Dit is wat we al weten over de nieuwe Audi A3

Auteur: , 29 Reacties

Ook bij Audi is het tijd voor een nieuwe C-segmenter. Hoog tijd. Wij zetten even wat info op een rijtje over de nieuwe A3.

Audi A3 spyshot

Autokopers houden van vernieuwing. Daarom gaan auto-onthullingen tegenwoordig sneller dan dat je “Vorsprung durch Technik” kan zeggen. Bij Audi gaan ze wat dat betreft als een speer. De onthulling van de nieuwe A8 lijkt gistermiddag gebeurd te zijn en sindsdien is het hele gamma vernieuwd. In de vorm van of een compleet nieuw model, of een grondige facelift waar de auto – helemaal voor Audi-standaarden – bijna onherkenbaar vernieuwd is. Toch valt er op één hoekje van de Audi-dealer een grote schaduw. Op een plek waar je dat op papier niet zou willen.

De Audi A3. Het is sinds de komst van de A1 niet meer de instapper van Audi, maar wel een auto die opereert in een zeer belangrijk segment. Het is de Golf van Audi. Het is ook in vrij letterlijke zin een Golf, want hij baseert zich uiteraard op het MQB-platform. Dat is geen prestatie an sich, daarover later meer. Wat dus wel belangrijk is, is de leeftijd. De introductie van de driedeurs A3 was vroeg in 2012, met de Sportback die later dat jaar volgde. Ook daarover later meer, maar we hebben het dus over een model wat na acht jaar(!) nog steeds in de prijslijsten staat, met alleen een facelift in 2016 om het ergste te verhelpen.

In zijn tijd pikte Audi een hoop carrosserievarianten op. Driedeurs, Sportback, Limousine en Cabriolet. Ook kwam de auto als g-tron (aardgas), e-tron (wat toen nog voor PHEV stond) en natuurlijk een standaard rits TFSI’s en TDI’s uit het standaard VAG-assortiment. Allemaal klinkt het alsof de A3 de tand des tijds doorstaat. Een blik op bijvoorbeeld het interieur laat andere dingen zien. Helemaal nu de nieuwe Golf en Octavia qua techniek het vernuft pakken op het gebied van MQB-auto’s, weet je dat het tijd is voor een nieuwe A3. Om nog maar te zwijgen over het feit dat nog boven de twee VAG-broers nog de gloednieuwe BMW 1 Serie en Mercedes A-Klasse zitten, die de A3 er uit laten zien als een dinosauriër. Een opvolger kan niet gauw genoeg komen.

Audi S3 facelift interieur

Introductie maart 2020
Om te beginnen met het termijn: gelukkig wordt de op sterven na dode A3 al vrij snel vervangen. Wij kregen immers van Audi recent een planning waar in staat dat – in België – Audi de A3 lanceert in maart 2020. De nood is hoog, maar het lijkt realistisch. Diverse ingepakte testmodellen worden hier en daar gespot, ook door onze eigen lezers.

Audi A3 spyshot
Image-credit: een AB-lezer wist de ingepakte A3 van zijn voorganger te onderscheiden. Via Autojunk.

Basis MQB, geen Golf- of Octavia-kloon
Zoals gezegd gaat de A3 qua basis eerder voor evolutie dan voor revolutie. Voeg hier een willekeurige ‘Audi vernieuwt immers nooit’-grap toe, maar in dit geval lijkt het logisch. Het MQB-platform doet zijn werk goed voor de Volkswagen Groep. We kunnen nog geen concrete feiten plaatsen wat betreft de benzine- en dieselaandrijflijnen, maar we kunnen wel even kijken naar de nieuwe Golf en Octavia. Die kozen beide qua platform ook voor evolutie, getuige het in basis vrij gelijke motorenplatform met hun voorgangers. Dat betekent voor de A3 dat hoogstwaarschijnlijk de 1.0, 1.5 en 2.0 TFSI, alsook de 2.0 TDI een comeback maken. Never change a winning team.

