10 moderne achterlichten waar we graag naar kijken

Auteur: , 66 Reacties

Verlichting is altijd een dingetje geweest voor designers. Met de technologie van nu spelen lampen een steeds belangrijkere rol voor een ontwerper, er zijn immers steeds meer mogelijkheden.

DS7

De trend van vroeger is weer terug. We hebben het over de unibrow achterlampen. De verlichting mag weer worden doorgetrokken. We zien het bij de Porsche Panamera, de nieuwe 992, Audi’s en gisteren bij de Mercedes EQC. Dankzij LED-technologie is er veel meer vrijheid voor de designer om te spelen met de vorm van verlichting. Tijd om eens het vergrootglas te leggen op de achterverlichting van nu. Waar staan we en wie heeft het mooiste ontwerp in huis?

MINI Cooper 2018
De nieuwe MINI is tegenwoordig heel makkelijk te herkennen door naar de achterlichten te kijken. Het merk heeft op ludieke wijze de vlag van het Verenigd Koninkrijk verwerkt in het ontwerp. Het ziet er tof uit en is een leuke gimmick.

Cooper S

Peugeot 508
De 3D-verlichting bij de Peugeot 508 is een leuk onderwerp om over te praten bij het showen van je leasebak aan de buurman. Van opzij lijkt de verlichting eindeloos door te lopen. Dat hebben ze bij Peugeot mooi gedaan.

508

BMW M4
Een beetje kermis is oké. Bij de M4 is er veel aandacht uitgegaan naar de verlichting met een mooi resultaat. Wouter was in elk geval bij de M4 CS zeer enthousiast.

M4

Audi A7
Je hebt het als autofabrikant goed voor elkaar als een persoon je auto kan herkennen in het donker aan de verlichting. Bij de nieuwe A7 is dit zeker mogelijk. De doorlopende verlichting met verticale LED-streepjes zijn uniek voor dit model. Van een afstand is er wel de kans dat je ze verwart met de achterlichten van een A8, die een soortgelijk effect kennen.

A7

Aston Martin Vulcan
De kans is klein dat je deze auto tegen het lijf komt, maar neem zeker de moeite om naar de achterlichten te kijken mocht het gebeuren. Als bevroren ijspegels is ieder lampje zorgvuldig geïnstalleerd. Een prachtig effect.

Vulcan

DS 7 Crossback
Nog zo’n work of art van Franse komaf. Alle lampen zijn door middel van dunne lijnen met elkaar verbonden. Van een afstand niet direct zichtbaar, maar van dichtbij is dit bijna kunst.

DS7

Bugatti Divo
Geen doorgetrokken lijn zoals bij de Chiron. Met de Divo werd gekozen voor lichtpuntjes. In het midden is ruimte voor een kentekenplaat.

Divo

Mercedes G-klasse 2018
Een bijzonder ontwerp? Dat valt wel mee met de nieuwe G-Klasse. Het is vooral noemenswaardig dat Mercedes het Autoblog-logo heeft gebruikt als designfactor. Het schijnt dat een percentage van de nieuwe G-klasse verkoop ten goede komt aan @autoblogger.

G-klasse

Alfa Romeo Giulietta
Als een exotische diersoort heeft de Giulietta intimiderende achterlichten, deze vorm zien we verder bij geen enkel ander merk terug. Het geeft een cool effect.

Alfa Romeo

Bentley Mulsanne
Voor de Mulsanne heeft Bentley de ‘B’ verwerkt in de achterlichten. Een geinige keuze en het oogt nog steeds netjes!

Bentley66 reacties

Van de Mini wist ik niet. Tof!

De rest erg mooi. Al vind ik de Guilietta verlichting juist niet te pruimen, en de M4 niet erg bijzonder.
@reactief: die van een normale bmw m4 is inderdaad niks bijzonders. echter bedoelen ze de m4 cs en m4 gts die oled lampen hebben en er wel een pak specialer uitzien! Beetje verwarrend geschreven.
@jonathan1996: Ok, dat is op de foto niet te zien. En het linkje staat naar de test. Geen zin het gehele filmpje te bekijken om te kjjken wat er dan zo speciaal is… Mogelijk een betere link te plaatsen @Autoblog?
@reactief: Dat is wel te zien op de foto. Dat zijn namelijk de OLED-achterlichten van de M4 CS en GTS waar het om gaat. Hier een andere foto:

