komt de instapper, de handgeschakelde, 156 pk sterke T3 met een driecilinder blok. Een trapje daarboven zit de tweeliter viercilinder T4 die altijd een automaat heeft en 190 pk sterk is.

De dieselkeuze wordt gecomplementeerd door de 150 pk sterke D3 die er zowel met handbak als automaat is en optioneel ook nog met all wheel drive leverbaar is.

Volvo XC40

Lekker veel vakjes
Net als de grote 90-serie is het interieur strak en echt modern vormgegeven, qua materialen lijkt de XC40 nauwelijks voor zijn grote broers onder te doen. Het is een saai verhaal, maar Volvo besteedde veel aandacht aan opbergmogelijkheden. Er is zelfs een uitneembaar vuilnisbakje en de deurvakken zijn bijvoorbeeld rete-groot. Dat komt doordat voor de speakers gekozen voor Airwoofer technologie, die in het dashboard kon worden opgenomen.

Het infotainmentsysteem kennen we ook uit de grotere Volvo’s: het 9 inch grote scherm staat rechtop in het dashboard en werkt op veel manieren net zo lekker als een iPad. Zoomen, swipen, de snelheid, het is bijna allemaal in orde. Het scherm is bovendien groot genoeg om meerdere items in beeld te hebben. Qua snelheid van bediening zou het wel weer een upgrade kunnen gebruiken, maar de basis is goed. Het is overigens ook standaard aanwezig en analoge meters tref je in een XC40 niet aan. De klokkenwinkel voor je neus is in iedere XC40 ook een scherm. Ook praktisch is de kofferbakruimte (460 liter) en de achterbank is verrassend ruim, beter dan bij de V60.

Veiligheid
Dat blijft een Volvo-dingetje en de XC40 krijgt weer alle systemen (sommige optioneel) die de grotere broers ook al hebben. City Safety voorkomt botsingen met fietsers, voetgangers en dieren, zowel overdag als tijdens de nacht.

In het Nederlandse verkeer gebeurt het niet zo vaak, maar in Scandinavische landen is het wel een probleem: dieren op de weg. Elanden om precies te zijn en de V90 kan ze herkennen, evenals andere grote dieren zoals paarden. Dit soort technologieën vormt uiteindelijk de basis voor echt zelfrijdende auto’s, want allereerst moet de auto een beetje snappen wat er om hem heen gebeurd. Volvo gebruikt het bekende City Safety systeem ervoor en kan zowel ’s-nachts als overdag botsingen met grote dieren helpen te voorkomen.

Volvo XC40

Voor € 995 hangt Volvo de XC40 nog verder vol met de IntelliSafe Pro Line wat onder meer Adaptive Cruise Control met Pilot Assist, Blind Spot Information System (BLIS) in combinatie met Lane Change Merge Assist, Cross Traffic Alert with Auto Brake en Collision Warning & Mitigation Support aan de achterzijde. Als je nog schade weet te rijden aan een XC40 heb je in ieder geval je best gedaan.

Conclusie en prijzen
De vanafprijs is 40 mille en de beide, lekker volgehangen testexemplaren kosten in Nederland 60 mille. Er tussenin is ook van alles te krijgen en daarmee is de XC40 een redelijke deal. De concurrentie (Q3, X1, Tiguan) zit ook rond dat prijspeil, maar de XC40 heeft een iets meer uitgesproken styling. Qua veiligheid overtreft de Volvo de concurrentie wel en in eigen huis lijkt het ook een geduchte concurrent voor de V60 die minder ruimte biedt. Vermoedelijk gaan we nog wel wat XC40’s op de Nederlandse wegen zien. Filmpje!35 reacties

Best een leuke cross-over moet ik zeggen. Niet overdreven gemaakt omdat ‘dat hip is’ maar hij is ook niet saai wat een Volvo af en toe wel kan zijn. Vooral het interieur vind ik wel leuk. In zijn prijsklasse en segment toch wel één van de mooiste auto’s vind ik.
Prachtig ding ..
De Mercedes in haar klasse ..

