Dieselgate heeft veel kapotgemaakt. Niet alleen voor Volkswagen en alle merken die onder de Volkswagen Group paraplu vallen. Nee, ook de merken die er minder mee te maken hebben, hebben last van extra diesel antipathie. In een sneltreinvaart raakte de zelfontbrander meer en meer uit de gratie. Stinkdiesels! Natuurlijk, er is genoeg aan te merken op de dieselmotor. Met name de stikstof uitstoot is een zwaarwegende factor.
Dat wil niet zeggen dat het volkomen nutteloos is. Zoals met veel andere dingen is de context en hoe je het toepast van belang. Elektrische auto’s zijn briljant in stedelijke omgevingen. Denk aan de Tesla taxi’s. Zo’n elektromotor presteert optimaal in die omstandigheden vanwege het hoge koppel dat vanaf 0 toeren beschikbaar is. Maar wil je met een grote crossover veel lange afstanden afleggen, dan is een Model X niet de fijnste keuze: op hoge snelheid is de accu zo leeg en laden duurt eventjes.
Dat zijn situaties waarbij de dieselmotor om de hoek komt kijken. Met een flinke diesel kun je behoorlijke snelheden halen, terwijl het verbruik binnen de perken valt. Mercedes-Benz heeft onlangs groots uitgepakt met de elektrische EQC, maar is de dieselmotor nog niet vergeten. Het merk introduceert namelijk de GLE 400d 4-Matic.
Om met de stikstof-uitstoot te beginnen, die bedraagt zo’n 20 milligram per kilometer. Dat komt mede door de montage van een extra SCR-katalysator. De GLE 400d komt in aanmerking voor een Euro 6d certificaat, dat pas volgend jaar verplicht is. Ze hebben bij Mercedes niet eens de auto op knalharde 16” spaarbandjes gezet: de GL400d is altijd voorzien van het AMG Line exterieur pakket met 20” lichtmetalen jetsers.
Volgens Mercedes is de GLE werkelijk in ALLES goed. De auto moet namelijk “buitengewoon dynamisch en comfortabel zijn, maar ook beter in het terrein dan ooit”. Eh, ja, dat kan natuurlijk niet. Het is een loodzware crossover, dus vergeet het dynamische aspect. Dankzij die grote AMG wielen is het ook geen alleskunner in het terrein. Het zal dus een zeer comfortabele auto zijn, waarschijnlijk.
Dan nu de prestaties en de prijs van dat alles. De GLE 400d heeft een 2.9 liter grote zes-in-lijn onder de kap, goed voor 330 pk bij 3.600 tot 4.000 toeren. Het maximum draaimoment bedraagt 700 Nm, dat beschikbaar is van 1.200 tot 3.000 toeren. De standaardsprint (je weet wel, die van 0-100 km/u) duurt slechts 5,8 seconden. De topsnelheid bedraagt 240 km/u. Ondanks die prestaties moet de GLE400d erg zuinig zijn: 7 liter op 100 km (1 op 14,3). De vanafprijs is net geen ton: voor 99.878 euro staat deze kilometervreter uit Baden-WurttembergAlabama op je inrit.
36 reacties
Even kijken hoe dat blok zich weerhoud tegen over de V8 wat wel fijn blok is vind ik.
G350d ook nog even proberen maar die word denk ik toch te duur.
On topic; lijkt me een heerlijke motor, alleen de styling doet me niks. Vooral naast een Velar ziet dit er nu al uit alsof het 10 jaar op de markt is, net als de vorige.
De wegenbelasting en BPM gaan over CO2 uitstoot.
Niet 20 gram per kilometer (waarbij je denk ik aan CO2 denkt), maar 20 miligram NOx (stikstof oxide).
Juist ja, het gaat hier om stikstofoxiden, niet om stikstof.
Grote vraag is of het ding die uitstoot normen ook haalt buiten de NEDC of nu dus WLTP cyclus en dan heb ik het niet eens zozeer over sjoemel software, maar over praktijksituaties als lekker met gaspedaal op standje 60% tot vloerbedekking weg bij het stoplicht. Of wanneer de eerste eigenaar na 3 jaar en 80.000 km afstand doet van z’n bolide. Ik zie namelijk menig diesel, waarvan ik zeker weet dat ‘ie een roetfilter heeft, grote zwarte wolken uitblazen (en dat zie ik even oude Benzine wagens toch niet doen).
Sneller in dit geval niet nee, maar ik denk dat in de tussensrpints weinig uitmaakt.
Hoe dan ook, het zal wel een van de laatste generaties zijn. Het kost hoe dan ook bakken met energie om hard te rijden met een enigzins gestroomlijnde zeecontainer.
@willeme
Zie hier een 1.6 cdti opel zafira die er even 1474mg uitspuwt, bizar!
https://www.infosperber.ch/Umwelt/So-dreckig-sind-auslandische-Diesel-Autos
SCR technologie kennen we al sinds de introductie van de Euro3 norm…, complexiteit is, net als beauty, in the eye of the beholder.
Het zijn daarnaast ook geen dieseltechnieken, maar uitlaatgasnabehandelingstechnieken.
Ik vraag me ook af of dit concept over zijn houdbaarheidsdatum heen is, aangezien je voor de gemiddelde auto van dit kaliber minimaal 6 maanden moet wachten voordat hij bij je op de stoep staat (vanaf het moment van bestellen).
Toch wil ik nog eens meegeven dat inderdaad de moderne uitlaatgaszuiver technologieën ervoor zorgen dat euri 4, 5 en 6 behoorlijk onderhouds gevoelig zijn en niet altijd betrouwbaar. Ik kan ervan meespreken. Eigenlijk niet geschikt als je niet dagelijks lange stukken autosnelweg rijdt. Gegarandeerd lopen deze systemen vast op koolafzettingen met navenante kostten.