https://www.nobracars-uden.nl/site/assets/files/14353/p90199474-highres.jpg
@berlinetta: Als ze gewoon deze foto hadden geplaatst… Tnx!
@reactief: Rond de 5:00 in dat filmpje!
@reactief: Ja best gaaf he die union jacks! Wat is de Vulcan toch een sexy beest op alle fronten:). Vind alle bovenstaande lichten erg gaaf. Mooie tendens in autoland die technieken!
@fmgarcia: en dan Duitse platen tussen de union Jack, Duitsers maken geen grappen!
@reactief: ik vind die van de Mini juist vreselijk… Waarom zou je met die vlag willen rondrijden..? Heb nu 3e gen Mini dus van voor deze facelift, maar deze zou ik serieus vanwege de lampen laten staan!
@punicaoase: Ik vind het tof, jij niet. Beter toch, anders krijgen we alleen maar Polo’s als ontwerp, vind niemand echt lelijk, en niemand echt mooi.
@reactief: met de alfa heb ik ook een probleem, het is jammer dat de lijn niet doorloopt. Ik snap ook wel dat dat technisch niet handig is.
Ze zien er leuk uit, zeker die van de Mini zijn geinig. Het is alleen zo jammer dat dat soort achterlichten bij daglicht vaak slecht te zien zijn (vooral de richting aanwijzers).
Verlichting zoals bij bijvoorbeeld de nieuwe Suzuki Jimny heeft daarom nog altijd mijn voorkeur, dat is gewoon lekker duidelijk. En bij de Jimny ziet er nog eens leuk uit ook.
https://www.autoblog.nl/gallery/Suzuki/Jimny_2018/02_Suzuki-onthult-nieuwste-generatie-Jimny.jpg
Gek dat de nieuwe achterlichtunit van de 911, panamera, cayenne en Mercedes Ev er niet bij staan. Soort Tom Tom oplossing voor generieke bipsen!
@fmgarcia: ja, verbaas ik me ook over, de Porsche 991.1 4(S) hadden al vanaf eind 2012 een doorlopend led aan de achterkant….
Sommige vrouwen kan ik zelfs van ver herkennen aan de koplampen!
@cossiekiller: En jij maar hopen dat je de Volvo mag gaan uithangen! Beetje zwabberen enzo. Niet te snel die hendel naar je toetrekken he;).
De nieuwe(nou ja..nieuwe) Jeep Renegade, heeft ook een leuke gimmick; de achterlichten hebben de vorm van de kruis van een jerrycan er in verwerkt. Leuk triviaal weetje: dat het dus eigenlijk een Duits design-dingetje is. Jerrycan is de geallieerde benaming van de brandstof-can, die de Duitsers gebruikten in WO2. ‘Jerry’ de angelsaksische, iets vriendelijkere versie van zeg maar ‘mof’. Vinden de liefhebbers en puristen van italiaans design die een aangeboren afkeer hebben voor Duitse ontwerpen, vast leuk om te weten ;-)
de sterrenstof in sommige mercedes lampen is ook wel erg mooi!
Die van de DS7 vind ik wel echt heel mooi. Zo’n kleinigheidje voegt toch iets leuks toe aan de auto.