Dat de A3 onderhuids gelijkenissen gaat vertonen met de Golf en Octavia is eerder regel dan uitzondering. Nu die beide auto’s qua techniek en interieur naar een veel hoger plan zijn getild, zou Audi er mee wegkomen om vier ringen op deze interieurs te plakken en hem op pad te sturen. Dat zou zonde zijn, want Audi heeft in hun nieuwe reeks modellen een gloednieuw en technisch zeer gelikt interieur gestopt. Als je een realistische verwachting wil, dan is onderstaande foto van de nieuwe Q3 best een goede richtlijn. Toch zou dat zonde zijn, want de Q3 is een ‘spaarversie’ van het échte Audi-interieur. Nee, qua kwaliteit zal het meevallen hoeveel er is bespaard, maar bijvoorbeeld het tweede touchscreen voor de klimaatregeling ontbreekt. Ja, je kan moeilijk verwachten dat de Audi Golf een A8-interieur krijgt, maar Mercedes laat met de A-Klasse zien dat het niet onmogelijk is om het interieur van het ‘instapmodel’ grotendeels gelijk te schakelen met de topklasse. Daarover nog niks concreets, maar aangezien Audi zo voorspelbaar is moet het realistisch zijn. Zo, en nu geen grappen meer over Audi’s vernieuwingsstrategieën.

Q3

Geen driedeurs
Wel concreet (en logisch): Audi gaat de nieuwe A3 alleen leveren met een minimum van vier deuren. De driedeurs variant is sowieso stervende in de autowereld, dus VAG gooide de SEAT Leon driedeurs, Golf driedeurs en Audi A1 driedeurs al in de kliko. De A3 wacht hetzelfde vonnis. Waarom verdwijnt de driedeurs? Dat is de moeite waard om eens meer info over te geven, maar de korte versie is dat je weinig bijbetaalt voor twee deuren extra. En wat doe je nou liever: de hele tijd aan een hendel trekken om de stoel naar voren te doen, of je achterpassagiers gewoon een volwaardige set portieren geven? Bovendien was de A3 onder de noemer ‘Sportback’ gewoon stiekem een soort A3 Avant. Veel meer auto voor je geld. Een driedeurs auto wordt hem niet meer in deze jaren.

Audi A3 2012

Geen Cabrio
Wanneer ondergetekende woorden in de mond neemt als “Audi gaat de nieuwe A3 alleen leveren met een minimum van vier deuren”, dan haast je je waarschijnlijk al naar de reacties om te zeggen dat de Cabriolet er ook nog is. Deze A4 Cabrio-opvolger is zo gek nog niet. Toch is dit ook niet het succes wat Audi hoopte neer te zetten en na twee generaties in de A3-familie mogen we ook ajuus zeggen tegen de dakloze driedeurs A3. Zoals in het gelinkte artikel gezegd was de dakloze A3 in zijn eerste generatie een soort vreemde hatchback, maar sinds de tweede generatie de lijnen van de sedan overneemt, lijkt hij als Audi A3 Coupé helemaal zo gek nog niet. Hé, een A3 Coupé, klinkt dat niet gaaf? Misschien wel, maar met de toekomst van de TT en R8, serieuze coupés, al aan een zijden draadje, is het lastig om van Audi te verwachten om deze niche te vullen.

A3 Cabrio

Wel een Limousine
Goed, dat is dus wat we niet krijgen. Wat we wel krijgen is een versie van de A3 die succesvol bleek. Dat is de Limousine. Om gelijk even een misverstand de wereld uit te helpen: nee, Limousine is geen foute term. Want als je denkt aan een Lincoln Town Car met een gigantisch blok ijzer tussen de wielen, dan denk je aan een verlengde limousine. De term Limousine is officieel wat Audi gebruikt om hun auto’s met konten aan te duiden, al is de term A3 Sedan misschien ietsje gangbaarder. Hoe je hem ook noemt, de compacte sedan maakt een comeback. In premium-land in ieder geval. Sedans zijn vooral in andere regio’s populair, dus in (West-)Europa had men er maar moeite mee om Ford Focus Sedans, Opel Astra Sedans en Volkswagen Jetta’s te slijten. Toch kan het uit om de wagens ook hier aan te bieden.

