Het verhaal van een onoverwinnelijke terreinauto

Auteur: , 26 Reacties

Nee, niet de G-Klasse of Range Rover. Vandaag behandelen we een echte evergreen!

Jeep Wagoneer

Als er wordt gevraagd naar de eerste luxe terreinauto, dan denken velen onmiddellijk aan de Range Rover. Dat is deels terecht, want het was inderdaad een van de eerste auto’s die luxe, gebruiksgemak en terreinwaardigheid perfect kon combineren. De Jeep Wagoneer kwam in 1963 op de markt en was eigenlijk direct een begrip in de States.

Jeep Wagoneer '63

Op bovenstaande foto zie je de eerste Wagoneer. Een klassiek uiterlijk, eerlijk en strak. Daar zou later verandering in komen want de Wagoneer werd luxer en stoerder gemaakt naarmate de tijd vorderde. Net als de Range Rover bleef de Jeep Wagoneer enorm lang in productie, tot 1991 om precies te zijn. In die tijd zag de auto er behoorlijk anders uit, maar de basis was min of meer gelijk:

Jeep Grand Wagoneer '91

De Wagoneer, met zijn ‘houten’ zijkant was en is een icoon. Dat heeft Jeep zoveel mogelijk uit zitten melken, uiteraard. In de jaren ’80 was er ook een Wagoneer uitvoering van de Cherokee, dat de auto een iets andere uitstraling gaf. Met de Wagoneer Limited kreeg de Cherokee de befaamde vinyl met houtprint op de zijkant, voor het ware ‘Wagoneer-gevoel’.

Jeep Wagoneer (XJ) '84

De Wagoneer werd in 1992 min of meer opgevolgd door de iets kleinere maar veel modernere Jeep Grand Cherokee. Voor de Wagoneer-clientèle die de Grand Cherokee veel te nieuw uit vonden zien, was er een Grand Cherokee Wagoneer. Veel had het niet om het lijf: voornamelijk die houten plank van plastic op de zijkant en lederen bekleding aan de binnenkant. Je kon kiezen uit een 4.0 zes-in-lijn met 190 pk en een 5.2 V8 met 225 pk. Inderdaad, een lekker laag specifiek vermogen. Dat maakte de V8 in principe goed met een lekker brul, veel koppel en een hoog verbruik.

Jeep Wagoneer '93

Het is eigenlijk zonde dat Jeep zo weinig heeft gedaan met die epische typenaam. Want een auto die 29 jaar lang de maatstaf in zijn klasse is voor veel eigenaren, geeft aan dat er absoluut vraag was naar een goudeerlijk werkpaard met luxe. Daarom had Chrysler wel nagedacht over een opvolger, echter was de auto bedoeld voor Het Nieuwe Millennium (dat was nog echt in de dingetje in de jaren ’90). De Wagoneer Concept 2000 was eigenlijk best een goede voorbode voor hoe SUV’s er in de toekomst uit gingen zien. Het was meer een opgehoogde stationwagon met grote wielen. Precies zoals we ze nu overal zien.

Jeep Wagoneer Concept 2000 '91

Maar het is tegelijkertijd precies niet zoals we een grote Jeep wensen te zien. SUV’s zijn relatief gestroomlijnd, hebben fraaie interieurs en rijden als een personenauto. Een Jeep Wagoneer-rijder wil dat helemaal niet. Als dat het geval was, kocht hij een personenauto. Neen, de Wagoneer-liefhebber wenst een eenvoudig doch stoer uiterlijk, veel vermogen en luxe voor een acceptabele prijs. Panoramadaken, dure stereo’s en Nordschleife rondetijden zijn nutteloos als je een zware kar door de modder moet trekken. Daarom is het des te vreemder dat Jeep de naam Wagoneer niet gebruikt heeft bij hun nieuwe topmodel in 2005.

Jeep Commander 65th Anniversary (XK) '06

Deze werd namelijk ‘Commander’ genoemd, terwijl het eigenlijk in alles een Wagoneer was: groot, stoer, sterk en lekker ongepolijst. Plak er een houten plank op en schrijf het woordje ‘Wagoneer’ en je bent daadwerkelijk de wereld aan het verbeteren. Al helemaal als je de 5.7 Hemi V8 onder de kap hebt liggen. Wegens een opmerkelijk gebrek aan interesse werd de Commander uit productie genomen. Er kwam nog wel een ruige ‘Overland’-editie (afbeelding onder), maar helaas geen Wagoneer-derivaat. Ook een opvolger bleef helaas uit.