Ik ben daarnaast wel benieuwd wat iedereen vindt van die dynamische knipperlichten van VAG en volgens mij ook Ford? Vinden we dit gaaf of kermisverlichting? Ikzelf was de eerste keer positief verrast toen ik het zag, maar bij nader inzien vind ik het toch een beetje een kermisgehalte hebben.
@berlinetta: Ik vind het ontzettend kinderachtig overkomen. Maar misschien ook door details van loopsnelheid enzo wat een beetje goedkoop aan doet.
Maar net als de door Audi geïntroduceerde kermisslinger LED’s aan de voorzijde is dat ondertussen toch ook wel mooi geëvalueerd, dus mogelijk krijgen ze het mooier onder de knie.
@berlinetta: Ach, maakt het iets uit? Gun die ontwerper z’n lolletje. De ontwerper van knipperlichten voor Audi’s heeft toch al de meest zinloze baan ter wereld…
@berlinetta: Ik vind dat toch wel de meest achterlijke optie die je kunt kopen. Je gaat namelijk geld uitgeven aam iets wat jij als autobezitter nooit gaat zien! Dure koplampen hebben nog nuttig zicht, maar dit heeft geen enkele functie.
@jack_abarth: er zijn hele volksstammen met een tatoeage op de rug. Pijn lijden, geld betalen voor iets dat je zelf niet kan zien. Ik snap het niet.
Maar die dynamische knipperlichten bij Audi zijn een bonus bij het duurdere licht. Zodat iedereen kan zien dat jij het duurdere licht hebt. Een Audi zonder oogt zelfs een beetje armoedig, wat het van Audi ook zo briljant maakt, om te voorkomen dat de wagen armoedig oogt laat je Audi je portemonnee leeg trekken. En de kinderen vinden het natuurlijk ook leuk.
@berlinetta: Als eerste zag ik het op een audi en vind het te kermis achtig. Nu ben ik biased mbt audi (heb er een hekel aan) maar ook bij andere merken vind ik het te kermisachtig. Ik zou er nooit voor betalen.
@Papageno: hoe kun je een hekel aan Audi hebben, überhaupt aan een bedrijf?
@lekkerlinksrijden: De ontwerpen van Audi die op de weg komen zijn zaaddodend saai, ze lijken op elkaar en zijn risicoloos. Hierdoor vind ik het geen equivalent van Mercedes en/of BMW maar ze presenteren zich wel zo en worden, naar mijn idee ten onrechte ook zo gepercipieerd dor markt en media. Ik ben van mening dat als je geen risico neemt (qua innovatie/ontwerp) dat je dan niet boven de middenmassa uit kan stijgen en het dus eigenlijk gewoon Volkswagens blijven met kapsones. Helpt dit bij het begrijpen van mijn emotie omtrent dit merk?
@Papageno: Gelukkig heeft BMW het probleem niet dat alle modellen op elkaar lijken. En MB al helemaal niet…
@berlinetta: Ik denk niet dat ik het zou aankruisen op de optielijst als het een of andere dure optie is, maar ik vind het er wel gaaf uitzien.
@edge: Volgens mij zit het tegenwoordig standaard bij de Matrix-verlichting van Audi.
@berlinetta: ik vond ’t ook maar een gimmick, maar het verbaast me hoeveel aandacht het bij me trekt. Misschien is het tijdelijk, maar ik vind ze beter te zien.
@berlinetta: zulke gimmicks zijn kennelijk de enige manier om Audi-rijders dat ding te laten gebruiken.
@berlinetta: Ik denk letterlijk elke keer als ik ze zie dat VAG (Golfjes hebben het ook) dit gedaan heeft omdat de knipperlichten te weinig gebruikt werden ;)*

Het idee is trouwens al eens toegepast door Ford op de Mustang uit 2005-2009, althans daar zag ik het jaren geleden eens op.
Leuk overzicht. De Mini staat bovenaan en dat is wat mij betreft terecht. Ik hoopte hier ook de Maserati-met-de-achterlichten aan te treffen, maar daar heeft AB zes maanden geleden al over geschreven.
https://www.autoblog.nl/nieuws/het-verhaal-van-een-auto-met-lelijke-achterlichten-107399

Melding voor AB: de advertentie die de foto van de Mini bedekt, is niet wegklikbaar.
En de Franse snor van Renault?
Ik mis de achterlichten van de Renault Megane of Talisman hier.
Ik vind de achterlichten van de nieuwe megane grappig. In het donker lijkt net alsof iemand een grote franse snor op de auto heeft getekend.
achterlicht van nicki minaj zijn jullie vergeten
Wat heeft die Divo toch een lekker kontje zeg!
Modern misschien, maar de mooiste achterlichten blijven toch die van de Lancia Thesis, gevolgd door de Masserati 3200GT..
Hoe lang zou het nog duren totdat er een fabrikant is die gewoon een LCD/OLED scherm gaat gebruiken als verlichting? Dan kun je er werkelijke elke vorm aangeven.
@jack_abarth: Volgens mij had Audi daar al iets mee gedaan op een conceptwagen. Het lijkt mij vooralsnog wel lastig om toe te passen bij de koplampen, omdat die ook de weg voor je moeten verlichten en veelal hun lichtbundels kunnen vervormen/sturen. Voor zover ik weet kun je dat met een OLED scherm (nog) niet doen. Achterlichten hoeven dat minder/niet te doen, dus daar verwacht ik dat we die techniek wellicht binnen een jaar of 10 tot 15 kunnen verwachten.
@edge: Dat geldtin mindere mate voor achterlichten, deze zijn voornamelijk bedoelt om ‘gezien’ te worden. Dus de ‘verlichtingswaarde’ is minder van belang, wat meer experimenteren toe laat.
@Edge: Qua koplampen is onder andere Mercedes is hiermee bezig als zijnde “digital light”. Hoewel gebruik wordt gemaakt van verlichting in HD kwaliteit geeft dit met een resolutie van 2 miljoen pixels vele mogelijkheden.
@jack_abarth: zoals @edge al zei, hebben ze dat weleens op een concept wagentje laten zien:
https://www.youtube.com/watch?v=SiN9cehPjvQ lamp in actie vanaf 0:45.
Wat ze laten zien vind ik persoonlijk nogal chaotisch en afleidend, maar ’t laat wel zien wat er mogelijk is. Wordt wel een duur geintje voor de (verzekering van de) arme ziel die je vanachter aantikt…
In onze DS3 hadden we de 3D led achterlichten. Schitterend!
Het komt op mij over alsof de Giulietta erin staat, puur voor een beetje dichtgetikte Alfa propaganda. Je kan ook te ver gaan in het opleggen van liefde voor een merk, die verlichting is totaal niet interessant namelijk. Ook te zien aan de omschrijving.
@wouterjeuring: Huh, ik lees (impliciet?) niet in de beschrijving dat de verlichting niet interessant is. Het feit dat de Giulietta wordt genoemd kun je moeilijk bestempelen als propaganda, naar mijn mening is het een bijzonder ontwerp dat je nergens terugziet en zeker in deze lijst hoort.
@wouterjeuring: Nope. Was toevallig mijn toevoeging ;-). Ik kan geen nieuwe auto noemen die zulke herkenbare achterlichten heeft. Anders had ik de Volvo C30 genomineerd, die herken. je ook vanaf een afstandje.

