Gaan we deze premium crossover nu wel kopen?

Auteur: , 50 Reacties

Hij is nog aantrekkelijker geworden!

Het is iets wat elk premium automerk overkomt: een crossover/SUV op de planning zetten. Op een paar uitzonderingen na (zoals de Lamborghini LM002), was Porsche met de ‘955’-generatie Cayenne de eerste sportwagenfabrikant met een crossover in de showroom. Na de Cayenne volgde bijna elk zichzelf respecterend merk met een dergelijke auto. Natuurlijk staat het haaks op alle merkwaarden, maar de markt vraagt er nu eenmaal om.

In het geval van Maserati lijkt het vooralsnog weinig vruchten af te werpen. Ook de Italianen ontkwamen er niet aan. Hun interpretatie is overigens zeer geslaagd te noemen. Van alle luxe en sportieve crossovers is het een fraai voorbeeld van hoe het ook kan. De auto oogt minder massief dan zijn leeggewicht van 2.200 kilogram doet vermoeden. Een gigantisch verkoopsucces is het helaas nog steeds niet. In Europa werden er in de eerste 11 maanden van 2018 iets minder dan 4.200 exemplaren van de Levante verkocht. Dat is gewoon niet juist. Het is alsof Pearl Jam in de jaren ’90 een Happy Hardcore plaat maakt en dat die dan niet verkoopt. Dat was juíst de bedoeling.

Maserati Levante Volcano '19

Om de verkopen wat te stimuleren komt Maserati met een beproefd recept: een speciaaltje! Het resultaat is de Levante Vulcano. Je kan de Vulcano herkennen aan de matte lak ‘Grigio Lava’ (snap je hem?) en de 21″ Helios lichtmetalen velgen. Verdere herkenningspunten zijn de zwarte raamomlijsting, privacy Glass, rode remklauwen en gepolijste uitlaatsierstukken. Ook word er gerept over handgrepen in carrosseriekleur, wat opvallend is: dat doet Maserati toch bij elke auto sinds de jaren ’90?

Aan de binnenkant zien we rood lederen bekleding met zwart contrasterende stiksels (andersom is ook mogelijk) en carbon sierpanelen. Op de middenconsole prijkt een badge met de tekst ‘one of 150’ om het exclusieve karakter van de auto te onderstrepen. Dan het mooiste: de motoren. Laten we eerlijk zijn, van alle crossovers klinken die van FCA verreweg het beste. Zowel de Jeep Grand Cherokee SRT en de Maserati Levante met benzinemotor klinken elk op hun eigen manier erg fraai. Er is keuze uit een V6 met 350 pk (174.100 euro) of een V6 met 430 pk (187.600 euro). De Maserati Levante Vulcano is per direct te bestellen.50 reacties

Een nieuwe maken op een modern platform van alfa (waar de grote broer van de stelvio op gaat komen) en dan word het vast wel een succes.
Het is nu een hopeloos verouderde zeecontainer
@allesmetturbo: Denk haal die omschrijving even door Google translate. Maar dan nog klinkt het lekker in het, soort van, Italiaans.
“contenitore del mare irrimediabilmente obsoleto”
@allesmetturbo: zou er eens mee gaan rijden voordat je zijn onderstel beoordeelt.
@arkenbout: gedaan, daarom vind ik dat.
Stelvio achtig platform zal de auto goed doen
@allesmetturbo: Dan moet je echt ernstig aan je beoordelingsvermogen gaan twijfelen. Maar waarschijnlijk praat je gewoon het gepaaide journaille na.
@arkenbout: lol, ik vind dat gewoon. Ik vind het totaal geen sportieve auto en de stuurbeleving in de stelvio veel fijner. Snel op je teentjes getrapt zeg, of doe je nu de haterzz na
Ik zou er geen rekening mee houden…
Wat is het verschil tussen een SUV en een Crossover?
@jack_abarth: een verhoogde Clio is een crossover, een BMW x5 is een SUV. Wat Maserati met dit ding wilt mag je zelf invullen. Geen hond wilt hem namelijk. Honden kiezen Volvo’s.
@eklasse: Wat is een X5 dan, anders dan een verhoogde en opgeblazen 5 station? De S in SUV staat voor Sports, de U voor Utility. BMW heeft zijn best gedaan om de X5 er een beetje sportief uit te laten zien (valt niet mee bij een zeecontainer) maar verder maakt het ding alleen de V van Vehicle waar.
@potver7: Vergelijk de banden van een X5 eens met een 5-serie station.
@potver7: een X5 is een zevenzitter, dus ook het utility wordt waargemaakt, een drie spaaks stuurwiel dekt het Sports gedeelte helemaal af.
@jack_abarth: Een suv hoort volgens mij altijd op een ladder chassis te staan (truck platform). Hetgeen resulteert in aardig wat trekkracht en laadcapaciteit. Een crossover is inderdaad een verhoogde versie van een huis-tuin-en keuken auto met een zelfdragend chassis. Een bmw x5 is volgens mij ook een crossover.
Voorbeelden van echte suv’s zijn Chevrolet suburban, Cadillac Escalade, Range Rover, Mercedes G klasse, Toyota Landcruiser
@davido89:

Het ladder chassis gedeelte lijkt mij eerder een All Terrain Vehicle, toch?
Het SUV gedeelte snap ik ook nog wel, dat zijn de jeeps voor op asfalt en een bospad. (X5, Tiguan, ML, Kadjar).

Maar wat valt er dan nog onder crossover, niet zoveel als je het mij vraagt.
@davido89: Nee, je haalt SUV en terreinwagen door elkaar. Terreinwagens staan doorgaans altijd op ladderchassis met gevolgen van dien (positief en negatief)
SUVs hebben meestal een zelfdragende carrosserie en optionele 4wd.
Crossovers zijn dan weer verhoogde versies van normale auto’s, waardoor het dus lastig is om crossover en SUV uit elkaar te halen.

De naam Crossover komt volgens mij van een auto die tussen twee segmenten wil overstappen (werkwoord: to crossover), dus tussen normale auto en SUV in zit.
@fanboy: hier sluit ik me volledig bij aan.
@fanboy: De spijker op zijn kop
@jack_abarth: De term Sports Utility Vehicle is in de jaren 90 ontstaan en de bedoeling was een auto te creëren die paste bij iemands sportieve buiten levensstijl. Denk aan paardrijden, wel je paard op de manege laten, duiken, klimmen e.d. Voor die sporten heb je een hoop spullen nodig, dus een grote makkelijk toegankelijke achterbak is handig en het parkeerterrein is misschien aan het einde van een gravelpad, dus iets hoger op de poten is ook handig. Maar een terreinauto zoals een G, Range of een Navigator was te veel van het goede. En te duur.
Dat front is wel heel erg opgeknapt zeg. Maar dat er geen foto is van het infotainment doet het ergste vermoeden.
Weer geen V8… You’re doing it wrong!
@w0o0dy: Er is wel degelijk eenv8 versie (aangekondigd). Alleen duurt nog even voordat ‘ie in Europa komt dacht ik.
@trustmeiamanengineer: @w0o0dy: Die zescilinder past er juist zo goed bij! Relatief lichte motor met een fantastisch geluid als je het mij vraagt. En bovendien is een zescilinder in een Maseratie nog historisch verantwoord ook :)
De achterlichten dat is de achilleshiel van deze auto.
@thomasthomas: is dat een grap? ze zijn namelijk bij dit artikel niet echt zichtbaar; als je serieus bent lastig te beoordelen :-)
@hotze: Duitsers maken geen grappen, maar waarom denk je dat ze niet te zien zijn op de foto’s.
Alleen de Trofeo versie zou in aanmerking komen. Maar om daarvoor naar de VS te verhuizen (in/voor Europa schijnt-ie niet leverbaar te zijn) gaat wat ver.
@amghans: je kunt importeren proberen, dan kun je hier blijven wonen.
@hotze:
Vraag me af of dat lukt, de auto heeft vermoedelijk geen Europese type-goedkeuring. Bovendien zou het restant BPM waarschijnlijk voldoende zijn om 10 jaar stil van de wonen in Palm Springs. Dan wordt naar de VS verhuizen bijna interessant :)
@amghans: Yeah, daar wonen wordt interessant… if you like being shot at. And having an imbecile as president. Goed, jeremy-clarkson-modus uit maar weer. Maar wel lekker goedkope auto’s inderdaad ;-)
Mag ik blij zijn dat een SUV voor een keer niet verkoopt? Quattroporte FTW
Als liefhebber van het merk denk ik ; not my cup of tea en zeker niet voor die prijs. De auto is vergelijkbaar qua maten met de X5 / GLE / Q7 en als je dan sportiever wil de X6 of GLE-coupe bijv. De prijs is echter (veel) hoger.
Enige manier om van deze auto een succes te maken is een ELEKTRISCHE auto maken a la Q-tron… Maar daar is de auto niet op ontworpen dus er zal een nieuw model moeten komen.
Jammer maar helaas dus…