Jeep Commander

De Jeep Wagoneer wordt nog steeds gemist, met name in Amerika. Niet alleen omdat we dat hopen, maar we kunnen niet over elektrische crossovers blíjven schrijven. Gelukkig is Mark Allen het met ons eens. Hij is naast designbaas bij Jeep ook nog eens een gigantisch fan van de Wagoneer. Hij kocht een exemplaar uit 1965 en knapte deze helemaal op. Het was typisch zo’n die ‘buiten de uren van de baas om’ was gemaakt. Met het verschil dat de auto daadwerkelijk van de baas was.

Jeep Wagoneer Roadtrip

Het resultaat was de Jeep Wagoneer ‘Roadtrip’. Het was een restomod-project avant-la-lettre. De hele auto werd uit elkaar gehaald en deels weer met moderne onderdelen in elkaar geschroefd. Zo zit er een 5.7 Hemi V8 uit de Grand Cherokee in en komt het stuurhuis van een Wrangler. Het gaafste is natuurlijk dat alles heel erg subtiel gedaan is. Voor de meeste mensen is het gewoon een oude auto die strak in de lak zit. Ook het interieur werd vernieuwd, maar niet kitscherig aangekleed. Alles was zeer strak.

Jeep Wagoneer Roadtrip '18

De Wagoneer Roadtrip werd goed ontvangen door de fans, alhoewel er een klein beetje ophef was over de grille. De latere Wagoneer hebben allemaal de platte, brede grille met veel spijlen. De eerste Wagoneer hadden echter een meer vierkante grille, welke in de verste verte doet denken aan die van Rolls-Royce. Gelukkig zijn daar dan de helden van ICON. Dit Amerikaanse bedrijf houdt zich zoveel mogelijk bezig met het zo stoer mogelijk maken van legendarische terreinwagens, dus ook de Wagoneer.

Jeep Wagoneer ICON '18

Bij ICON zijn ze ook op de klassieke tour gegaan, maar nu met de goede grille. Als een hoedtik naar de Britse 4WD-collega’s is de auto gespoten in Taimar Blue, een Land Rover-kleur. De motor komt van General Motors: een 6.2 V8 met 430 pk. Precies zoals Nederlandse restomodders dat graag doen. Het is dat de plannen van Marchionne vaak uitlopen op uitstel en vaak afstel, want voor 2019 staat er wederom een Jeep Wagoneer gepland. Het moet een gigantische SUV worden met plaats voor zeven personen. Qua concept hoeft Marchionne niets uit te leggen. Zo lang de Wagoneer maar groot en vierkant is met een V8 in het vooronder. Graag nu, nu het nog kan.26 reacties

Een front met een ‘notch’. Eigenlijk héél hip en helemaal van nu, dus.
via Android app
Een “mini-special” op woensdag, wat een traktatie! Dank @willeme. De 2e foto, zo wil ik hem!
@autodrop: de meesten, en dan het liefst omgekat naar een vroeg exemplaar zodat je geen belasting hoeft te betalen op je eind jaren ’80 LPG-slurper…
Eindelijk krijgt de Wagoneer wat liefde in de vorm van een ‘special’ door Chef Willem! Ik blijf de Wagoneer toch een erg gave wagen vinden. Gewoon een dikke Amerikaanse SUV met een dijk van een motor erin. T liefst zou ik er eentje willen met een lekkere kleur, de 401 in t vooronder en whitewalls. Maar eigenlijk maakt t me niet uit welke Wagoneer. Ik hou van ze allemaal! Ook de XJ Wagoneer (Cherokee met hout).
Zelf veel gereden in de Anniversary edition van de Cherokee. 190pk klinkt weinig maar dat ding was behoorlijk vlot van de streep ondanks het zware gewicht. De speciale editie zag er leuk uit maar naast een Wagoneer bij lange na niet zo indrukwekkend.
Ook leuk om te weten: er bestonden 2 deurs Wagoneers, tot eind 60s geleverd. En vreemd genoeg, er waren Wagoneers die geleverd waren met Buick motoren! Een 5.7 liter V8
@toyotafortuner: Dan klinkt de AMC 6.6 V8 toch leuker. Volgens mij is er echt een berg aan verschillende blokken in dat ding geleverd. Maar wat wil je ook, de Wagoneer heeft volgens mij vier bedrijfsovernames meegemaakt.
Die Wagoneer Roadtrip is werkelijk prachtig.
Die ICON Wagoneer is echt het schoolvoorbeeld van hoe je een mooie auto goed kan verpesten met de verkeerde velgen en een te hoge liftkit.
Tja een Range Rover of een Wagoneer. Ik ben een Land Rover man dus dan kies ik toch voor een Range Rover. Dat neemt niet weg dat dit zeker een gave auto is. Toch heb ik wel het idee dat de Wagoneer in eerste instantie minder als terreinwagen bedoelt was dan de Range Rover. Of het echt zo is? Geen idee. Je kan er wel gave off roaders van bouwen al is dat met een Wagoneer op een of andere manier toch een beetje zonde, ze zijn standaard toch op hun mooist.
There is only one….Jeep!
Fantastische auto, zeker de luxere versies, met van die fraaie electrisch verstelbare leren stoelen, waarvan de achterkant bekleed is met van dat typische tapijt. En dan liefst het het interieur uitgevoerd in donkerrood, inclusief het dashboard. Ben helemaal weg van dat typische Amerikaanse sfeertje.

