Politie onderzoekt mogelijkheden voor elektrisch rijden

Auteur: , 29 Reacties

De gekozen auto's spreken voor zich.

Kia e-Niro politie

Het zal vast en zeker overwogen zijn in 2017, toen de politievloot aan vervanging toe was: elektrische auto’s. Gisteren meldden we al dat ook de taxibranche er mee bezig is, ook hulpdiensten mogen wel een graadje naar beneden qua uitstoot. Er kleefden namelijk wellicht iets teveel nadelen aan de elektrische auto van toen om het een betere keuze te maken dan de B-Klasse. Dat de politie niet stilzit, blijkt vandaag. Onze hermandad gaat een zogeheten pilot doen om even de temperatuur te meten wat betreft elektrische auto’s. Ze nemen voor korte tijd een aantal exemplaren van de Hyundai Kona Electric en de Kia e-Niro in gebruik.

Kia e-Niro politie

De pilot is géén autotest voor de Kia en Hyundai in het specifiek, het is bedoeld om te kijken hoe een elektrische politieauto zou werken in de praktijk. En dat wordt zeer letterlijk genomen. Bewijsstuk één: het feit dat beide Koreaanse crossovers in een volwaardig politie-jasje gestoken worden. Niet alleen door middel van de optische wijzigingen, te noemen de (nieuwe) striping, LED-lichtbak en grillverlichting, ook van binnen zijn beide auto’s voorzien van alle politiesystemen en is er zelfs de nodige bepantsering aangebracht. De hoofdreden dat er nog wordt getwijfeld over de auto’s is het rijbereik, maar verder erkent de politie ook dat het veel voordelen heeft. Natuurlijk het feit dat er geen schadelijke stoffen uit de uitlaat komen, maar ook het rijgedrag van de auto’s. De onderhuids identieke Niro en Kona hebben 204 pk, met de indrukwekkende 395 Nm koppel wat een elektrische auto vrij makkelijk en op elk moment levert. Dat levert hele nette acceleratietijden op, iets wat de politie wel ziet zitten om door het verkeer te manoeuvreren. Qua prestaties gaat de politie er ten opzichte van de B-Klasses al een stuk op vooruit.

Bovenstaande video geeft wat verduidelijking over de pilot van de politie. Opvallend is dat de politie niet kwam smeken bij Kia en Hyundai om hun auto’s binnen te krijgen: beide merken hebben zelfs moeite genomen om te helpen bij de aanpassingen. Zo werd er bij de B-Klasse al geklaagd over de hoge middenconsole, die heeft vooral de Hyundai Kona Electric ook. Met een speciale bestelling is dat aangepast, zodat de politieversie van de elektrische Koreaan daar niet direct problemen mee krijgt.

In de pilot zijn ook nog een paar andere voertuigen meegenomen, zoals elektrische fietsen en elektrische motorfietsen. Ook wordt er in de video gezegd dat er een paar ‘standaardmodellen’ meedraaien met de politie voor ondersteunende werkzaamheden, daarbij is zelfs geopteerd voor een waterstofmodel. Gezien de samenwerking met Kia en Hyundai vermoeden wij dat het dan om een Hyundai NEXO gaat. Als de pilot goed gaat en de potentiële kinderziektes verholpen worden, is het niet eens ondenkbaar dat de Niro en Kona worden meegenomen in het standaardassortiment van de Nederlandse politie. Al vragen wij ons dan af of de aanbesteding van die B-Klasses geen gigantische flop was.29 reacties

Oeh, de waterstof Nexo. Ik zie in GTA-style al politieauto’s ontploffen!

Verder prima dat ze het uitproberen. Van het idee dat de politie met ‘representatieve’ auto’s moet rijden, zijn we al lang vanaf (B-Klasse of andere truttenschutters).
@gregorius: vanmiddag kwam op de A1 een politie a6 voorbij en zag er wel “representatief” uit. En dan ben ik geen Audi liefhebber, integendeel zelfs…
@fiscaal: Een A6 is eerder representatief voor het schorem waar ze achteraan moeten.
@gregorius: Nou, autos met een dik accu pakket zoals een Tesla kunnen ook leuk ontploffen.
@dees: Auto’s waarin ontploffingen de auto vooruit duwen kunnen ook ontploffen
Geweldig toch?

Het boevengilde raast weg met een RS4/5/6/7 en de politie staakt de achtervolging vanwege een lege accu. Is dit een verlies? Nee: dit is winst voor het (boeven)milieu!
@911targa: en max 170 rijden… toedeloe
@911targa: alsof achtervolging op hoge snelheid enigszins een aanzienlijk deel is van wat de politie doet..

Deze zijn overduidelijk bedoelt als alternatief op de B klasse en niet de A6.
@911targa: Dit soort autos zullen denk ik voor de binnenstad zijn. Zoals ze in London ook gebruikt worden.
@911targa: Je wil zeggen dat de hele politiefloot uit auto’s bestaat die dat bij kunnen houden? Dat kan die Touran Tdi ook niet bijvoorbeeld.
@911targa: alsof ze dat de hele dag doen ? Ipv van die Tourans door de stad is dat misschien een oplossing. Elke goudvis snapt ook wel dat een Kia niet wint van een RS6
@kenner: maar die Kia kan een gemiddelde auto prima bijhouden in de sprint.
@kenner: Voor de RS hebben ze een Porsche TakeThem nodig.
@911targa: beperking is meestal de chauffeur, en evt. is er ook nog de helikopter.
Wat mij betreft geef je ze allemaal een Cayenne turbo s met een taser.
Oh wat het dievengilde toch blij zij dat de nieuwe sportieve Audi’s diesel zijn zeg.
@michaelb: ze hadden allemaal 330d station en chip moeten hebben(net als duitsland)
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Waren de dames van plezier die Pon en Mercedes NL geleverd had niet van goede kwaliteit dat ze nu aan het shoppen zijn bij de Koreanen???
@raoufff: als je al genoeg aahh’s en oohh’s hebt gehad is iehh misschien wel leuk voor de afwisseling…
Als dit niet de grootste grap ooit is…
Ik denk een mix is goed. Soms is elektrisch beter soms een b klasse soms een dikke audi of een 911
Dacht dat ze de politie juist stoerder wilden laten overkomen..
Doe maar een taycan in rijkspolitie uitdossing dan
En wat doet dat met het gewicht? Alle extra attributen die politie op en in hun auto hebben. + bepantsering en ik neem aan dat er ook gekeken zal worden naar het accupakket uitbreiden voor grotere actieradius. Mogen ze zodrekt de binnenstad niet in vanwege het totaalgewicht en vele bruggen niet over.
@kevinova: dat gaan ze met deze pilot uitvinden. Overigens denk ik niet dat de gemiddelde surveillancewagen nog geen 200 km per dienst rijdt en dan waarschijnlijk nog meestal in stedelijke gebied. Het bereik van de Kona en e-Niro is daar ruim voldoende voor.
Goed idee. Stedelijk gebied en minder dan 300km per dag. Punt is alleen het moment van laden. Dat gaat slimme voertuigplanning vragen.
Een model S P100D met bullbars lijkt me het perfecte model om pitmaneuvres mee te doen… gewicht en impuls genoeg om een stevige duw mee te geven 😈
Laatste 2 zinnen zijn pure fantastie van de auteur “is het niet eens ondenkbaar dat de Niro en Kona worden meegenomen in het standaardassortiment van de Nederlandse politie. Al vragen wij ons dan af of de aanbesteding van die B-Klasses geen gigantische flop was”. Dat mag jij je afvragen ja. Autoblog, ook voor uw laatste auto achterklap

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).