Eerste elektrische Lexus kost een halve ton

Auteur: , 32 Reacties

De Lexus UX 300e is maar nauwelijks duurder dan de hybride.


Elektrische auto’s zijn duur om te kopen. Niet alleen in absolute cijfers, maar ook relatief gezien. Neem de Peugeot e-208 en de Hyundai Kona Electric, allebei elektrische varianten van benzineauto’s. Om te beginnen met de Fransoos: de goedkoopste benzine-uitvoering kost 17.580 euro, de elektrische versie kost 36.250 euro. Praktisch het dubbele, dus. Bij de Kona Electric zien we een soortgelijk verhaal. Laatstgenoemde is er ook in hybride-uitvoering, deze is praktisch negenduizend euro goedkoper dan de elektrische.

Dus toen Lexus eind november de Lexus UX 300e Electric aankondigde – ja, de auto heet inderdaad ‘e Electric’ – leek een flinke meerprijs bovenop de 44.495 euro voor de hybride UX 250h niet onlogisch. Maar het valt mee, zo blijkt. Lexus weet namelijk te melden dat de 300e Electric 49.990 euro kost en dat deze zelfs nu al is te bestellen.

Maar wat krijg je eigenlijk voor die halve ton? Een volledig elektrische compacte crossover met een 204 pk-elektromotor die tot 300 Nm aan koppel kan leveren en een 54,3 kWh-accupakket. Daarmee moet je ‘meer dan’ 300 kilometer kunnen rijden, al is het nog niet duidelijk hoeveel ‘meer dan’. De definitieve WLTP-cijfers zijn namelijk nog niet bekend.

2019.07.23

Die actieradius is overigens wel gebaseerd op de 18″-velgen van de duurdere Executive-uitvoering (die 63.190 euro kost). De actieradius op de standaard 17″-velgen is nog niet bekend. De Lexus heeft een nul-tot-honderd-tijd van 7,5 seconden en een topsnelheid van 160 km/u. Deze zomer moet de elektrische Lexus bij de dealers staan.

Hyundai Kona Electric
Maar wat is er qua elektrische crossovers allemaal nog meer te koop? Om te beginnen met een eerder genoemde: deze Kona Electric. Met 41.000 euro is het een goedkopere auto dan de Lexus, maar Hyundai is, in tegenstelling tot Lexus, natuurlijk geen luxemerk. Waar het interieur en de afwerking wat minder gaat zijn, zal je wel verder kunnen rijden dan de UX 300e Electric. De Hyundai heeft namelijk een actieradius van 449 kilometer.

DS 3 Crossback E-Tense
Deze Franse crossover is een wat serieuzere concurrent voor de Lexus. Want de actieradius is waarschijnlijk nét iets langer (320 kilometer) en de prijs is met 43.190 euro net iets lager. Een ander voordeel: deze moet dit voorjaar nog bij de dealer staan. En volgens Casper is deze DS nog luxe en kwalitatief goed ook. Heeft de Lexus al verloren voordat ze überhaupt zijn begonnen?32 reacties

Leuke eerste poging, goed om te zien dat er wat meer keuze en variatie begint te komen in EV land.
Leuk model. Grotere batterij mag van mij wel.
@baidu: Eigenlijk wel een behoorlijk kleine range tov de KIA en Hyundai helaas
Dan zou ik toch echt voor de Hybride gaan.
@baklava: Dat prijsverschil heb je behoorlijk snel terug verdiend. De gebruikskosten zijn zoveel lager.
Dan moet je uit kunnen met de beperkte range, maar dat is voor de meeste mensen wel ok.
@fanboy: Nou, een woon-werk ritje naar Amsterdam en terug ZONDER op te laden is er anders niet bij voor mij … zeker buiten NL is dit misschien leuk als 2e auto, maar niet als primaire auto …
@dawwg: Jij beschouwt 150km woon-werk afstand als normaal?
Je snapt dat dit voor bijna niemand geldt? En dat deze auto niet voor iedereen hoeft te zijn?
@fanboy: Kosten boeien me niet zoveel. Benzine rijdt gewoon lekkerder vind ik.
@baklava: Nou, dat ligt er nogal aan waar je het mee vergelijkt.
En elektrisch rijdt heerlijk soepel en altijd koppel te over, dus altijd vlot. Niet afhankelijk van toestand benzine motor.
@baklava: als je het over een heerlijk smeuiige 6-cilinder hebt kan ik je helemaal volgen, die zou ik er voor het weekend wel bij willen hebben. Maar met 90% van wat er in Nederland aan benzine en dieselmotoren rondrijdt zou ik m’n 360pk electro-gebakje voor geen goud meer ruilen (da’s persoonlijk natuurlijk).
Het belangrijkste, en helemaal ‘des Lexus’ natuurlijk: ze garanderen dat het accupakket minimaal 8 jaar/ 160.000 km zonder verlies van rendement (!!) meegaat. Is gewoon een keus, en de enige juiste voor Lexus: betrouwbaarheid voor actieradius
@svenskaaeroplanab: zorgen ervoor dat niet de 100% beschikbaar is zodat het niet opvalt als het minder wordt. Weet niet hoe anderen dat doen eigenlijk?
@fernie: nou, net zo
De lexus wordt met ChaDeMo uitgevoerd, zucht…… zéér jammer, maar kansloos dus (en dit zegt een lexus-rijder)
@mahansz: ik lees dat er 2 kabel types mogelijk zijn, chademo en mannekes type 2. Is dat niet de oplossing dan? Heb er niet alle verstand van…
@svenskaaeroplanab: * mennekes
In de brochure staat dat er een actieradius wordt afgegeven met een streefcijfer van 400 km in de NEDC modus.

