10 tips om je steentje bij te dragen aan een beter milieu

Auteur: , 56 Reacties

Vorige week werd bekend dat 3.500 Nederlanders hun Outlander PHEV dit jaar niet meer krijgen, en dus moeten afbestellen, want een whopping 7% bijtelling ga je als geld- milieubewuste Nederlander niet betalen natuurlijk. Kom nou. Speciaal voor hen hebben we 10 tips om het gemis van deze ontzettend milieuvriendelijke SUV te compenseren.

Een beter milieu begint bij jezelf

Er zijn Mitsubishi-dealers die de Outlander laten afbestellen, zo vernam Groen7 vandaag. De vraag is natuurlijk of je dat wilt. Alternatieven zijn er niet, wellicht zou het eerste denkbare een EV-SUV van Tesla zijn. Ik zou er echter niet op wachten

Hoe dan ook, voor de knieperds voor wie 7% bijtelling al te veel is degene die het milieu geen dienst kan bewijzen met een muesli-SUV, volgen nu wat milieutips:

  • Stop met vleeseten

Vlees is de duivel. Vlees is de antichrist. Alles wat slecht is, begint met vlees. Stalin? Vleeseter. Mao? Vleeseter. Hitler? Vleeseter (jazeker). Tim Kuik? Vleeseter. Pol Pot? Vleeseter. Moeten we nog meer zeggen?

Uiteraard moeten we alle op de aardbol aanwezige dieren nog wel even opeten, want vlees is heerlijk, en weggooien is zonde. We beginnen met schapenvlees, want schapen zijn qua vervuiling het summum van slecht. Denk je eens in hoe zeer je het milieu een dienst bewijst met het uitbannen van alle methaan die deze ruftende viervoeters de atmosfeer inblazen.

  • Geef je hond een spuitje

Hoe koddig, trouw en aandoenlijk ook, honden zijn slechter voor het milieu dan een SUV. Deze kwijlende, wandelende poepfabrieken passen eenvoudigweg niet in een eco-bewuste toekomst. Bovendien zeggen ze altijd dat de hond je beste vriend is, dus hij zal het vast begrijpen als je hem naar dat prachtige grasveld, ver ver weg brengt.

Alternatieven: sluit je hond gewoon een etmaal op in de auto die je in de zon zet, of geef hem aan je Vietnamese buurman/ de lokale Chinees.

  • Douche met je hele gezin

Schoon water wordt steeds schaarser, en in Nederland komt er A-kwaliteit gefilterd drinkvocht uit de leidingen stromen, disco shit. Serieus, het zou in een San Pellegrino-fles niet misstaan, en wij laten het allemaal door het afvoerputje stromen, alsof het niks kost. En dat doet het ook niet.

Ga daarom eens wat vaker met de hele familie tegelijk douchen, dat scheelt. “Maar Smoke, is dat niet een beetje (ontzettend) raar?” Welnee, het komt in de beste kringen voor.

  • Zet je koelkast gerust een paar graadjes hoger

Een goedkoelende koelkast kost alleen maar energie, en bovendien eet je al geen vlees meer (zie punt 1), dus een rottende vleeslucht zal je niet aantreffen. Daarnaast: lauw bier en prosecco zijn ook nog wel te zuipen, en yoghurt is van zichzelf al zuur. Merk je niets van.

  • Zet je airco permanent uit

Airco is vreselijk slecht voor het milieu, dus als je volgende keer in je Porsche Cayenne Turbo S stapt, en met 250 over de Autobahn rijdt, zet deze dan uit. Hiermee sla je twee vliegen in één klap: je bent opeens enorm milieubewust bezig, en met de sauna die je creëert val je ook meteen wat kilootjes af.

  • Doe je volgende vakantie te voet

Ook te voet kan je prima naar de Costa, je moet er gewoon wat meer tijd voor uittrekken. Het kost je misschien een paar blaren, maar dat weegt niet op tegen wat je het milieu aandoet als je per vliegtuig, of, erger nog, per auto naar je vakantiebestemming gaat.

Als de Israëlieten het in de snikhete Egyptische woestijn konden, dan kan jij het ook, in ons gematigde klimaat.

