Dit land organiseert F1-race komende 3 jaar GRATIS

Auteur: , 23 Reacties

Prins Bernhard, kijk je even mee?

Dit land organiseert F1-race komende 3 jaar GRATIS

Het organiseren van een Grand Prix is een dure grap. Met name onder de inmiddels vertrokken F1-baas Bernie Ecclestone lieten een aantal iconische circuits een Grand Prix schieten, simpelweg omdat de organisatie van een wedstrijd te duur werd. En dan zijn er nog een aantal circuits, zoals Silverstone, waarvan de toekomst niet zeker is. Aan de andere kant van het spectrum vinden we Brazilië, die de komende drie jaar schijnbaar helemaal niets hoeft te betalen.

Dit is buitengewoon merkwaardig, aangezien de zogenaamde hosting fee die de Formule 1 hanteert tientallen miljoenen euro’s kost. Voor ieder circuit geldt een ander tarief, maar dankzij uitschieters zoals Abu Dhabi (65 miljoen dollar per jaar) ligt het gemiddelde bedrag jaarlijks rond de 25 miljoen euro. Tenzij je Monaco heet, natuurlijk. Dit is tevens een van de redenen dat een Grand Prix van Nederland niet zo vanzelfsprekend, aangezien er weinig partijen zijn die zomaar een dergelijk bedrag kunnen ophoesten.

Enfin, de reden dat Brazilië de komende drie jaar niet voor de hosting fee hoeft te betalen, ligt volgens RaceFans – die wel vaker interessante scoops heeft – aan het feit dat de contracten niet op tijd in orde zijn gemaakt. Naar verluidt heeft Bernie Ecclestone voor zijn vertrek een deal met de promotor van het evenement kunnen maken voor een contractverlenging tot en met 2020, maar het financiële gedeelte van het contract is nooit afgesloten. Omdat het bestuur van de stad Sao Paolo het evenement moet bekostigen zijn er twee afzonderlijke contracten opgesteld. Het contract waarvan de Formule 1 zijn inkomsten voor het evenement moet krijgen, is momenteel nog altijd niet afgerond. Echter, in plaats van de wedstrijd af te blazen, zal de Formule 1 gewoonweg afreizen naar Zuid-Amerika, aangezien het contract met de promotor wel in werking is getreden.

Het grote nadeel voor de Formule 1 is dat ze nu tientallen miljoenen euro’s mislopen. Aangezien de winst van Liberty Media, de eigenaar van de sport, hierdoor lager uit zal vallen, krijgen de teams vervolgens weer minder betaald.23 reacties

Ja dus het is niet gratis, het gaat ten kosten van anderen.
@airc: Wat is in onze wereld gratis wat niet ten kosten gaat van anderen? Behalve de zon die opgaat
@duckmefaddy: ook dan gaat de zon elders weer onder…;)
@luckyluck: noice. #nerdburn
@duckmefaddy: ook daar betaal je wel voor, verscholen in millieu taksen en belastingen.
@acizane80: als die kosten er niet zouden zijn zouden we de prijs betalen in de vorm van een kapotte planeet…aka…de rekening volgt een paar generaties later. Dat is eigenlijk de subsidie die je nu ontvangt op benzine.
@airc: Maar dat is toch altijd het geval?
@airc: voor niets komt de zon op
Opmerkelijk. Liberty/Bernie maakt een fout. Liberty zou minder winst maken dus de teams krijgen minder? Lijkt me logischer dat liberty dat verlies pakt
@siebren: zo werkt dat helaas niet. In het contract tussen de teams en FOM (voorheen van Bernie, nu van Liberty) staat dat de teams een vast percentage van de winst mogen verdelen volgens een eveneens contractueel vastgelegde verdeelsleutel. Minder winst betekent dus ook minder geld om te verdelen tussen de teams. Zeker in het geval van een fout van Bernie/Liberty is dat zuur voor de teams, maar het is wel hoe de zaken geregeld zijn.
@edge: Dat heeft Bernie slim geregeld dan!
@siebren: Dat systeem is ontstaan in de jaren 70. Toen moesten de circuits met elk team aparte afspraken maken. En aangezien in die tijd er meer teams waren dan plekjes op de grid hadden de teams een hele slechte onderhandelingspositie. Bernie zag dit en heeft toen de teams zover gekregen zich als één pakket aan te bieden.
Altijd mooi om je eigen fouten af te schuiven op anderen.
@berlinetta: Zulke zaken staan gewoon op papier
@lekkaah: Dat verandert er toch niets aan? Het is nog steeds een fout van Liberty Media die ze afschuiven op de teams. De teams hebben er alleen ooit mee ingestemd.
@berlinetta: het is een taai wereldje, punt was meer dat er niets afgeschoven wordt hier, maar dat dat eigenlijk ‘gewoon part of the game’ is

en helaas staat de instantie met een grote tas geld boven diegene met een kleinere tas, maar zo gaat dat helaas in het bedrijfsleven, dat heb ikzelf helaas ook meerdere malen ondervonden, zelfs tot aan de ‘legal department’ aan toe. Sterker, onrechtvaardigheid is helaas enorm vaak aan de orde, ga je je tas met overgebleven geld investeren en riskeren om een zaak te winnen tegen een conglomeraat of pak je je verlies, hoe onrechtvaardig ook.. het is niet sjiek, dat ben ik met je eens
@lekkaah: Ja ik werk op de legal department in het bedrijfsleven. Kan je er alles over vertellen ;)
Bernard kan kijken wat hij wil maar op dat mickey mouse circuit zal nooit meer een F1 race gereden worden
Ik weet wel een potje met geld, De dividendbelasting wordt niet afgeschaft, voor 2% van deze belasting kun je de F1 op Zandvoort houden, dat is een prima plek om zakenrelaties uit het buitenland voor uit te nodigen. Dat resulteert weer in meer omzet en meer werkgelegenheid en het blijft mooi binnen het bedrijfsleven.
@grandmasterb: doe dan Assen..
@bmwfreak038: of allebei! Kom je alsnog niet boven de 5 procent uit.
Dus dan hoeven de fans ook niet voor de kaartjes te betalen?
@ikleesookoverautos: ja nee maar zo werkt dat niet😂😅 krijg je dan te horen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).