Zonder kermis iAMGay opsmuk dan uiteraard ..
@lincoln: Volvo vragen of ze er een met een klapdak maken? Dan ben jij ook weer op je wenken bediend.
@lincoln: Soms kom je heel volwassen over, maar dan lees ik “iamgay” en dan denk ik weer dat je een kleine baby bent
@shadowbroker: ik moest juist daar om lachen .. en nee, ik verplaats me al jaren niet meer uitsluitend per fiets 😉
Best wel een kek ding, voor zo’n hoog hok. Maar wat een prijzen zeg….
Een van de leukste in z’n segment. Maar wel in een soortgelijke uitvoering als deze dan. Hij moet echt wel grote velgen hebben. 20″ zeker. Die andere kleur die (baby blauw/grijs) die voorbij kwam staat hem ook wel goed. Ik hou van dat soort details zoals zo’n vlaggetje. Ik ga m’n meisje maar eens vragen wanneer ze haar V40 R-design moet inruilen. Dit zou een leuke opvolger kunnen zijn.
@circlestorm69: ik denk dat dat ook een groot deel van de klanten zal zijn, huidige volvo rijders die toch iets anders willen. Een andere volvo dan andere. M’n pa rijdt nu ook een v60 en dit zie ik wel als mogelijke opvolger. Z’n kiddo’s zijn allang de deur uit, heeft de ruimte niet nodig, wordt ouder maar laat dat liever nog even niet zien. Wel een d4, want er moet natuurlijk zo’n sleurhut achter waar m’n ouders uiteindelijk mee kunnen doen met dat reisprogramma van de npo.
Het is dat hij helaas niet meer geleverd wordt, maar voor dat geld was het een GLK geworden:

https://media.autoweek.nl/m/m1fycxlbf1lb.jpg
Mwah, tot aan de achterdeur best een kek karretje. Maar die c stijl wat lelijk! Is niet Zweeds maar eerder Koreaans. De kont van deze XC40 is wat kaal, maar wel stoer. Dan de prijzen…… vanaf 40K. Dat voelt hetzelfde als een hamburgertje van mcdonalds voor € 12,-
Ik zal de enige zijn, ik vind het maar een lelijk ding.
@e34m5touring: nee hoor!
@pomoek: Gelukkig, kan ik korrelatie weer ophangen.
@e34m5touring: Hmm, misschien een beetje ironisch geformuleerd.
Te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet…

Het moet heel wat lijken omdat er een wat beter merk op staat, maar door het propperige voorkomen staat er nog net niks…

Ik zou het wel weten. Óf doorsparen voor een XC 60, óf kijken bij de concurrentie. Dan maar een heel iets gewoner merk als Renault, KIA, Mazda, Peugeot of Volkswagen…

Zoveel minder premium is dat ook weer niet sinds het publiek dat V40 rijdt zijn stempel heeft gedrukt op het imago van Volvo…
@moveyourmind: Precies, ik denk dat je bij Mazda een betere auto voor hè geld krijgt . Of anders desnoods bij de Koreanen.
Leuk al die veiligheid dingetjes. Maar het uitzicht over de schouder is echt mega slecht. Althans zo lijkt het met die giga c-stijl. Een beetje om je heen kunnen kijken is toch ook veilig?
@pomoek: zo’n giga C stijl heeft de Golf ook. Verkoopt zo goed dat de Mercedes A-klasse, BMW 1 serie, Opel Astra en de Renault Megane precies zo’n onhandig dikke C stijl hebben. Blijkbaar vraagt de markt erom (of zijn auto ontwerpers gewoon niet zo creatief).
@pomoek: als je de c-stijl ziet bij het achterom kijken dan moet je zowat achterste voren zitten dus daar heb je echt geen last van. Gelukkig maar want dat ding is aan de buitenkant spuuglelijk (binnen geen idee) terwijl ik langzaam wen aan de rest.
@bakboord1: je hebt op zich een punt, als je in je spiegel kijkt en dan over je schouder heb je genoeg gezien van wat er naast en achter je gebeurt. Maar bij het over de schouder kijken in een V70 uit 1998 heb je toch ook plezier van die joekels van rechthoekige zij-achterruiten. Je ziet dan echt meer dan in een moderne V60 of, denk ik, in deze XC40. Niet noodzakelijk, maar wel veilig.
In de categorie stylish en chunky liever de Peugeot 3008.
Het interieur van deze Volvo ziet er goed uit, maar ik zou toch eerst eens met de Mazda dealert gaan babbelen voor een proefrit met de CX-5.
Mijn voorspelling is dat je gaat struikelen over de XC40’s in Nederland. Volvo’s hebben een brave reputatie hier, waardoor je zonder afgunst op te wekken een dikke kan rijden en niemand je van pimpen zal beschuldigen. Het lijkt zelfs wel alsof ze hip zijn ineens, een beetje het Birkenstock-effect. En uilenbrillen met een dunne gouden rand. En een jaar je baard niet scheren. En gabberkapsels maar dan het haar opzij. En broeken met een hoge taille. En beenwarmers. En oude Volvo’s.
@PeugeotGTI: Helemaal mee eens. Erg jammer dat je tegenwoordig niet meer stiekem een dikke V6 of V8 kan bestellen in je Volvo terwijl je toch heel braaf lijkt te zijn.
Hier een polestar van met 4% bijtelling en er zijn aardig wat potentieële klanten voor die van hun plugin af willen omdat de gunstige 0% regeling afloopt volgend jaar.
Mwoah, als Volvo-rijder en -liefhebber ben ik niet heel enthousiast. Prima uiterlijk en vooral een fraai interieur, maar het lijkt meer op de zoveelste Renault/Kia/Hyundai, vooral met 2 kleurtjes..

