Volkswagen Polo GTI: rijtest en video

Auteur: , 52 Reacties

De laatste GTI’s van VW zijn eigenlijk allemaal leuk, dus alle reden om een extended proefrit met de Polo GTI te doen.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

Het leek ons wel eens aardig om een echte skischans van dichtbij te zien en aangezien we voor de Budapest Rally toch naar Duitsland moesten, konden we dat allemaal in één trip vatten. We hebben dus serieus kilometers gemaakt met de Polo GTI en dat viel niet tegen. Qua formaat is de Polo de oer-Golf ontgroeit en qua technologie is dat natuurlijk helemaal het geval. En dat rijden is daarom ook relatief volwassen.

De GTI is inmiddels een vaste waarde in het Polo gamma, dus de komst was geen verrassing. Die verrassing huist onder de motorkap. De vorige generatie Polo kwam er eerst met de 1.4 twincharger die niet zo betrouwbaar bleek en dus werd die opgevolgd door een 1.8 turbo. Dat is al best een fors blok voor een B-segmenter, maar nu huist er onder de motorkap zelfs een heuse 2.0 liter turbo. En dat in een tijd waarin bijvoorbeeld de 308 GTi en Megane RS het respectievelijk met een 1.6 en een 1.8 moeten doen.

Volkswagen Polo GTI

Het blok toont sterke verwantschap met die uit de Golf GTI, maar levert wel ietsje in qua pk’s. Aan de koppel- en vermogenskromme is ook wel te zien dat de 1984 cc grote viercilinder iets beknot is. Vanaf 1.500 tpm is het maximum koppel van 320 Nm beschikbaar en houdt aan tot 4.400 toeren per minuut. Vanaf dat punt komt het maximale vermogen van 200 pk uit en dat cijfer wordt weer vastgehouden tot 6000 tpm.

Volkswagen Polo GTI

Het maakt de Polo GTI een serieus snelle auto. Hoe vet is een topsnelheid van 237 km/u voor een Polootje… De sprint naar de 100 duurt 6,7 tel, maar dan zet de Polo soms ook serieus strepen op het asfalt. Dat is overigens niet helemaal een hosanna-verhaal, maar daarover later meer.

Ditzelfde blok is in de Golf GTI et al net ietsje giftiger en ergens merk je ook aan de vermogensafgifte dat de boel een beetje geknepen is, maar storend is dat niet. De indruk die vooral overeind blijft is dat het een best grote (en sterke) motor is in een relatief kleine auto en laat dat nou één van de belangrijkste ingrediënten van een hothatch zijn.

Volkswagen Polo GTI

Volkswagen Polo GTI

Hoe rijdt het
Een ander belangrijk ingrediënt voor een gepeperd hatchbackje zijn de rijeigenschappen. In Nederland missen we epische stuurmanswegen, maar toch is het fijn als een auto een beetje leuk de hoek om wil. De eerste indrukken zijn daarin prima, zolang het tempo beschaafd blijft voelt de Polo GTI alsof hij nog veel meer aan kan. Dat is op zich ook zo, maar op het moment dat de snelheid omhoog gaat, steken een aantal zwaktes de kop op.

Volkswagen Polo GTI

Allereerst is de besturing niet heel scheutig met feedback, de Sport stand selecteren heeft alleen maar het effect dat deze iets zwaarder wordt. Bij de Golf GTI Performance waren we lovend over het mooie sperdifferentieel, maar voor de Polo GTI heeft VW weer terug gegrepen op het XDS systeem. Dat gebruikt de remmen om een sper te simuleren en wat torque vectoring te simuleren. Het is nog steeds geen substituut voor een echt sperdifferentieel, met het ESP in sport (helemaal uit kan niet) rookt de Polo GTI nog steeds het binnenbandje op. Het is geen ramp, maar zijn grote broer laat zien dat het allemaal veel leuker kan.

Volkswagen Polo GTI

De rest van het weggedrag is netjes, maar voor de gevorderde chauffeur misschien te netjes. Gas liften in een bocht zorgt voor een neus die netjes naar binnen trekt, maar de achterkant zal je niet zo snel op beweging kunnen betrappen. Fijn voor de mindere goden, maar minder speels dan zou kunnen.

Zijn er nog minpunten
Een belangrijke is het wat onrustige onderstel. Op grote oneffenheden op de snelweg is het allemaal prima, maar op slecht wegdek met korte hobbels dribbelt de boel wat. Op wat minder fraai geasfalteerde binnenwegen voelt het onderstel daardoor niet lekker aan, alsof er een te goedkoop verlagingssetje is onder gegaan.

