Het is over en uit voor de Ford Edge

Auteur: , 13 Reacties

Althans, in Nederland en veel andere Europese landen.

Ford Edge '19

Een beetje vreemd is het wel. Nog niet zo lang geleden maakte Ford bekend dat het voornamelijk wil overstappen op SUV’s, crossovers en Mustangs. Dat gold voornamelijk voor de Verenigde Staten, waar crossovers nog populairder zijn en de verkopen van normale auto’s als de Fiesta, Focus, Fusion en Taurus onder druk staan.

Met dat bericht in het achterhoofd bereikte ons het nieuws dat Ford gaat stoppen met de verkoop van een SUV, namelijk de Edge. Dat meldt het Britse Carscoops. Op zeven landen na, wordt de verkoop in Europa gestaakt. De Ford Edge is een grote SUV die in Nederland sinds 2016 leverbaar is. In die periode zijn er in Nederland niet veel van verkocht. De auto kende geen speciale speciale plug-in hybride variant waarvoor leaserijders massaal hun principes aan de kant voor wilden zetten.

Ford Edge '19

Het was niet zo dat de Ford Edge zeer verouderd was. De auto was immers net opgefrist om er weer een paar jaar tegenaan te kunnen. De laatste Ford Edge beschikte over een 2.0 biturbo diesel met achttrapsautomaat. Ondanks de relatief moderne technologie, moest er meer dan 30.000 euro aan BPM over worden betaald, dankzij de uitstoot van 176 gram CO2 per kilometer.

Ford Edge '19

Wellicht dat de consument de auto verkeerd inschatte. De Edge was namelijk een gigantisch bakbeest. Afgaande op het uiterlijk zou je kunnen denken dat het een soort Audi Q5-tegenhanger was, maar niets is minder waar. Qua formaat schurkte de Ford Edge dichter tegen een Volvo XC90 aan. Het past in de eerder toegepaste strategie om modellen die niet rendabel zijn, te schrappen uit het modelaanbod. Zo werden de Ford B-Max, S-Max en Galaxy onlangs ook al uit het gamma gehaald.13 reacties

Dat ding heeft net nog een facelift gekregen, en een persintroductie…
Tja, jammer maar helaas, had je maar geen Cross-over moeten worden….
wel de bronco leveren hiero hé
Er blijft niet veel over van het model gamma zo.
Vond de prijs al tijden ‘over het randje’ idd
Terecht, kijk dat dashboard eens.
@viezefreddyw: idd, ik vind het persoonlijk een veel te amerikaans plastic-fantastic gehalte hebben…
Niet heel mooi.
@viezefreddyw: En de uitlaten…
Ik heb de Edge altijd al een toffe wagen gevonden, en dan niet alleen vanwege de naam. Hier in de buurt heeft iemand eentje in de toffe goudge(i)le kleur Electric Spice, en ik kan het niet laten om toch elke keer weer even om te kijken als ‘ie langsrijdt.

Dat gezegd hebbende snap ik de keuze van Ford volledig. De Edge doet hier in Nederland 76.000 euro. Voor dat geld mag je gewoon veel meer van een auto verwachten qua luxe, afwerking en verbruik. Niet geheel onterecht kiest het gros van de kopers voor dat geld dan ook liever voor een luxere (premium) auto van Duitse of Zweedse makelijk.
Daarbij komt ook nog dat Ford de Explorer PHEV naar Europa gaat halen. Die zal dankzij die PHEV aandrijflijn ongetwijfeld een stuk minder hinder ondervinden van ons BPM-stelsel dan de Edge, en daardoor misschien wel met een vergelijkbare of lagere vanafprijs in de showroom komen te staan. Je moet wel heel erg gek zijn om dan nog een Edge te kopen als je voor ongeveer hetzelfde bedrag een Explorer kunt kopen die zuiniger is, ruimer is en een luxer interieur heeft dat geen refresh van een interieur uit 2002 lijkt te zijn.
Man man man. Ram er toch een benzine-PHEV aandrijflijn in om de BPM te drukken of maak er een EV van.
Dat ding was hier van begin af aan volstrekt kansloos doordat hij alleen als diesel geleverd werd, terwijl het een fantastische wagen is om te rijden (heb er in de VS twee weken eentje gehuurd).
Als 4% bijtellings-EV zou hij het hier fantastisch doen bij het leasevolk. Maar nee, domme keuzes alom dus weg ermee…
Het probleem zit niet bij de potentiële klanten, maar bij het prijskaartje door de belastingen
Volgens geruchten op verschillende sites zou er ook mogelijks een samenwerking/ merger tussen ford en gm kunnen komen.
Op Curaçao kost deze auto ANG 73.000 omgerekend 36.000 euro.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).