M.i. Was het géén schande geweest als deze gewoon het design gevold had van XC90/ XC60.

Nog een opmerking over veiligheid: die c-stijl (naast gruwelijk lelijk) past niet echt in die Volvo-filosofie, ook historisch niet, het zicht schuin naar achter zal echt slecht zijn net als bij de Toyota C-HR
Gaat het vast goed doen maar wat een prijzen voor zo’n auto zeg. Ik vind hem zelf iets te blij
“De twee varianten die ik reed hadden allebei vierwielaandrijving, maar daarmee wordt het absoluut geen frivole, oversturende, rook spuwende sportauto van. Prikkel de XC40 wat meer door wat snelheid mee bochten mee in te nemen en het blijft allemaal veilig, protesteert al een beetje, en schuift uiteindelijk wat over de voorwielen weg.”

Ligt het aan mij, of is dit geschreven in een zatte bui?
Wat een lelijk ding (met kleine deurtjes). Dat rood help ook niet echt. Eric Foreman all over the place.
Waarom geen foto van de achterbank!?
Voor de huisvaders onder ons toch wel belangrijk want ik ben bang dat deze auto pas bereikbaar is voor de mensen die al een stap in hun carrière hebben gemaakt en dus iets ouder zijn. Voor mijn gevoel zit deze prijs ook dichter bij de oude xc60 dan de huidige (helaas helaas voor mij).

In een Tiguan of Kodiaq kun je wel drie kinderen kwijt op de achterbank maar of dat hier ook lukt blijft een raadsel.
Ik rij nu al 6 dagen in mijn nieuwe s60, maar ik weet nu al welke de opvolger wordt over 207 weken en 1 dag.
Wat een mooie bak is die XC40.
Ik moet wel zeggen dat ik ze erg prijzig vind, vanaf 40k… Alsof het niets is…
Ziet er wel fris en stoer uit, ook nog praktisch. Best leuk, maar met wat opties naar de 60k. Daar heb ik liever een golf r voor, hatch of station.
Lijkt een lego wagentje
Vind de xc90 een mooie auto, maar hoe kleiner hoe minder mooi ze worden. Idd net Lego autootje.
Die verluchtingsroosters lijken wel erg veel op de grille van een Ford Edsel…
Jammer ook dat de prijzen zo ontzettend verschuiven door onze belastingen. Ik reed een V60, prima auto met de D4 erin. Maar Volvo had helaas nog geen goede opvolger (V90 a vanaf 60k) Denk dat veel enthousiaste V60 plug-in rijders nu onderhand ook toe zijn aan een opvolger en deze XC40 niet echt als opvolger gaan zien. Ik niet tenminste, want het is een XC40, die mij doet overkomen dat hij in de V40 lijn valt, en dus een stap terug, ook al is het niet helemaal zo, ik wilde minimaal een XC60. Maar die start bij 65k… en toen kwam er een BMW 4… en als je een keer een BMW hebt gehad…
Best een hip ding. Wouters beige jasje is wel echt lelijk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).