Er zijn weer nieuwe plannen voor Fiat-Chrysler

Auteur: , 38 Reacties

Een aandeelhouder doet zijn zegje over de toekomst van het Amerikaanse autoconcern.

Alfa Romeo Giulia als Chrysler is nachtmerrievoedsel

FCA had vorig jaar nog grote plannen, al vielen de meeste plannen onder het welbespraakte regime van Sergio Marchionne. De wijlen topman heeft de uitvoerende fase helaas niet mogen meemaken en sindsdien is het vrij stil rondom het wereldconcern. Laatst was er goed nieuws: ze hebben een onderdeel van het concern, Magneti Marelli, verkocht voor een bult geld. Top: kunnen ze mooi een Giulia Coupé bouwen.

De aandeelhouders van het concern willen echter een kleine verandering. Fiat Chrysler Automobiles mag dan de naam zijn waaronder het concern bekend staat, maar is dat terecht? Fiat en Chrysler zijn niet dood, maar echte hardlopers zijn het niet. De aandeelhouder ADW Capital Management wil daarom de naam veranderen in JeepRAM. En dan niet eens afgekort naar JRA, nee, JeepRAM. Dus.

De redenatie is precies de reden waarom Fiat en Chrysler de naam niet meer verdienen: Jeep en RAM, die een hoop exemplaren slijten van hun nieuwste Wrangler en RAM 1500 in Noord-Amerika, zijn allebei veel beter bezig. Die verdienen het om hun naam in één adem genoemd te laten worden met de andere wereldconcerns.

RAM 1500 2x

Ook zou ADW Alfa Romeo en Maserati los willen weken van het concern, zoals met Ferrari werd gedaan in 2015. Wel denkt de aandeelhouder dat het succesvol zou kunnen uitpakken voor FCA om zowel op Europees als Amerikaans vlak samen te werken met een groot autoconcern. PSA wordt genoemd om Fiat op te vangen, terwijl in de VS het werk gedaan zou kunnen worden door GM.

FCA schreef rode cijfers in de tweede helft van het jaar, dit is al het geval sinds Mike Manley het stokje overnam van Sergio. Of het missen van de ‘vader van het concern’ daar invloed op heeft is niet bekend, daarom wil de woordvoerder van ADW, Adam Wyden, deze veranderingen op tafel leggen om het concern de boost te geven die Marchionne trots zou maken. Dat is echter slechts een voorstel van één van de aandeelhouders, het wordt pas officieel als de rest van de aandeelhouders én de CEO hier toekomst in ziet. FCA werkt namelijk nog steeds op het eerder gelinkte vijfjarig plan, wat ervoor zou moeten zorgen dat er tot en met 2022 een hele reeks nieuwe auto’s op de wegen zal verschijnen. (via Bloomberg)38 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Hele zootje gaat verkocht worden, je zit in eenzelfde situatie als Leyland destijds: een stel Italiaanse bedrijven die elkaar nog steeds niet kunnen luchten of zien een zootje Yanken aan de overkant die een compleet andere arbeids filosofie en bedrijfsstrategie hebben.
Er is volgens mij nog niet één platform, versnellingsbak of motor gedeeld tussen deze twee continenten, de Agnelli’s willen er eigenlijk vanaf, laten we eerlijk zijn Fiat en Alfa hebben letterlijk de boot gemist! Het enige continent waar Fiat goed draait is Zuid Amerika.
@desjonnies: Uiteraard worden vanaf dag 1 van van de fusie platforms gedeeld. Ook hebben de twee liter motoren (turbo) van de Giulia en Stelvio inmiddels ook hun weg gevonden in de nieuwe Jeep Wrangler en Jeep Cherokee. Beide versies zijn in VS duurder dan de instap V6 variant. Hieronder een een niet limitatieve opsomming van gedeelde platform:
NOW
– The Cherokee is the first Jeep vehicle to be built on the Fiat Compact/Compact U.S. Wide platform, co-developed by Chrysler and Fiat.
– The Renegade (FCA Small US Wide 4×4) is the first Jeep product to be produced exclusively outside of North America and is sold on the North American, European, Brazilian, South African, Australian, and Chinese markets. The vehicle is built in Melfi, Italy(alongside the related Fiat 500X); Goiana, Brazil (alongside Jeep Compassand Fiat Toro); and in Guangzhou, China.
– The second-generation of Jeep Compass debuted on September 27, 2016 in Brazil and at the Los Angeles International Auto Show in November 2016: Sharing a stretched platform with the Renegade.
PAST
– After Chrysler’s merger with Fiat in late 2010, the small Dodge Hornet concept took on a new form to share a Fiat platform. In December 2011, the automaker announced the new small sedan would be called the Dodge Dart. The Dart was scheduled for U.S. dealership sales beginning in late June 2012.
– The Fiat Viaggio (“journey”, “voyage” in English), also called fēi xíang (菲翔), is a sedan version of the Dodge Dart for the Chinese market, designed by the Fiat Group Style Centre in Turin, Italy.
FUTURE
– Alfa Romeo Giorgio Platform (Giulia/Stelvio) confirmed to Underpin New Jeep Grand Cherokee.
@ibssr: Nieuwe Toro is echt gelukt:
https://youtu.be/OqBT0q6EWtU
@t16: Ik bedoelde natuurlijk de FIAT Fastback Concept. ;-)
Ze zullen allen (Masarati, Alfa Romeo en Fiat) een langzame dood wachten als het daar niet snel wat veranderd.
Wanneer
@reactief: Wanneer?
@reactief: we hangen aan je lippen, vertel…
@reactief:

Als de Europese subsidies en Amerikaanse Marshallhulp weg valt ..
Want daar teren ze al sinds 1945 op ..
@lincoln: Wil je de volgende keer niet weer zó lang weg blijven? 3 maanden is echt te gek hoor Lincoln.
@viezefreddyw: het verhaal doet de ronde dat zijn puntjes op waren, en hij ze zelf is gaan kappen in de Minas Puntuales in Chili omdat zijn bestelling via AliExpress ergens vast zat bij de douane.
@lincoln: welkom terug!
@lincoln: Welkom terug, waarde heer Lincoln !!
@lincoln: zat je vast?
@lincoln: jaaaaa mijn weekend is weer helemaal goed. Welkom terug!
@lincoln:
Ach dat geldt voor elke autofabrikant toch? Kijk maar eens naar onze oosterburen met de diesel inruilsubsidies….
@reactief: wanneeeer????hou ons iet langer in spanning! #cliffhanger
@reactief: langzame? Ze moeten wel heel snel aan de slag met elektrische auto’s want anders zijn ze heel snel uitgespeeld op de personenauto markt in Europa.

Los van het totale gebrek aan normale nieuwe auto’s: Punto’s en Guillietta’s. En eigenlijk weten we het dus al: twee broodnodige modellen voor Europa die niet zonder steun van: Chinees, VAG, Renault of PSA gebouwd kunnen worden.
Ze bouwen alleen nog maar ‘dino’s’… voor elk model is er een veel beter/moderner alternatief.

Vraag me af hoe lang ze dat nog volhouden?!
Ben blij voor de Europese investeerders die Alfa Romeo en Maserati een warm hart toedragen ..
Want die willen graag van deze merken weer passievolle en emotionele bolides maken ..