Volkswagen Polo GTI

Ander puntje van aandacht zijn de door Volkswagen gekozen banden: het profiel ziet er al enorm eco-vriendelijk uit en dat zijn de Bridgestone Turanza’s ongetwijfeld ook. Allemaal prima, maar niet onder een hothatch met een dikke motor. Die zwarte strepen verschenen soms wat onvrijwillig, hilarisch bijna, maar hier zou een investering in kwalitatief rubber de auto een stuk beter maken.

Killer features
Een kleintje die toch alles heeft. Serieus waar: we reden in twee dagen bijna 2.000 kilometer en we stapten redelijk fris uit. Stoelen, interieur en alle systemen zijn echt dikke prima. De testauto was zelfs uitgerust met adaptieve cruise controle, waarmee de files een stuk fijner door te komen zijn. Enige nadeel is dat het systeem uitgaat nadat je langer dan 5 seconden stil staat, dan moet je toch weer met je voet op de rem.

Volkswagen Polo GTI

Alternatieven
De nieuwe Fiesta ST heeft een driecilindertje, maar zal ongetwijfeld een mooier onderstel hebben. De Clio RS lijkt in zekere zin ook op de Polo GTI: het is geen slechte auto, maar gevoelsmatig had het leuker kunnen zijn. De 208 GTi staat op de nominatie om vervangen te worden, maar alle drie hebben ze gemeen dat ze een veel kleiner blok dan de Polo GTI hebben. Standaard zijn de verschillen nog niet levensgroot, maar vermoedelijk gaan de tuners wel raad weten met de Polo GTI. Driehonderd paardenkrachten zijn dan zomaar in het zicht, dan wordt een setje goede banden zeker een aanrader.

Conclusie
Best een volwassen auto, maar net als bij mensen is dat soms ook een beetje saai. Gevoelsmatig had VW er meer uit kunnen halen, maar wat niet is gaan vervelen is de power. Op de autobahn klokten we 243 km/u. Dat is snoeihard en al helemaal voor een Polootje. In Nederland wordt de Polo GTI standaard met DSG én adaptief onderstel Active Sport Select uitgeleverd. De vanafprijs ligt net boven de 30 mille. Dat is veel geld voor een B-segmenter, maar je krijgt er veel voor. Veel performance, goede bruikbaarheid, een volwassen interieur met veel comfort, de laatste gadgets (sommige optioneel) en lekker veel uiterlijke verwijzingen naar de oer-GTI. Een serieus lekker ding dus, maar wel ééntje die soms iets minder serieus zou moeten zijn. Filmpje!52 reacties

Een Polo Gti zal qua formaat beter vergelijkbaar zijn met de originele Golf gti dan de huidige uit de kluiten gewassen Golf 7
Motorkap geen gasveer, karig? Een 2000 polo heeft dat zelf en nee gewichtsbesparing is een kul argument. Verder wel leuk bakkie voor wat het is.
@trust:
Kaik, es ist so das wir von der marketing abteilung geprobiert haben dass gewicht so laagh wie moegliech zu halten und darum sind ess auf ein Caddy wohl zwei gasfederen und hier dieses loellige stangetje, aber wir haben 240 gram gewicht gespahrt sodass er wieder ein extra bratwurst mit musstard ( senf) mitgenommen worden kann.
Dr Karl Heinz Lindt ( fruher psychiater in Holland)
@trust: zo’n gasveer is natuurlijk erg belangrijk. Want ja, voor zo’n erg dure premium auto is het ronduit belachelijk dat je nog zelf zo’n loodzware motorkap moet tillen.

Nee, ik zou ook de Polo hierom laten staan.
@jeffreyb: insert most common vw joke. Nee flauw grapje, je hebt helemaal gelijk. Nu ik het terug lees klinkt het azijnzeikerig. Het lijkt mij een geinig bakkie. Als je dan toch perse handbak wilt zou ik wellicht eerder voor de up gti gaan
https://youtu.be/Bc6-HjHZVVo

