Ook deze puristische sportwagen wordt moderner

Auteur: , 28 Reacties

Er is helemaal niets heilig.


Bijzonder treurig nieuws brengen is altijd heel erg moeilijk en vervelend. Voor artsen en Menno Snel zijn er niet veel opties dan door de zure appel heen te bijten, maar voor marketeers wel. Bentley deed het gisteren véél slimmer. Gewoon het einde van een legendarisch tijdperk aankondigen met een speciaaltje.

Platform uit 1936

Maar voor nu staat het volgende Britse heilige huisje te wachten. Morgan gaat namelijk ook overstag. De Morgan Plus 4 moet er namelijk aan geloven. Nu moeten we aantonen dat Morgan vrij traditioneel is. De Morgan Plus 4 is al in productie sinds 1950. Het platform . waar deze auto op is gebouwd dateert zelfs uit 1936. Het is dus een tikkeltje verouderd. Morgan is van plan om alle modellen op het ‘CX-platform‘ te bouwen. Het chassis is niet van staal, maar aluminium. Het platform is sterker, veiliger en lichter.

Doekje voor het bloeden

In principe hebben we geen reden tot klagen, maar het is wel jammer om te zien dat zelfs de meest traditionele autofabrikant minder traditioneel gaat worden. Om dat slechte nieuws een beetje dragelijk te maken, komt er een heuse Special Edition. Het automotive doekje voor het bloeden. Voluit heet de auto Morgan Plus 4 70th Anniversary Edition.

Ravenwood

De Morgan Plus 4 70th Anniversary Edition is gespoten in Platinum Metallic en is voorzien van Satin Grey spaakwielen. Ook is de auto uitgerust met het Black Pack. Bij een Audi of BMW is het een beetje ordinair, maar een Morgan kan het goed hebben. In het interieur vinden we een hoop hout, uiteraard. Het betreft Ravenwood fineer. Man, wat kunnen die Britten lekkere namen bedenken. Zeker als je bedenkt dat de auto dus grijs is met een zwart interieur. Een kleurstelling waar @jaapiyo zijn bed niet uitkomt.

Dat doet hij wel voor de techniek, want de Morgan is lekker ouderwets. De 2.0 Duratec viercilinder motor is voorzien van een ECU-upgrade en sportuitlaat, beide van Aero Racing. Dit betekent dat je geen 150 pk, maar 184 pk tot je beschikking hebt. De sprint van 0-100 km/u duurt minder dan 7 seconden. Er worden slechts 20 exemplaren van gebouwd. De vanafprijs is 60.995 Britse Ponden.28 reacties

Sympathiek merk, maar echt mooi heb ik ze nooit gevonden.

@dirkiii: absoluut, vind Wiesmann echt veel mooier.
@flatsixx: Smaken verschillen. Dit is gewoon een puur en simpel ontwerp. De Wiesmann vind ik maar kitsch.
@reactief: een Duratec blok is al lang niet meer puur en simpel. Milieuregels en zo…

Dat gezegd hebbende, krijg ik hierbij wel een beetje het gevoel alsof men een oude Solex heeft voorzien van een 80cc 4-takt scooterblokje met expansie-uitlaat. Oh, en een nieuw fietsframe uit de schappen van Stella of Amslod.

*rilt*
@rrrobert: Ja, dat blok heeft inderdaad niet de puurheid van een ouder primitiever blok. Maar ik refereerde ook naar het uiterlijk aangezien bovenstaande reacties daar ook over gingen.

Die nieuwere techniek zorgt trouwens wel voor betere bruikbaarheid. Dat is dan wel weer een voordeel.
@RRRobert: Wat doet een expansie uitlaat op een viertakt?
@baardmijt: herrie maken.
@dirkiii: ik vind een Morgan Plus Six toch echt wel een mooie auto.
Ook met hardtop/ coupe dak.
Maar smaak is (inderdaad) persoonlijk.
Nee. Dank u. Als ik een oldtimer koop dan graag een uit de periode waarin de auto ontwikkeld is en up to date was. Geen opgewarmde hap.
Er zijn in de vorige eeuw veel geslaagde en mooie Engelse sportauto’s geproduceerd. Deze Morgan’s vallen daar voor mij niet onder.