Sinds Mercedes raak schoot met de CLA hebben die nu twee sedans in dit segment, de CLA en de A-Klasse Sedan. Ook BMW springt op de hype door de 1 Serie Sedan 2 Serie Gran Coupé te presenteren. Al bijna sinds het begin had Audi het weerwoord tegen deze twee concurrenten in de vorm van de A3 Limousine. Het bleek, helemaal in andere markten, een schot in de roos voor de A3. Het zou dom zijn om hem te droppen. Dat doet Audi dan ook niet, de Limousine houdt het gewoon vol. Onze collega’s van Kolesa.ru schetsen alvast een beeld van hoe de Audi A3 (Limousine) eruit kan komen te zien. Op basis van spyshots en gelekte info, zouden ze wel eens verrassend dicht bij de waarheid kunnen zitten.

Audi A3 render

Wel hybride
Een volledig elektrische A3 blijft nog even uitgesteld. Er gaan zelfs hier en daar geruchten rond dat Audi met hun eigen versie van de el-Born of ID.3 komt. Verrassend genoeg kwam Audi eind dit jaar nog even met de A3 e-tron op de proppen, die zijn return maakt. Deze stokoude PHEV dateert nog uit de tijd dat de plug-ins van Audi nog geen TFSI e heetten. e-tron is nu de term die op volledig elektrische Audi’s wordt geplakt.

Het is niet bevestigd dat de A3 e-tron als TFSI e terugkeert, maar alle tekens zijn gegeven. De terugkeer van het oermodel. Het feit dat zijn nieuwe MQB-broers ook als plug-in worden geleverd, dus de motoren zijn er klaar voor. Het feit dat plug-ins momenteel weer heet zijn. En natuurlijk het groene idee op zich. Niet alleen is het MQB-platform klaar voor plug-ins, ook Mild Hybrids spelen een rol bij de Golf en Octavia. Audi heeft in hun overige modellen al een ruim assortiment MHEV-motoren, dus dat is niet onwaarschijnlijk. Ook worden de huidige A4 en A5 nog steeds geleverd als g-tron. Aangezien deze aardgasmotor ook een rol speelt in de Golftavia, zou zelfs die een terugkeer kunnen maken.

Audi A3 Sportback 40 e-tron Advance Sport (8V) '19

Wel een S3 en RS3
Om met het mooiste af te sluiten: de petrolhead wordt ook nog bediend. De huidige A3 kun je als S3 krijgen met een 300 pk sterke 2.0 TFSI, of de versie die nog gaver is: de RS3 met een 2.5 liter vijfcilinder TFSI (400 pk). In de lagere segmenten één van de best klinkende auto’s en sinds de facelift ook verkrijgbaar als Limousine. Niet alleen zijn dit leuke versies van de kleine Audi, ook zijn ze (vooral in andere markten) betaalbaar genoeg om een relatief verkoopsucces genoemd te worden. Audi heeft van nog maar weinig van hun modellen een RS-versie niet laten terugkeren, sterker nog: met hun ruime assortiment S- en RS-modellen in het SUV-gamma worden het er alleen meer. Ook zeggen diverse bronnen dat het afschieten van de snelle A3’s niet op de planning staat.

Motorisch kunnen we niks bevestigen noch ontkrachten. We kunnen wel een voorspelling doen op basis van de SUV-broer van de A3. De Q3 komt namelijk ook nu weer als RS Q3 en yes: die heeft de 2.5 liter vijfcilinder aan boord. Wij durven nog net niet te bevestigen dat dit blok een comeback maakt, maar de kans is zeer aanwezig. Terwijl Mercedes compleet loco gaat op het uitmelken van de viercilinder (en oké, 421 pk is netjes) en BMW een rasechte M-versie van de 1 Serie niet in het assortiment opneemt, zou een RS3 met de vijfcilinder een frisse wind zijn. Wel levert de RS Q3 precies 400 pk: evenveel als de huidige RS3. Bij vernieuwing hoort vaak een pk-boost. Dus ofwel ze voeren het blok op, of ze nemen een TFSI-vierpitter om de strijd ‘eerlijk’ aan te gaan met Mercedes. Daarover komen we spoedig meer te weten. Wat betreft de S3 zijn er twee opties: een nog ietsje verder opgevoerde 2.0 TFSI, of zoals zijn grote S-broers, een diesel. Let wel dat de S4, S5, S6 en S7 een 3.0 TDI hebben, zo’n blok gaat voor de S3 wat ver. Een opgevoerde 2.0 TDI in een S3 is iets wat wij niet snel zouden aannemen, maar je weet het maar nooit daar in Ingolstadt.