Dat gebeurde uiteindelijk ook bij Saab en Volvo ..
Alfa verkopen aan vw, werkte ook voor ducati
@w115: Dat alstublieft niet, die maken van een Alfa een zielloze auto met onderstuur en nog dubieuzere techniek.
@monsieurleloure: een echte dus! Want dat is immers wat Alfa Romeo de laatste 30 jaar ook leverde. Ik ben er nog steeds niet van overtuigd dat die gekloonde BMW’s van nu de juiste oplossing voor Alfa is.
@w115:
En hoe verhoudt Alfa zich dan ten opzichte van Audi? Mij lijkt dat een lastige kwestie, VAG dekt op dit moment de hele markt al af met zijn verschillende merken. Zo erg zelfs dat jarenlang de rol van Seat volkomen onduidelijk was. En eigenlijk nog steeds is. Nog een merk toevoegen heeft geen enkele zin.
@stationcar: Audi verliest nu Voorsprong door techniek en houdt alleen nog achterstand door wegligging over. Volgens mij zit Alfa daar Audi niet in de weg 😂
@w115: ducati liep al lekker voordat VW zich ermee ging bemoeien.
Zoals ik al eens eerder reageerde:
FCA moet zich richten op herpositionering binnen de markt. Daarbij universele platformen, versnellingsbakken en motoren ontwikkelen. De gemiddelde automobilist boeit het namelijk niet dat zijn Audi hetzelfde platform is als een Škoda.
Alfa-Romeo (sportief) en Chrysler (comfort) worden gelinkt en gaan richting premium;
Fiat (stadsauto’s) en Dodge (gezinsauto’s) worden gelinkt;
RAM gaat de bedrijfsauto-tak regelen;
Jeep, Maserati, Ferrari en QV/SRT komen onder een tak omdat diverse auto’s met uitzonderlijke prestaties;
In Europa wordt er samengewerkt met PSA voor de ontwikkeling van de gezinsauto’s en de stadsauto’s, elk merk maakt een eigen koetswerk (Dodge en Chrysler komen terug naar de EU markt). In de VS samenwerken met Ford. De ruimere gezinsauto’s en de kleine stadsauto’s worden ook in de VS verkocht (Fiat, Alfa-Romeo naar de VS). De VS-based wagens komen ook naar Europa (mits ze passen in de Europese filosofie).


@vonklausenburg: Stomme is dat ze dat in de jaren tachtig en negentig wel deden. Met het Tipo4 project met de Croma, Thema en 164 op één platform en waarbij ze zelfs Saab lieten meedoen zodat de ontwikkelings-kosten over nog meer merken verdeeld konden worden.

En met het platform van de Fiat Tipo zijn ook de nodige modellen in elkaar geknutseld.
@moveyourmind: Dat is de ironie inderdaad. Als FCA gewoon even kijkt naar hoe VAG het doet, kunnen ze sneller kosten besparen en sneller nieuwe modellen maken (zie even hoe snel de nieuwe VAG SUV’s achter elkaar aangekondigd werden).
@moveyourmind:

Recenter heeft Fiat de kwalitatief allerbeste Fiat ooit op de markt gezet ism Mazda ..
Heb er 2 zien rijden ..
@lincoln:
Ja maar ja, jij zat ook drie maanden opgesloten 🤣
@vonklausenburg: Leuk verhaal maar dat gaat hem zeker niet worden.
En JeepRAM is een bezopen voorstel, als je de bedrijf naam aanpast aan de best verkopende merken.
Als de SUV hype voorbij is kan je de naam weer veranderen.
@HZW: voordat de SUV hype voorbij is staat Alfa in het rijtje SAAB, Lancia, Rover.

En noemen we FIAT, ‘500’, als onderdeel van PSA, de retrotak van DS.
@eklasse: SAAB was al overleden voordat het dood verklaard werd, alleen een SAAB met motor in de Lengte zijn voor mijn echte SAAB’s, daarna zijn het veredelde Opel’s.
@hzw:

Klopt .. ze waren er precies oprijd bij met de Stelvio en Levante ..
@vonklausenburg: en Lancia weer compleet terug brengen
Lekker belangrijk, de naam van de groep. Alsof er plots meer gaat verkocht worden door een andere naam.

De “samenwerkingen” klinken ook meer als een opsplitsing van de groep. Gevolgd door een verkoop van de Europese en Amerikaanse delen aan PSA respectievelijk GM…
… in de us samenwerken met gm, hier samen met psa. net als 10 jaar geleden dus, toen fiat en opel het met elkaar deden…..
Alfa Romeo, Maserati, Ferrari onder één paraplu. Dit zal Alfa nog meer allure en glans geven😎 Historisch gezien ook verantwoord.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).