Standaard toch de langzaamste in zijn segment. Dus veel performance voor het geld is niet geheel waar. De potentie daarintegen wel, zeker als dit gewoon een softwarematig gedowngrade Golf GTI blok blijkt te zijn. Dan is 300+ pk gemakkelijk haalbaar in dit Peuleutje. Blijft een Peuleuwwww.
@visje66: Even mierenneuken. Hij heeft vanuit stilstand een halve autolengte op de 208 en bij rollende start blijft hij voor op de 208 en de Fiesta.
De GRMN en de JCW kosten respectievelijk €46k en €43k
De Fiesta, al is dat met een hoop opties, kost hier €32k
De vanafprijs van de 208 is met €29,4k ook marginaal hoger dan die van de Polo. (al zul je daar meer standaard opties op krijgen verwacht ik)
@Visje66: ik ben bang dat dit het blok is wat o.a in de a4 ligt. Daar houdt het bij een 280pk wel op.
Zonder de test te lezen weet je al hoe het rijdt. Dat geldt eigenlijk voor alle merken.
Toch een saai en duur karretje… Precies wat je niet wilt in dit segment dus eigenlijk. Toevallig van het weekend nog een paar langs zien komen op de ring. Zelfs op snelheid is er niks spannends aan (te zien/horen).
cool, maar leveren ze deze niet in handbak,
lijkt me juist leuk om met zo’n auto een manueel te hebben
@gove: oef 32k is ook nog wel geld voor zo’n karretje
Gisteren de golf 7 GTI 2018 performance van mijn broertje gereden voor het eerst. De 245 pk versie. Ik moet eerlijk bekennen ondanks dat ik anti vag ben, wat een raket. Maar dan is alles ook gezegd. Bij het optrekken is het alleen maar slip slip en nog eens slip op de voorbanden. Totaal geen gevoel in het sturen van de auto. Ik had nooit 51.000 euro stuk geslagen op zijn golf. Maar smaken verschillen natuurlijk.
@vagtroep: Precies hetzelfde had ik bij mijn Polo GTI (vorige model). Erg snel maar totaal geen gevoel. Ik vond het een groot Playstation gehalte hebben.
@vagtroep:

Oké, dus je bent anti VAG. Ben je bewust van de merken die allemaal onder VAG vallen? volgens mij ben je dan niet echt een autoliefhebber. Wellicht zou je sneeuwscooters een kans kunnen geven.
@jeffreyb: heb nooit wat gezegd over die andere merken. Vag onder andere audi en vw vind ik gewoon bagger. En dat mag. En wie zegt dat alleen autoliefhebbers naar autoblog komen? Misschien ben ik wel nieuwsgierig. Ik hoef niet per se een liefhebber te zijn. Gum een end op met je onnozele reacties.
@vagtroep: Als je “anti VAG” bent, ben je anti alle merken die onder VAG vallen. Helaas beperkt zich dat niet alleen tot VW of Audi.
Ik heb niks gezegd over autoliefhebbers en Autoblog, maar als je ook anti Lamborghini, Porsche, Bugatti bent, dan ben ik – in mijn ogen – niet bepaalt een autoliefhebber.
Zou m best willen hebben. Leuk jong gezins karretje.
@tttijn: Als je nog een gezin moet vormen het het valt nog binnen de negen maanden wel ja…
@ablogjunk: jij schrijft als iemand die een station koopt voordat de kinderkamer is ingericht. Hier gaat het prima met een kind van 5, een Aygo en een TT.
Kneuterig bakkie hoor. Van alle kleine hothatches vind ik dit de allersaaiste en oninteressantste. Ook al wordt die 2.0 tot 300 pk opgeschroefd.
@tge1: Volkswagens zijn ook een beetje zoals jouw gemiddelde reactie onder een VAG artikel met één belangrijk verschil. Volwassenheid.
Voor de rest saai, oninteressant, voorspelbaar en matig te onderscheiden van de vorige.
@torsen: Ik ben inderdaad niet volwassen. Dat is zo overgewaardeerd.
@tge1: Haha! Volgens mij valt dat best mee getuige je sportieve reactie.
Zat al een enige tijd te wachten het autoblog oordeel van deze Polo.

Ik zou de verouderde Golf7 GTI op dit moment laten staan, en kiezen voor een full option Polo GTI.
Premium gevoel, hothatch, goed formaat (stuk groter dan de vorige generatie), comfortabel, strak, enz.

Ja, de ST zou wellicht minder saai zijn, maar dan rij je wel in een auto die een flink stuk goedkoper lijkt
@jeffreyb: is dit een advertorial?
@humpyourdog:

Nee, geen advertorial.
Blijkbaar was het voor jou een opvallende en unieke reactie, die je sterk is opgevallen tussen alle negatieve reacties VAG reacties.

Omdat er een VW logo opstaat, hoef je niet direct bij de menige aan te sluiten met eentonige negatieve commentaren.
Deze auto straalt naar mijn mening meer uit dan een ST of Clio RS.
@jeffreyb: Voor een toekomstige petjesauto straalt hij inderdaad een hoop uit.
@karaya: Omschrijf: “petjes auto”?

Ben wel erg benieuwd waar jij in rijdt..
@jeffreyb: Alfa. Immer Alfa.
@karaya: wauw, zonde van mijn tijd geweest dit.
@jeffreyb: Zet petje recht.
@karaya: ja, doe dat maar even. Je kan je natuurlijk niet in je alfa vertonen met een scheef petje…
@jeffreyb: Zo’n polo straalt een hoop uit. (hihihi)
@karaya: naar mijn mening meer dan een Alfa.