@tvr1974: Waarom zou een elektrische SUV van Maserati dan wel succesvol worden als het met deze al niet eens lukt?
@berlinetta: antwoord is toch heel simpel… Omdat de prijs dan naar beneden keldert want geen uitstoot en dus dikke subsidies en dus veel betaalbaarder voor mensen en dus veel interessanter om aan te schaffen.. Simpel. Nb auto zal wel zoals ik al neer zette geupdate moeten worden en op niveau van Audi / BMW gebracht moeten worden…
Een dikke GTS ben ik wel voor te porren, juist omdat je uhm vrij weinig ziet // stijl&klasse
Suv’s gaan vaak niet samen met een sportief merk. Toch begin ik nu te twijfelen, gisteren zag ik Harry’s garage met de lambo urus. Een afzichtelijk ding wat mij betreft. Maar het is een beest van een machine, de snelste suv op het moment. Gaat de hoek om als een malle en pompt er nog een lekker geluid uit ook. Dan denk je dit is toch wel heel gaaf, dit is een nieuwe benchmark op autogebied. Dat had maserati nou ook moeten doen. Belachelijk goed sturende machine’s maken die bovenal nog is fijn getekend zijn.
Heb de auto nou al een paar keer gezien maar ik vind het niks speciaals hebben. De Quattroporte of GT daar krijg ik een redelijk Maserati “gevoel” bij (bobbel in mijn broek enzo….nee, geintje…). Kan het gevoel niet uitleggen maar ik hoop dat het begrepen wordt.
@rick-dos: Ik herken dat gevoel wel. Heb dat altijd bij een bepaalde verslaggever.
@Rick-dos: als je het in een goede uitvoering ziet dan valt het wel mee. Zag laatst een donker blauwe met mooi kleur rood interieur en mooie velgen. Maar in het wit met saai velgen is het niet om warm van te geraken.
-edit: nutteloze bijdrage. Probeer het eens zonder vrouwelijke vleeswaren. –
Ik ga er ga vanuit dat er geen wijziging zal plaatsvinden.
Handgrepen bij maserati zijn normaal altijd van chroom dus meegespoten deurgrepen zijn wel anders
Het probleem van deze auto is in mijn ogen dat hij er vanuit de verte uitziet als een Mazda CX-5, dat het interieur verouderd is en dat hij duurder is dan zijn betere concurrenten. Het enige wat deze auto echt goed doet, is lekker sturen. Dat is helaas niet genoeg om mensen over de streep te trekken.
@berlinetta: geluid is ook wel lekker.
Het mag dan een Masserati zijn, hij is gewoon niet mooi.
13000 eurotjes verschil voor 80 pk meer? Ik weet wat kiezen als ik deze kon betalen!
Mooie foto’s van de achterkant en dashboard.
Wat een geld… en dat zonder V8.
Hij staat volgens mij nu wel op het Salon in Brussel met een V8, heerlijk dat ze dat wel gewoon weer doen.
Wel grappig eigenlijk dat het ons verbaast dat bij een fabrikant die normaliter niet erg succesvol is, ook niet de SUVs niet erg succesvol blijken te zijn. Welk merk dat voorheen slecht scoorde doet het met SUVs nu wel opeens goed?
Maserati verkocht al bar weinig Ghibili’s en Quattroportes. Waarom zou hetzelfde recept als SUV wel opeens aan slaan? Dat een koper zegt: ‘Oh, maar als je een veel te dure, matig afgewerkte, technologisch achterhaalde auto wil ik wel als het een SUV is’.
Zelfde verhaal bij Infiniti in Europa. Klanten willen gewoon hetzelfde als vroeger (een Volkswagen, BMW, Kia, whatever) en dat dan in SUV vorm.
@vpowert: Dat was Porsche hé. De Cayenne heeft het hele concern naar een hoger level gebracht en andere fabrikanten kregen dollar tekens in hun ogen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).