Jazeker! Dit interieur is van een Phaeton

Auteur: , 9 Reacties

Net als VW sjoemelen we natuurlijk wel een beetje

Chrysler Phaeton

De Phaeton. We hebben al veel over deze ondergewaarde prestigesloep van Volkswagen geschreven. Maar ondanks alles was het idee van een superluxe auto met zo’n naam niet nieuw. In 1941 kwam Chrysler met de mooiste naam op een eveneens mooie auto, de Chrysler Newport Dual Cowl Phaeton LeBaron. Deze auto werd van 1940 tot 1941 geproduceerd. Nou ja, geproduceerd. Met de hand werden er 8 exemplaren van gebouwd, waarvan deze Indy 500 Pace Car de enige was met de ‘open’ koplampen, de anderen hadden covers erover als de lampen niet aan stonden. Hoe cool. Eveneens cool was de motor: een 5.3 liter acht-in-lijn met 145 pk.

Chrysler Phaeton

In 1952 kwam Chrysler nogmaals met een Phaeton. Ditmaal op basis van de Imperial. De auto werd speciaal gemaakt voor parades. Onder andere het elftal van Feyenoordde astronauten van de Apollo 11 werden gehuldigd in een Chrysler Imperial Phaeton. Deze Phaeton is zo mogelijk nog zeldzamer dan de eerste: slechts 3 exemplaren werden vervaardigd. Onder de kap lag de bekende 5.4 liter Firepower V8.

Chrysler Imperial Phaeton

Fast Forward naar de jaren ’90. Als het aankomt om concept cars is Chrysler de ongekroonde koning. De meest aparte concepts passeren de revue. Het zou niet alleen bij concepts blijven, sommige werden zelfs in productie genomen. Denk aan de Dodge Viper, Plymouth Prowler en Chrysler PT Cruiser. Jammer genoeg kwam het meest prestigieuze project niet verder dan het concept stadium: de Chrysler Phaeton.

Chrysler Phaeton

Deze auto zag in 1997 het levenslicht. Het was duidelijk waar Chrysler de inspiratie vandaan haalde: de succesjaren van de grote Amerikaanse sleeën. En de Phaeton was een slee. De totale lengte bedroeg 5,46 meter met een wielbasis van 3,35 meter. De velgen waren heerlijk over de top: 22-inch putdeksels. Het was een vierdeurs auto met opvouwbare hardtop, gemaakt door de specialisten van ASC, die later ook het stalen klapdak ontwikkelden voor auto’s als de Chevrolet SSR en Chrysler Sebring Cabriolet.

Chrysler Phaeton

Het interieur was extreem luxe voor zijn tijd. De auto had twee separate cabines, net als de voorgaande Phaeton. Handig voor als je vaak ruzie hebt met je chauffeur. Dat je niet met hem wilde communiceren betekende overigens niet dat je hem niet in de gaten kon houden. Achterin zaten snelheidsmeters zodat je precies in de gaten kon houden hoe hard er gereden werd. Inderdaad, een foefje dat we later bij Maybach tegen zouden komen.

Chrysler Phaeton

De gelijkenissen met de Volkswagen Phaeton gaan verder dan alleen de naam. Natuurlijk zijn het de vlaggenschepen van hun merk. Maar dat niet alleen. Net als Volkswagen had Chrysler destijds niet de beschikking over een V12. Dus kwam iemand met het glorieuze idee om twee 2.7 liter V6-motoren aan elkaar te koppelen en zo een heuse twaalfcilinder te creëren. Het maximum vermogen bedroeg 450 pk, precies hetzelfde vermogen als de laatste uitvoeringen van de Phaeton met twaalfcilinder.

Chrysler Phaeton

Uiteraard kwam de auto niet op de markt. Het was vooral een bijzonder idee. Naar alle waarschijnlijkheid stond de auto namelijk op het chassis van een Durango, gecombineerd met de wielophanging van een Viper. Daar zaten nog wel wat uitdagingen in om het comfort op het niveau van Mercedes of Rolls te brengen. Gelukkig hebben we de foto’s nog.9 reacties

Zo op de 5e foto (met kop erbij 6e foto) van de achterkant ziet het er nog best vet uit.
Mooie doorgestreepte tekst 😂
OT: zeer bijzondere concept zeg. Mooi is anders
-edit: klopt helemaal! Thanks, is inmiddels gefixt-

Leuk om te lezen dat Chrysler eveneens zo bezig was met het uitbrengen met een statusverhogende auto. Geweldig verhaal weer @willeme! Ik kan me goed voorstellen dat het waanzinnig leuk is om dit soort informatie uit te pluizen en te verwerken tot een leuk artikel. Ik lees het met plezier!
@granlusso: *Op een na
mab via Android app
Ik zie geen foto’s
Foto’s ontbreken (via de Android app).
via Android app
De enige Chrysler die wat mij betreft wel gerebadged mag worden naar Lancia. Wat een indrukwekkend ding.
http://www.conceptcarz.com/images/chrysler/phaeton_baltimore_21.jpg

http://www.allpar.com/photos/concept-cars/chrysler/phaeton/rear.jpg

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).