Koenigsegg werkt aan “goedkoop” instapmodel

Auteur: , 30 Reacties

Heerlijk, niet, dat relatieve denken.

Koenigsegg

Aan het begin van de week gleed er een opmerkelijk bericht in onze digitale brievenbus. In een aankondiging van het herboren Saab, NEVS, deelde het door Chinezen overgenomen autobedrijf dat het de handen ineen had geslagen met streekgenoot Koenigsegg. NEVS stak ruim 150 miljoen euro in de royale maker van hypercars en daarnaast werd er ook nog een joint venture in het leven geroepen.

Spannende tijden, dat is zeker. In de mededeling kwam een boel informatie naar het oppervlak drijven. Een van de interessante databrokken kwam van het adres van Koenigsegg. Naar eigen zeggen was de pas 25 jaar oude, maar nu al iconische supercarmaker van plan om zijn auto’s beschikbaar te maken voor een groter publiek. Koenigsegg zegt niet alleen meer auto’s te willen produceren, ook moeten ze niet allemaal miljoenen euro’s kosten.

In een interview met het Britse Top Gear geeft Christian von Koenigsegg aan hoe dit zijn vorm moet aannemen. De twee meest voorname zaken die de supercarbouwer wil veranderen zijn de prijs van zijn auto’s en de productiecapaciteit.

“We’ve been looking to expand our offering because basically, our brand has outgrown our production volumes by quite a big margin. We have several years of delivery time on the super-exclusive hypercars we’re building today. But we do think if we make a super-exclusive, custom built supercar at a slightly lower price (~ 1 miljoen euro) we could get the volumes into the hundreds.”

Hoewel er voor buitenstaanders nog weinig concrete informatie bekend is over dit volledig nieuwe model, kan Christian in ieder geval vertellen dat de auto volledig CO2-neutraal moet worden. Voordat de pleuris massaal uitbreekt: nee, volledig elektrisch wordt hij niet. In plaats daarvan moet de zogenaamde ‘freevalve camless combustion engine technology‘ uitkomst bieden, in combinatie met een zekere mate van elektrificering. Dit kan dus wel eens het mogelijke antwoord op de nieuwe Tesla Roadster worden.

“Our ambition is that this car will be completely CO2 neutral. Given the freevalve technology, we can actually cold-start the car on pure alcohol, down to -30 degrees Celsius, so there’s no need for any fossil fuel mix then. The idea is to prove to the world that even a combustion engine can be completely CO2 neutral.”

Hoe interessant dit allemaal ook mag klinken, de ware geldkoe wordt hier door Koenigsegg natuurlijk volledig gemist. Willen de Zweden slapend rijk worden, dan moeten ze een SUV op de markt brengen.30 reacties

Ik ben benieuwd!
Tot -30 opstarten op pure alcohol? Dat klinkt eerder als een Russisch concept…
@donvincenzo: idd, ik ga vast aardappelen inslaan
Heel benieuwd!
Nee met een SUV gaan ze het niet redden. Eerst een imago, daarna een SUV.
@dutchdriftking: volleying eens, te weinig premium SUV kopers kennen het merk nu.
Ben benieuwd hoe ze een verbrandingsmotor CO2 neutraal kunnen maken. Wellicht door directe verbranding van waterstof. Maar dan moet de waterstof ook CO2-neutraal geproduceerd worden. Bovendien is dit niet de meest efficiënte manier van het gebruiken van waterstof. Vraag BMW maar.
@tenaci: de CO2 die bij de verbranding van bio-ethanol vrij komt moet eerst uit de lucht het plantje in.
Nu nog even dat vervelende regenwoud uit de weg voor onze brandstofproductie.
@torsen: bio-ethanol? Waar lees je dat? Je hebt volkomen gelijk overigens, maar ik had het over waterstof hoor.
@tenaci: Alcohol, minder bekend als ethyl alcohol, nog minder bekend als ethanol.
Chemisch hetzelfde maar anders gelabeld meestal vanwege andere stoffen die erbij zitten die je beter niet kan drinken.
Bio omdat het uit plantjes komt.
@torsen: ok nog een keertje dan smartass, waar lees je dat ik het over ethanol heb? (In het artikel staat inderdaad iets over starten op ethanol, maar ik heb het in mijn reactie over waterstof, hoop niet dat je denkt dat dat hetzelfde is als ethanol….)
@tenaci: Ik reageerde alleen op dit stuk van je reactie “Ben benieuwd hoe ze een verbrandingsmotor CO2 neutraal kunnen maken. ”
De rest van je reactie m.b.t. waterstof is overbodig omdat het CO² neutraal kan op alcohol.

Gezien bio-ethanol de meest voorkomende vorm van dit soort brandstoffen is en er, bijvoorbeeld in Brazilie, op grote schaal andere gewassen plaats moeten maken voor bio-brandstof productie zet ik m’n vraagtekens erbij hoe CO² neutraal het nou echt is.
@torsen: je vergeet een heleboel andere alcoholen…

Methyl-alcohol kan je bijvoorbeeld ook gebruiken. En dat kan je uit groene stroom oom CO2 neutraal produceren bijvoorbeeld… zonder er oerwouden voor om te gooien
@tjorque: alleen gebeurt dat nauwelijks. Racebrandstof uitgezonderd.
@torsen: wat niet is kan nog komen 😋
@tenaci: waterstof onder de vorm van een alcohol verbinding kan ook, en dat vergt veel minder aanpassingen aan de ICE, de tank en de tankinfra zoals we ze nu kennen.

En het maken alcohol kan je zowel synthetisch (liefst op groene stroom) als biologisch.
Wel lachen als je dan een hijs van de uitlaat neemt met koude start op alcohol
Zal wel iets tussen de 100 en 200k worden.
@dees: denk eerder 500-600k
Lezen jullie het artikel nou met opzet niet of mis ik de grap?
@2wheeler: Beide
@2wheeler: Sorry
Zweedse MaC?
Gaan ze er in Zweden een soort Lotus verhaal van maken?
Maar goed, laat die kleine hete Zweedse karretjes maar komen.
Mark my words: ik denk dat ik erachter ben, het gaat om de fabriek in Trollhätan… Ideale locatie om de productie van Koenigsegg uit te breiden en in eigendom van NEVS
Hehe eindelijk, ben benieuwd wat dat ding per maand gaat kosten als private lease.
@raoufff: ik las vandaag dat in de VS McLaren een lease aanbiedt van 2500usd voorafbetaling en dan 2500 USD per maand voor een 570S
Laat maar komen een 800pk regera spin-off op CO2 neutrale brandstof…
Dan kunnen we misschien de skeptici laten zien dat de klimaat issue niet het einde van de “weet ik veel hoeveel, maar veel-cilinders” hoeft te betekenen.
Wat er wel nodig is om dat mogelijk te maken, is dat alle ICE onwaardige toepassingen omschakelen: stadsautootjes, brommers, korte afstands vervoer, lelijke hokken, bussen,… (you name it)
Een Koenigsegg shooting brake lijkt me wat. Maar wel een echte, met maar 3 deuren.
@cossiekiller: give me a break! Letterlijk dan. Een met superb afmetingen, een 2.5 V6 freevalve biturbo, regera achtige aandrijflijn op CO2 neutrale ethanol/methanol en plug-in oplaadmogelijkheid. Voor een zacht prijsje (of gratisch 🤫)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).