Audi RS3 Sedan

En voor de rest is het afwachten. Zoals gezegd is maart 2020 genoemd, wanneer de A3 definitief het levenslicht ziet en op de markt verschijnt, dat zien we ASAP.29 reacties

Ik vind de nieuwe A klassen en de 1 serie niet echt geslaagd. Ik ben erg benieuwd of Audi de a3 chique laat blijven, of dat ze misschien de ‘jeugdige’ overgedesignde kant op gaan. Ik hoop op het chique.
@pietertjep85d: inderdaad. BMW slaagt de bal volledig mis met hun nieuwe 1-reeks (wat is ‘ie lelijk in het echt!). De A-klasse vindt ik op zich niet verkeerd, maar dan wel weer lelijker dan zijn voorganger.

De zet is nu aan Audi.
@dromedaris: Zo lelijk vind ik de nieuwe 1 serie niet, dus om nou te zeggen dat ze de bal volledig mis slaan is nogal overdreven. Bovendien rijdt hij heerlijk. Denk niet dat BMW zich zorgen hoeft te maken.
@pietertjep85d: vind je de nieuwe A1 niks? Dan wordt deze ‘m ook niet voor jou
Dit is wat we al weten over de nieuwe audi a3: Hij gaat veel op de oude lijken.
Wat we al weten is: hij ziet er bijna het zelfde er uit als de vorige A3 😉
Een te dure auto die weinig toegevoegd in dit segment. Ik zou eerder voor een goed aangeklede golf gaan dan een instapper A3 die even duur is. Audi is pas leuk waar VW stopt dus vanaf de A6 .
Voor de hatchback werd het wel tijd dat er een vervanger komt, maar de A3 Limousine is nog steeds één van de mooiste auto’s in zijn klasse. Die klopt gewoon zo goed qua proporties en heeft een mooie balans tussen een zakelijk en sportief uiterlijk. Beetje opfrissen en die is er weer klaar voor.

Snap trouwens niet dat ze van de A3 geen stationwagon uitbrengen. Lijkt me mooier dan de A3 sportback.
@moveyourmind: De Audi A4 is toch de station variant. Of zie ik dat nu helemaal verkeerd?.
@mikje90: is een klasse groter? A3/A4? Is gewoon een heel andere auto.
@mennok: zo anders dat zelfs de motor 90 graden gedraaid is.
@mikje90: A4 zit net een klasse hoger. Denk dat een A3 Avant best wel goed kan verkopen zonder teveel marktaandeel van de A4 af te snoepen.
@moveyourmind: inderdaad een echte avant en een echte sportback (gewoon een liftback dus) en niet zoals nu een half avant met een verkeerde naam. Maar de prototypes laten zien dat Audi dat nog niet aan durft.
Dat het gewoon een vergrote audi a1 is?
Ik vind de huidige A3 eigenlijk nog best fraai, juist ook qua interieur. Strak en zakelijk en gelukkig met een navigatie en middentunnel die nog met knoppen te bedienen is in plaats van het ergonomisch drama genaamd touch screen.