Helaas zijn de Jeeps van nu veel minder typisch Amerikaans.

Maar gelukkig is er voor de Wagoneer sinds kort wel een waardig opvolger gekomen, al zou Jeep zich moeten schamen dat ze er niet zelf mee gekomen zijn, maar Lincoln.

Die Navigator is net als de Wagoneer weer een werkpaard met de luxe van een luxe wagen. Én eindelijk weer een Amerikaanse auto die laat zien waarom Amerikaanse auto’s beter zijn. Of in ieder geval mooier. Én Amerikaanser:

https://goo.gl/images/wqeQSv
via Android app
@moveyourmind: ja die Navigator is geweldig!
Fun fact: De Jeep Wagoneer heeft de eer als eerste 4WD auto een officiele WRC-rally gewonnen te hebben. Het was dus niet de Audi quattro.

Een Wagoneer aangepast door racer, WWII-veteraan en politiesergeant Gene Henderson won de “Press On Regardless” rally in 1972, waarna 4WD verboden werd totdat Audi die ban weglobbyde in 1980.
GM motor in een Jeep? Dat is vloeken in de kerk.
@marinepower: vloeken in een kerk is niet moeilijk, dus…
Leuk artikel weer @willeme thanks!
Heerlijke auto’s daar is een G niks bij vergeleken imo.
En @ Willeme wat dacht je van de Cherokee Chief ook heerlijk.
Jammer dat zo’n icoon hier zo weinig aandacht krijgt ivm bv een G jammer zeker met zo’n mooi stuk willeme hier neer plemt.
Maar niet getreurd de Bronco ook zo’n icoon komt al snel weer terug op de markt volgens mij.
Amerikanen zijn nl gek op oude namen in ere te houden itt duitsers en vele andere landen.
@RobUSA: tot je hoort wat Ford gaat doen met de Mach 1 aanduiding. Om te janken..
Dit is mijn droom weekend fun auto. Ben werkelijk geobsedeerd door deze Jeeps en moet en zal ooit een vroege pre woodpanel bezitten. Dan upgraden met een Trackhawk of Hemi aandrijflijn. Super fun + power.
Dit is toch iets specialer dan de defenders,range rovers die je tegenwoordig zoveel ziet rijden dan golfjes!
Its a jeep thing.
In Venezuela, het wondermooie Venezuela was je de man met een Wagoneer, die werden daar als complete knock down kits geassambleerd. 0,13 voor een litertje ongelode Super dus…..
Ik praat over de ver voor idiote Chavez-Maduro tijd van nu!
Leuke korte special. Die Commander was wel een gaaf ding, maar inderdaad een verkeerde naam. Jammer dat hij niet verkocht. Zou het aan de handgrepen achterop hebben gelegen die toch het idee gaven dat het een luxe vuilniswagen was in plaats van een luxe terreinwagen?
Altijd geweldig leuke autos geweest die jeeps… Die staat ook nog op mn lijst van 60 auto’s die ik ooit nog eens wil hebben gehad
Om de een of andere reden kan ik hierbij dat kitscherige plastic hout wel weer waarderen. Het hóórt er gewoon op!
Dan heb ik liever een Grand Cherokee. Heb die altijd maar een lelijk hok gevonden zeker met dat hout.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).