PS: Ik denk dat Mercedes en BMW hebben verloren in deze klasse. Tenzij er iets soortgelijks te koop is in de zomer waarvan ik niet weet dat het is aangekondigd.
@multimrshepherd: BMW ix3? Wel wat duurder.
@sjonniedeluxe: i3 is volgens mij een andere klasse auto, kleiner. Qua range vermoed ik ook lager, qua premium waarschijnlijk gelijkwaardig. Persoonlijk denk ik dat je aan de UX een betere allrounder hebt. Bij de BMW heb je wellicht meer status credits.
500 euro of mn vrouw?
Ik dacht eerst wat een geld… maar mensen leggen meer neer voor die zeer matig afgewerkte elektrische Amerikaan. Natuurlijk heeft die meer range maar niet alles draait om range uiteraard.
@rutgerg: blijkbaar wel want voor het gros is dat het hoofd argument om niet elektrisch te rijden.
@rutgerg: vergeet niet dat naast range ook de performance, handling, features (m.n. autopilot) en het Supercharger netwerk redenen zijn om voor die ‘matig afgewerkte Amerikaan’ te kiezen.
@trasimo: je bedoelt de lage bijtelling?
@rutgerg: je bedoelt dat je Tesla gewoon niet leuk vindt?
@trasimo: ow jawel hoor ik kan het zeker waarderen dat ze vanuit het niets best ver gekomen zijn en zelfs de best verkochte auto in NL van 2019 hebben. Maar dat komt heus niet door de performance de handling en autopilot:-)
@rutgerg: er is natuurlijk meer keuze in EV’s en Tesla is bepaald niet de goedkoopste… dus er moet toch iets zijn waarom ze niet gewoon een Leaf, Kona Zoe, etc hebben besteld? We zullen zien als er straks ook een id3 of deze Lexus is, of de verkoop van Tesla dan compleet gaat instorten. Ik voorspel alvast: nope :)
@trasimo: tuurlijk zal Tesla voorlopig nog wel een flinke voorsprong hebben in de EV markt. Al ben ik wel benieuwd wat de verkopen in NL dit jaar doen. De model s en x werden ook bijna niet meer verkocht toen de bijtellingsregels veranderden.
@rutgerg: maar waarop hebben ze die voorsprong dan? Ohja autopilot, handling, performance en het supercharger netwerk dus. De huidige bijtellingsregels maken een Model 3 onder aan de streep nog steeds een zeer interessante aanbieding, dus mijn voorspelling is dat het minstens dit jaar nog keihard doorgaat met de verkopen.
Belangrijkste feit inzake je eerste keuze bij überhaupt een BEV; wat is de laadsnelheid; Max. 50kW.
Welke stekker; ChaDeMo verre van Europees.
Lekker om dan te mogen hopen op de juiste vaste laadkabel, Allego voorziet in Duitsland straks grotendeels de CCS stekkers.

Dit, incl. die nieuwe Mazda; oude wijn in nieuwe zakken.
Ik verwacht niet dat Elon erg onder de indruk is.
Zolang er auto’s zijn die op benzine rijden koop dit soort niet – de laatste benzine auto die ik tzt koop rij ik dan ook helemaal op.
Het is ook gewoon een kwestie van tijd voordat er wegenbelasting voor dit soort zware auto’s wordt ingevoerd en dan zijn de benzine rijders de lachende derde!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).