Er komen nóg sterkere Bugatti’s

Auteur: , 27 Reacties

Alsof je het nodig had.

Bugatti Chiron (US) '16

Grappig hoe de tijd bepaalde dingen in het juiste perspectief kan zetten. Toen Volkswagen bezig was met hun meest prestigieuze project, het op laten leven van het merk Bugatti, was het al snel duidelijk dat het een technische tour de force zou worden. In eerste instantie hadden de Bugatti prototypes 6.3 W18-motoren met een lachwekkend lage (maar toen indrukwekkende) 555 pk. Ook de eerste Veyron Concept Car had een atmosferische W18, dat werd later een atmosferische W16 met 630 pk.

Bugatti Concepts '99

We weten allemaal hoe het is gegaan. De Veyron leverde een duizelingwekkende 1.001 pk uit een 8 liter W16 met maar liefst vier turbo’s. Bizar indrukwekkend, zou je zeggen. In de tussentijd blijkt dat het weliswaar heel erg veel is, maar niet meer zó bijzonder. Er zijn voldoende tuners die behoorlijk de buurt komen met veel eenvoudigere techniek. Denk aan de creaties van Callaway en Brabus bijvoorbeeld.

Negen jaar geleden alweer kreeg de Veyron zijn eerste krachtinjectie naar 1.200 pk in de vorm van de SuperSport. De opvolger van de Veyron, de Chiron, doet er nog een flinke schep boven op. De in basis identieke motor levert nu 1.500 pk. Tja, op het moment dat Hennessey zonder al te veel problemen 1.000 pk in je Cadillac CTS-V kan proppen, moet je immers wat. Ook de allernieuwste Bugatti, de Divo, heeft deze 1.500 pk sterke W16. Er is goed en slecht nieuws te melden over de verdere toekomst.

Bugatti Chiron W16 '16

We beginnen met het slechte nieuws: ook bij Bugatti gaat elektrificatie de overhand nemen. De alsmaar stringenter wordende regelgeving zorgt ervoor dat Bugatti moet denken aan een hybride auto of zelfs geheel elektrisch. In een interview met Car Advice laat Bugatti-baas Stephan Winkelmann weten dat de W16 de laatste van zijn soort is. Maar Winkelmann laat ook dingen horen waar wij wél blij van worden. Zo schijnt er nog heel veel rek te zitten in de W16 en kan er met gemak nóg meer vermogen uitgehaald worden. Hoeveel extra vermogen wordt niet verteld, maar het klinkt in elk geval hoopvol. Inmiddels zijn de eerste honderd Chirons al een feit en kunnen we ons dus opmaken voor een extra sterk speciaaltje.

Bugatti Chiron27 reacties

De Divo was al geniaal, dus kom maar door met nog meer speciaaltjes. Hebben ze de nieuwe banden eigenlijk al eens klaar? Leuk dat je 500 kan, maar zolang je geen fatsoenlijke banden hebt voor dergelijke ondernemingen blijft het toch sneu.
Ik blijf me erover verbazen hoe lelijk die achterkant is t.o.v. een verder best mooi gelijnde auto. Alsof de designer met een pistool tegen z’n slaap snel de tekeningen moest afmaken.
@berlinetta: De Amerikaanse bumpers op de auto van de header maakt het wel af…
@berlinetta: Ik heb de auto gisteren op Grand Basel nog even nauwkeurig bekeken, maar het is echt een object waar foto’s geen recht aan doen. De driedimensionale vormen van de achterkant zijn best dramatisch en de detaillering is absurd.
@Jochempie: en toch. Ik vind een dodge viper toch echt sexier om te zien dan dit…
@berlinetta: Eens, ik vind het ook echt afbreuk doen aan de auto, gelukkig ziet de achterkant van de Divo er beter uit
Ik kan niet wachten op de Brabus, Callaway en Hennessey special van de bovengenoemde Bugattis.
Natuurlijk kan er meer vermogen uit worden gehaald. Maar tot welke prijs? Je kan 10.000+ pk hebben, maar dan vijf seconden lang. Dat tuner shops dat kunnen, zegt niet zoveel. Alleen als je accepteert dat die motor dezelfde dag weer wordt uitgebouwd.
@galverink: brabus kun je echt wel genoeg km mee maken voor dat een revisie nodig is hoor
@juniorclk: als je zo’n Rocket hebt en ‘m regelmatig op z’n falie geeft, ben je zo aan een revisie toe.
Ben benieuwd. De huidige W16 zit al bijna aan de 190 pk per liter.
Nou bestaan de Bugatti’s voor de helft uit koeling maar het moet allemaal wel heel blijven en niet in de fik vliegen.
@torsen: A45 amg facelift (2016) zit aan de 190.5 pk per liter…
Dat ze eerst kijken om ze wat af te slanken ipv er meer pk’s in te duwen. Anders zitten ze weer te zagen over die banden
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Wow die donkerblauwe met lichtblauw interieur!
hoe werkt een w18 dan? een v8 in een v10? voor zover ik weet is 18 niet te delen door 2 even getallen.
@gwnbmw: gewoon 3 rijtjes van 6:-)
@gwnbmw: het waren 3 cilinderbanken met elk 6 cilinders.
@gwnbmw: Denk een beetje zoals de VR5
https://goo.gl/images/P4C81v
@gwnbmw: 3 x een 6-in-lijn in een lichte hoek tov elkaar aan elkaar smeden en: voila
Salamondrin had gelijk over de bugatti gt vision. Je moet eerst alle bugattis bezitten boordat je hem gaat kunnen kopen, het doel van bugatti dus.
Corrigeer me als ik het fout heb. Maar volgens mij met een documentaire over de Veyron lag het vermogen met de motor test rond de 2500 pk. Dus ze kunnen nog even.

@tfsi: rond de 3000 zelfs, alleen is 2/3 van dat vermogen warmte waardoor hij nog zo’n 1001 effectief overhoudt.
Ga gewoon langs JDengineering met je Chiron, is gewoon VAG toch :p
Bugatti, gotta catch em all! Ben wel benieuwd naar de speciaaltjes op basis van de Chiron. Veyron vond ik eigenlijk geen enkel sausje echt iets aan. De Chiron werd al beter hoewel het er nog steeds uitziet als een Veyron 2.0, maar die Divo is echt tof om te zien. Ik kan het wel waarderen dat men weer teruggaat naar de coachbuild tijden.
Ik wacht op het eerste voertuig dat in 0.1 sec naar 100km/u kan. Uiteraard met het geijkte stofzuiger geluid dat al die accu aangedreven voertuigen produceren. En dat laat ik die vervolgens lekker in de showroom staan. :-)
Blok kan met groot gemak belachelijke aantallen pk’s leveren. Je zit alleen wel met bandjes aansprakelijkheid betrouwbaarheid e.d.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).