Tenzij je houdt van inhoudloze auto’s met een spannend design terwijl je meer kosten hebt aan reparaties dan aan het verbouwen van een koopwoning.
via iPhone app
@jeffreyb: hoezo verouderde golf 7 GTI?!??? Waar baseer je dit op? Deze twee auto’s kun je identiek aankleden. De polo is gebaseerd op de facelift 2018 van de 7 en dan heb je nog meer ruimte in de golf en 245 pk onder je rechtervoet.
Je bazelt maar wat gozer…
beter je huiswerk doen.
@vagtroep:

Jouw reactie past perfect bij je naam, en daarmee is ook alles gezegd betreft je kennis over VAG, klaarblijkelijk.

De 245 pk sterke Golf 7 GTI is het uitzwaaimodel van de 7e generatie Golf GTI. Volgend jaar komt alweer de Golf 8, en dan moet je waarschijnlijk nog even wachten op de GTI. Zou je nu de huidige Golf 7 GTI kopen, en daar vervolgens 4 jaar mee rijden, dan rij je een tijd een oude (generatie) Golf GTI.
Om die reden zou ik dus voor de nieuwe generatie Polo GTI kiezen, die weer even een tijd mee gaat.
En zo zijn er nog meer redenen waarom ik voor de Polo GTI zou gaan ipv de huidige Golf GTI.

De Polo is gebaseerd op de facelift van de Golf? Want? dit doen ze altijd bij Ssangyong, dus ook bij VW?
@jeffreyb: wat ik wil zeggen is dat het identieke auto’s zijn. De polo gti is gewoon een veel mooiere auto, en van binnen identiek aan de polo gti dus dan is het toch niet verouderd? En de 2019 golf gaat gewoon hetzelfde zijn als de 7 niks verandering. Hoer een lichtinit strakker en daar een bumpertje meer. Ach met wie probeer ik ook te praten joh. Koop een IQ ipv een polo.
@vagtroep: thanks voor je tip.
Ik heb nog nooit van het merk of model “IQ” gehoord moet ik bekennen.

Waar koop ik deze auto’s?
Of moet ik daar alsnog voor naar jouw planeet afreizen?
Vind hem niet zo mooi, net als de Ibiza zo’n kale achterkant. Dashboard ziet er zo cheap uit (niet de navi). Motor en bak zijn wel top zeker omdat je hem nog lekker kunt chippen enz..
Polootje.. Nou zoveel “tje” zit er niet meer aan. Het is inmiddels gewoon een forse auto. Niet meer het kleine Polootje van weleer.
Kan me nog herinneren dat m’n peetvader thuis kwam met een nieuwe Golf V GTI voor 30k precies.
Tijden veranderen!
Als concurrenten worden Clio, Fiesta, 208 etc genoemd met 1.6 blokjes.
Maar een Golf GTI lijkt hier toch veel meer op? Formaat is net een tikkeltje groter en de prijs, al is dat prijsverschil op de 2dehands markt ook verwaarloosbaar (zeker als je kijkt hoeveel Golf GTI’s te koop staan). Ik zie geen reden om dit te kiezen ipv een Golf die deze auto op alle vlakken overtroeft.
@alcantara: In de lease valt deze al een heel stuk goedkoper uit. Daar zie ik wel kansen (hoe klein die markt ook zal zijn).
De kleur is wel mooi
Bij de Passat kan de kaart ook alleen óf op het grote scherm óf tussen de tellers. Geen idee waarom trouwens.
Heerlijk bakkie is dit zeg! Zou deze zelf ook willen voor erbij. Interieurruimte groter/beter dan een golf 5, lichter, praktisch een golf 7 gti blok dus mega veel potentieel en andere banden en onderstel doet sws elke gti rijder zo ongeveer dus dat is geen probleem. Lekker gummen!

Mooi stukje in de video; launch control met de handrem erop👍🏻😂
Dat XDS systeem klinkt alsof het gemaakt is om de dealer van een vaste inkomstenstroom te voorzien.

Of krijg je er de eerste drie jaar gratis nieuwe remmen bij?
Wat een kerel die Wouter. even launch control met de handrem op.
Nu nog een petje en het plaatje was compleet.
Petjes auto maar leuk voor erbij
200 pk uit een 2.0t; wow vet. Het ding weegt 1355 kg.
Een Golf 5 GTI had ook een 2.0t, met 200 pk. Dat ding was ook 1340 kg. Die dingen werden 15-10 jaar terug gemaakt.
Dus ja, 200 pk in een Polo… dat was 10 jaar geleden leuk geweest toen we een 1.8t met 150pk hadden van 1140 kg; maar nu is het de standaard.
@gregorius: je bent zelf standaard

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).