Heiligschennis? Porsche Classic gaat onderdelen 3D-printen

Auteur: , 21 Reacties

Wat moet, dat moet.

Heiligschennis? Porsche Classic gaat onderdelen 3D-printen

Het laatste dat je wilt horen als je de trotse eigenaar bent van een uiterst zeldzame auto, is dat de benodigde onderdelen niet meer beschikbaar zijn, of zelfs niet meer bestaan. Porsche Classic heeft met meer dan 52.000 onderdelen een overvloed aan spullen liggen om haar klassiekers op de been te houden, maar zelfs zij zijn niet uitgesloten van wat ouderwetse pech.

In dergelijke gevallen moeten de experts van Porsche Classic op zoek naar een nieuwe methode om dezelfde zeldzame onderdelen te bouwen. Duitse Pünktlichkeit toonde aan dat het maken van nieuw gereedschap om slechts enkele onderdelen te kunnen bouwen hoogst inefficiënt was, dus moesten ze op zoek naar een manier om het goedkoper, maar minstens zo waarheidsgetrouw te kunnen doen.

Heiligschennis? Porsche Classic gaat onderdelen 3D-printen

Na uitvoerig onderzoek kwamen ze uit bij verschillende vormen van 3D-printen. Dankzij een proces genaamd selective laser melting kunnen ze kleine hoeveelheden met de hoogste kwaliteit bouwen. Hierbij worden de onderdelen laag voor laag opgebouwd door een flinterdun materiaal net onder het smeltpunt toe te passen, waarna het een compleet driedimensionaal onderdeel vormt.

Porsche heeft de techniek o.a. gebruikt om de koppelingshendel van de Porsche 959 opnieuw te maken. Onderdelen voor de auto zijn immers enorm schaars, aangezien er nog geen 300 van zijn gebouwd. Porsche gebruikt diezelfde 3D-techniek tegenwoordig voor acht andere onderdelen, en onderzoekt voor een twintigtal andere stukken of 3D-printen een mogelijkheid is.21 reacties

Dus op termijn kunnen deze onderdelen goedkoper op de markt gebracht worden?
@joejojo2012: wat denk je zelf hahahah blijft Porsche he!
@joejojo2012: Eerder anders om
@joejojo2012: tuurlijk niet als dit de enige optie is kun je de hoofdprijs vragen.
@joejojo2012: precies goedkoper geproduceerd worden en porsche classic meer marge bezorgen !
Laten we ervan uitgaan dat Porsche weet wat ze doen, dus nee, voor mij geen heiligschennis.
Zit er dan wel een “echtheidscertificaat” bij ??

Doen serieuze hobbyisten al jaren ..
@lincoln: “Geprint im Deutschland”
@autogedrocht:

Gisteren noemde we het nog Chinese grafbende ..
Valt dit onder heiligschennis? Lijkt mij niet, alleen een makkelijkere manier om onderdelen in een kleine oplage te bestellen.

Nog niet zo lang geleden kreeg ik bericht van de BMW dealer dat een onderdeel wat ik voor mijn e30 M3 besteld had binnen was. Ik had geen idee meer dat ik iets besteld had maar dat was dan ook een order van 2 jaar oud. Zo lang (of misschien wel langer) had het geduurd voor BMW om voldoende orders te krijgen om weer een batch te produceren.
Niets mis mee. Gewoon een goede en snelle manier om specifieke onderdelen te kunnen leveren.
Niks nieuws. Doet Jay Leno al langer.
Nu doen ze letterlijk aan copy-paste
Heiligschennis?
Laten we eerder blij zijn dat ze überhaupt die onderdelen nog maken om echte Classics in goede conditie te houden.
En dan kunnen wij ze bewonderen. ;-)
Het komt van Porsche zelf, dus hoewel het niet identiek is aan het origineel, is het wel een Porsche-teil.
Nee vind ik geen heilgschennis. Waarschijnlijk zijn ze nog beter dan het origineel en het komt van Porsche af, dan zal het wel goed zijn.
Zonder te google’en nog, maar is selective laser melting niet middels smelten binnen een poederbad, niet te verwarren met additive material manufacturing waarbij een product inderdaad laag voor laag wordt opgebouwd???
@davelepeef: SLM gaat ook laag voor laag. Additive manufacturing is in principe een synoniem voor 3D printen en SLM is daar een sub categorie van.
Niet heel gek, dit doet Ricoh al enige tijd met onderdelen van copiers en printers. Voorheen moest men het benodigde onderdeel uit alle uithoeken van de wereld laten komen, afhankelijk waar het op voorraad was. Nu heeft men in elk land een 3D-printer die alles kan maken op order, ideaal en scheelt heel veel kosten en men hoeft nooit (lang) te wachten op de onderdelen. Plus dat je geen voorraadkasten aan hoeft te houden.
Das toch niet gek, dat van zeldzame auto’s weinig onderdelen te vinden zijn? Wel goed dat ze dit doen!
Kunnen ze alle onderdelen leveren voor die gevonden 356 wrakken op barnfinds.com; gouden handel

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).