Idd opgewarmde hap, rijdt voor geen meter, prut stock doorsnee ford motortje erin maar wel de hoofdprijs betalen. Ga toch failliet
@amersfoorter: Je hebt er duidelijk nooit mee gereden.
@reactief: Ik heb er wel mee gereden en ben het wel met hem eens. De auto waar ik mee reed kwam uit 2001 en voelde hopeloos sompig en weinig reactief. Ik was toentertijd veelal Audi TT gewend en dat rijd toch echt 100x beter. Uiteraard snap ik dat het rijden met een Morgan niet gaat om het dynamisch en snel rijden. Maar om puur langs de boulevard te rijden zijn er wel een hoop auto’s die daar weer beter voor geschikt zijn. Het is een auto die tussen wal en schip valt..
@kevindb: Bijzonder. Ik heb meegereden in een vrij recente Morgan. Ik geloof rond 2018 modeljaar. Niet zelf gereden. En vond het qua beleving toch wel erg leuk. En dat is waar het om draait. Niet om technisch de beste, de modernste of de strakste wegligging. Gewoon lekker toeren over het platteland.

Een TT wel zelf gereden. En dat vond ik totaal niet bijzonder qua beleving. Vond het gewoon een hele goede allround auto. Leuk als dagelijkse auto, maar niet om een plezier ritje mee te maken.
@amersfoorter: Morgan gaat niet failliet, er zijn genoeg (gefortuneerde) mensen die wel smaak hebben.
@amersfoorter: Je naam verklaart deze treurige reactie.
@bizzarrini: Ik vind Amersfoort nochtans een heel aardige plaats. Mooie plekjes daar hoor. Helaas ook wat amersfoorters ja, dat wel.
@amersfoorter: Gewicht-PK-verhouding: ooit van gehoord? Een Caterham 270 heeft maar 135 pk, maar gaat naar de honderd in 5 seconden. Een Morgan is een eind zwaarder, maar heeft echt niet veel power nodig om vooruit te gaan. Bovendien heb je door de aard van het beestje veel meer fun dan in, pakweg, een M5.
@amersfoorter: Sorry dat niet elke fabrikant Duits is, pauper velgen verkoopt, in basislak zwart of wit komt of regenpijpen als uitlaten heeft.

Het is net als die guccipet op je kop. Wanstaltig en pauper. Gelukkig heeft Gucci ook nog elegante maatpakken voor heren.

Veel plezier met je clearasil en blikje euroshopper energy drink!
@vonklausenburg: onnodige reactie. Waarom deze mening beantwoorden met een belediging?
Ik ben het met m eens en ik heb wel in Morgans gereden. Als eigenaar van een 60s Spider en 70s 911 kan ik het echte rijden zeer waarderen. De Morgan is naar mijn mening onpraktisch onsportief krap rondtuffen.
Een faillissement gun ik de fabriek en de fans niet maar dit achterhaalde concept is niet lang meer levensvatbaar.
Daarnaast vind ik het eigenlijk ook geen mooie auto 😂
@polpol33: Net zo overbodig dus als de OP! ;-)
@amersfoorter: ik rij zelf een Morgan Plus 8 4-liter uit 1999. Voor mij is er momenteel geen auto die méér genieten is dan de Morgan. Het ding geeft je het gevoel meer koppel te hebben dan een nieuwe Ferarri. Het is een auto om een pamper in te dragen. De wegligging is verbazingwekkend goed vergeleken met andere Engelse meuk en ik heb er tot nu toe nog geen problemen mee gehad. En er gaat gewoon niets boven een Engelse V8 met sportuitlaat…
Morgan…

Dat is een beetje het automobiele equivalent van de Autoblog app…

Niet toevallig, want zowel Morgan als de app stammen uit hetzelfde tijdperk. Ook geen toeval dat zelfs het gezegde over Morgan bijna hetzelfde is als het gezegde dat over de app rondgaat:

“All pictures falling of this app are of the finest British craftmenship.”
@moveyourmind: Lol, af en toe vloeien er mooie pareltjes uit je digitale pen.
@moveyourmind: klopt, een Morgan heeft ook geen edit-knop
@moveyourmind: na de eerste regel wist ik precies waar dit verhaal heen ging, toppertje ben je😂
“Zeker als je bedenkt dat de auto dus grijs is met een zwart interieur. Een kleurstelling waar @jaapiyo zijn bed niet uitkomt.”

Ok, een oude kech met overhang betaald met een paar ekkermannen houdt ‘m dus ook daar. Wollah fansla.
Dit is een blog, ik weet het. Andere regels, ik weet het. Maar twee fouten in één alinea, in een artikel wat sinds vijf uur online staat – dat is gewoon slordig.

“Nu moeten we aantonen dat Morgan vrij traditioneel is. De Morgan Plus 4 is al in productie sinds 1950. Het platform . waar deze auto op is gebouwd dateert zelfs uit 1936.”
@jelmer: Of je stuurt even een discreet mailtje en de foutjes worden keurig rechtgezet.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).