Daarbij, je kan Alfa niet te veel ophemelen, joh!
C4 Grand Picasso heeft van die LED achterlichten die oneindig diep lijken als je er in kijkt.

https://i.imgur.com/ioujviT.jpg
@maxidyne: Dat vind ik persoonlijk veel toffer dan het niet speciale achterlicht van de BMW M4 CS. Niet dat dat een lelijk achterlicht is, maar het is ook niks speciaals in mijn ogen.
Bij de Vulcan is het natuurlijk opspattend lava en juist geen ijspegels!
Vergeet de nieuwe E klasse niet!
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
De GTR en passat cc zijn ook erg mooi
Die Vulcan lichten vind ik eerlijk gezegd kotslelijk
Wist dat niet vd Mini. Gaaf.
S classe coupe
Wat ik echt mooi vindt zijn de knipperlichten van de Audi (en mogelijk bij andere merken). De leds gaan van binnen naar buiten aan. Dat is pure kunst. Briljant als je dat kan bedenken.
https://youtu.be/g9PQXyenaJ8
@lacker: dan heb je echt iets bijzonders gezien: een audi rijder die een richtingaanwijzer gebruikt.
@deboes: lol :-)
De huidige Jag XJ is bijna 10 jaar in productie en oogt nog steeds fris en strak. Gewoon een topauto!

De Audi A7 is al genoemd, de enige auto waarmee ik het eens ben uit het lijstje. De oude en ook de nieuwe Audi A7 is een designicoon mede door zijn achterlichten. Maakt de Panamera zelfs overbodig naar mijn mening.

Ook de nieuwe Audi A8 mag genoemd worden. Subtiel en straalt klasse uit zonder teveel naar sportief te neigen. De nieuwe designkoers van Audi is goed gekozen naar mijn mening.
Vergeet die van de Lexus Lc niet!!
Ja, de Hun veegt zn derriere af met de Union Jack…. dat was toch de boodschap van BMW met die Minilichtjes …. toch?

Afijn, ik vind uiteraard de achterlichten van de Lexus LC 500 erg mooi. Die zijn voorzien van een spiegelend effect – het lijkt daardoor alsof ze oneindig herhaald worden.
https://goo.gl/images/WuD7mU eigenlijk vind ik alle VMW’s wel mooi sinds de E60/E70. De F10 ook, de F30 dan weer wat minder. Maar toch heel herkenbaar. Net als de eerste V60 en nu de XC90 bijvoorbeeld. Schitterend in het donker.
Deze hebben de productie dan wel niet gehaald maar de concepten van een aantal bovenstaande auto’s leiden terug naar de Saab Phoenix (2011) (Bugatti Divo) of de doorlopende lichtunits van de Saab Aero X (2006) (of 9-5NG / 9-4x) (peugeot 508, Audi A7 / A8)

Verdienen die dan ook niet een vermelding?

Phoenix link: https://i.ytimg.com/vi/ibkRWoV241c/maxresdefault.jpg
Aero X link: https://c8.alamy.com/comp/AGT0K0/saab-aero-x-concept-car-at-car-show-biopower-bio-power-ethanol-fuel-AGT0K0.jpg
Nog even toevoegend op m’n eigen post hierboven, ook grappig is dat die ‘vleugeltjes’ van de Saab PhoeniX op de BMW i8 zitten, en dat de renault concept car van dit jaar eigenlijk een kopie is van de Saab Aero X. Toch leuk om te zien dat er zoveel invloeden nog leven en elders terug te vinden zijn.

Renault concept: https://www.lifestyle-news.nl/wp-content/uploads/2016/10/Renault-TreZor-Concept.jpg

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).