De A-klasse is naar mijn mening doorgeslagen qua kermis en de 1-Serie heeft die verschrikkelijke digitale tellers die je haast dwingen een hud te nemen.
@karhengst: mee eens!
Alleen al vanwege al die touch screen bediening bij de opvolger zou ik liever nog deze gaan rijden voor een paar jaar.
@karhengst: dat centrale touchscreen voor de klimaatbediening van Audi heeft haptische feedback. Dat is best Ok. En zo’n drama is touchscreen nou ook weer niet, in mobieltjes is het aardig dominant.
@mashell: “Best Ok” is anders weinig complimenteus wanneer je voor iets een meerprijs betaalt tov iets wat al jaren als “zeer goed” wordt beoordeeld.

Haptische feedback zorgt er alleen voor dat je naast een visuele nu ook een fysieke melding krijgt weer eens op het verkeerde deel van het scherm gedrukt te hebben.

De vergelijking met een telefoon is natuurlijk appels met peren. Daar is het scherm nu eenmaal altijd op dezelfde plek tov je vingers. Hetgeen in een rijdende auto niet het geval is.

Sommige zaken werken gewoon, daar moet je niet aan knutselen zolang de zelfrijdende auto er nog niet is.
De Audi A3 is nog steeds de enige mooie Audi, alles klopt eraan. Ook het interieur; duidelijk, functioneel en fraai design. Het voorbeeld van het Q3 interieur -> the horror!
@red5: Ga er maar van uit dat er ook zo’n afschuwelijk multi scherm interieur in komt als bij alle recentelijke Audi’s.
Je loopt je helemaal wezenloos te poetsen op die schermen om ze een beetje aantoonbaar te houden.
Die auto is nu al gedateerd in elk opzicht.
De Koplamp stijl is bij de A4 alweer verwijderd en bij de A3 komt hij er op.
Verder hadden ze van deze A3 gewoon een volledig elektrische MEB e-tron moeten maken.
Of Audi moet denken dat over 5 jaar de elektrische auto al weer tot het verleden hoort.
Complimenten voor het uitgebreide stuk! Over al deze info is het makkelijk om een kort en zgn “grappig” stuk te schrijven, maar ik heb met plezier zitten lezen.
Met een elektrische A3 zouden ze een concurrent van de populaire Tesla model 3 kunnen neerzetten maar Audi laat het afweten, jammer weer.
De 2.0TFSI van de S3 vervangen door een TDI zie ik wel gebeuren, na wat er bij de S4, S5, S6 en S7 is gebeurd… Wel graag vervangen door de 2.0 BiTDI (die bijv. in de Passat B8 ligt) dan als het echt moet, dan valt de schade nog wel een beetje mee.
Dat hele Diesel verhaal begrijp ik ook niet, willen ze nog een wit(groen) voetje halen voor het einde van de Diesel motor.
@HZW: ik vind t ook opmerkelijk, de aantrekkelijke S versies van een dieselblok voorzien. Mss weten ze dat de meeste S rijders dat geen groot probleem vinden en ze zo nog wat van hun dieselinvesteringen kunnen terugverdienen.
Allemaal eenheidsworst ten opzichte van de nieuwe Golf. Gelukkig wel weer een fatsoenlijk 2.0 diesel. Eindelijk. Die 1.6 TDI was een koffiemolen
Eén van de weinige dingen die een moderne Audi nog echt leuk maken is die 5 cilinder. Als die verdwijnt zie ik geen reden meer om een ‘premium’ Duitser te kopen i.p.v. bijvoorbeeld een Focus , Megane of zelfs een Golf.
Die Mercedes is idioot en past ook niet bij het merk, BMW is de weg kwijt met z’n kleinere auto’s, dus is er wat mij betreft alleen nog de RS3…. maar dan wel met betere remmen…
De huidige A3 is op leeftijd, maar het uiterlijk is tijdloos en het interieur was zijn tijd vooruit, dus zo’n verouderd hok als hier neergezet wordt is het nu ook weer niet. Maar na de nieuwe Golf en Octavia is het natuurlijk geen verassing dat er ook een nieuwe Leon en A3 komen. De Octavia is mooier dan ooit, de Golf kan ik nog niet aan wennen. Een Golf is nooit spannend, maar dit “Aziatische” neusje staat hem absoluut niet. Erg benieuwd wat de A3 en Leon gaan doen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).