  • Langzamer rijden

Als je dan toch zo’n gevoelloze klootzak bent die geen afstand kan doen van zijn auto (asociaal hoor….), hou je dan tenminste een beetje in onderweg. Elke keer dat jij je rechterpedaal tot op de bodem intrapt, sterft er ergens in Afrika een ondervoed kindje, denk daar maar eens over na.

Dus: niet zeuren, gewoon die Club van 90-sticker plakken, en handel naar hoe je predikt. Het inbouwen van een LPG-tank als alternatief wordt ook aangemoedigd.

  • Koop zonnepanelen

Groene stroom is heet, groene stroom is het antwoord op alle problemen. Once you go groene stroom, you never go back. Profiteer daarom van de vrijgevigheid van die bal met lava in de lucht, en chef een arsenaal van die esthetisch zeer verantwoorde zonnepanelen voor op het dak van je hut. Zit nog subsidie op ook.

  • Ruim iedereen met een BMI van > 30

Alle ellende in de wereld is te wijten aan dikke mensen, ze verspillen brandstof, zijn niet alleen vaker bij een aanrijding betrokken, maar gaan ook nog eens eerder stuk. En als ze dan al heel blijven, hebben ze speciale stoelen nodig.

Daarnaast ontsieren waggelende, obese mensen het straatbeeld, vooral als ze dit zelf niet door hebben, en strakke kleren aantrekken. Aangezien bovenstaande wellicht wat reactionair klinkt, zou er als (stevig) vangnet natuurlijk een Fat Camp (of Tolerance) kunnen komen waarin deze vetkleppen de kans krijgen tot enigszins acceptabele proporties te krimpen.

  • Plant bomen

Ontbossing is een van de grote bedreigingen van deze tijd, maar daar kunnen we wat an doen. Met je kinderen Job, Madeleine, en Spijker af en toe een enkel boompje planten compenseert die honderden hectares die momenteel op Sumatra plat gaan ruimschoots.

Bovendien: iedereen weet dat bomen dol zijn op CO2, dus eigenlijk is dit een no brainer.56 reacties

-edit: huh, we dachten dat je hier vaker kwam-
Ik ben om!
Als je geen kinderen hebt kan je elke dag met een vloot hummers de landsgrenzen afrijden en nog steeds milieuvriendelijker zijn dan de gemiddelde Belg/Nederlander. Lucky me :-)
Oh, en ik eet ook geen vlees :-)
@fejjie: En ik douche me ook soms samen met Smokalot’s vriendin, om toch maar net dat beetje extra te kunnen doen voor het milieu :-)
@fejjie: LOL!
@fejjie: Past dat?
http://zeldalily.com/wp-content/uploads/2011/02/fat-woman03.mcfats.com_.jpg
@sir_smokalot: Walk-in shower he, of zoals jouw vriendin het noemt: de roll-in shower ;-)
@sir_smokalot:
Je kan niet alleen een sappig verhaal schrijven, je hebt ook een dito vriendin! Mooie vangst (ik druk het maar in vistermen uit waarbij meer kilo’s beter is) Smoke! :)
More cushion for the pushin’!
@sir_smokalot:
En lekker warm in de winter (en omvangrijke schaduw in de zomer)! You lucky dog! :)
Of het stoppen met het sippe revven van hyperauto’s in London?
@rufctr01: nou dan zie ik liever die sippe dikke mensen verdwijnen uit London….
Eindelijk een artikel van niveau! Een hele dikke + voor de poster.
Blijft leuk dat co2 uitstoot wordt gezien als het kwaad.
@flutterby: 1 vulkaanuitbarsting en je hebt gelijk 10 jaar auto co2 uitstoot en andere gassen in de atmosfeer.
Kunnen we dan niet auto’s in het algemeen verbieden en gewoon allemaal met de bus en trein gaan?
@964rs: Dan worden er weer zoveel extra zelfmoorden gepleegd
Één voordeel van dikke mensen: ze zijn zo kolossaal dat ze zo’n beetje een eigen ozonlaagje hebben. Probleem met het gat in de ozonlaag? Opgelost!
Of alle eco hippies ruimen! Dan stoten zij allemaal niks meer uit, dat scheelt een hoop! En als we ze allemaal aansteken hebben we gelijk een manier van stroom opwekken! Wat milieu vriendelijk zeg!
hitler was een vegetarier:
http://en.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler_and_vegetarianism
@super: De meningen zijn tegenstrijdig:

“many witnesses attested to him eating liver, Bavarian sausages and stuffed squab (young pigeon). The latter was said to be his favorite dish by a restaurant that he attended regularly in the 1930s. According to Robert Payne (Hitler’s biographer), the vegetarian claim was made up by Goebbels to give the impression of an ascete in the manner of Gandhi; Goebbels claimed that Hitler did not smoke, drink, eat meat or have anything to do with women. In fact, it is known he did all of these — except smoke. “
@sir_smokalot:
nee, niet zo tegenstrijdig, hij begon als carnivoor, maar hield geleidelijk aan een meer vegetarisch dieet aan, sla er bijvoorbeeld de memoires van speer maar eens op na.
Al druipt het sarcasme er vanaf, wat een geweldig slecht artikel.
Leuk artikel.
en stop gas & koolcentrales (hoe modern ze ook zijn) te zien als milieuvriendelijke alternatieven !
@RazorHead: +10 !
Je kunt ook energie besparen door niet zoveel tijd te besteden aan zulke onzin. Ik heb zeer wel gevoel voor humor, maar hiermee trek je echt geen volle zalen.
@9000cse: wel waar, ík heb me rot gelachen en dat is het enige dat telt. Kruip maar lekker achter je Volkskrant met een pijp voor serieus links gezwam, bromsnor..
@flippert: LOL! Hahahaahaha +1
En met de hele famillie onder de douche pissen bespaart weer een paar keer doortrekken maal drie liter gefilterd A+ water.
@rotarypowah:
Vergroot de gaatjes in het afvoerputje, kun je meteen potje schijten. En je kont schoonspoelen met de douche. Scheelt ook WC papier.
@Hubert: Komt wassen na het poepen? Doen moslims al. En die ‘kennis’ willen ze graag verspreiden over de hele wereld…Maar toch die weerstand…[/sarcastische mode off]
@FrankypankyV8: niet alleen de moslims. Ga jij maar lekker schijten, in een land met hoge luchtvochtigheid, veeg je grommer dan maar alleen met papier af.
Wedden dat je na een paar uur ruikt alsof je in je broek hebt gescheten en je billen hebben dan talkpoeder nodig.
Ik ga soms met de motor in plaats van de auto…
De komkommertijd is aangebroken zo te lezen, en het is nog vermakelijk ook!
Hoe smaakt het bier bij de bbq herr-Smokalot?
Die dame, leuk!
als je die 10 punten aan moet houden kun je beter een kogel door je hoofd jagen
@bmwpowerm5: Ophangen is milieuvriendelijker.
@SimonMc: Doe dan meteen resomeren, dát is pas milieuvriendelijk http://nl.wikipedia.org/wiki/Resomeren
mijn auto loopt op 2 cilinders, ook heel groen XD
Punt 1: Stoppen met vlees eten? Ik ben toch geen konijn?!

Punt 2: Hond een spuitje geven? Liever eerst alle katten. Nutteloze haarballen. Honden kun je nog werk laten verrichten.

Punt 3: Ik heb geen gezin, maar ik wil best met die ene buurvrouw onder de douche.

Punt 4: Lauw bier?! Ik ben toch geen Brit?!

Punt 5: Airco? Ik kan niet eens tegen een airco. Word er ziek van. Liever een raampje open.

Punt 6: U heeft nog nooit van een fiets gehoord @sir smokalot? Lopen…pfff

Punt 7: Langzamer rijden. Ja, maar wel krijsen dat je je pakket/container/what-ever niet op tijd binnen kreeg?

Punt 8: Ik wil best zonnepanelen kopen. Maar gek genoeg zijn de prijzen van Chinese panelen verhoogd, om zo te dure westerse fabrikanten te beschermen? WTF?!

Punt 9: “Ruim iedereen met een BMI van > 30”..Dus ook je moeder, sir smokalot?
Overigens worden de mensen in de EU vanzelf een stuk magerder, als de zakkenvullers in Brussel hun zin krijgen en de burgers nog meer kunnen uitknijpen.

Punt 10: Bomen zijn fijn. Dat heb ik van Bob Ross geleerd… ;-)
Je kan ook gewoon al het leven uitroeien of gelijk de Aarde vernietigen, zijn we er ook gewoon écht vanaf. Geen halve maatregelen.
Ik rij over het algemeen in zeer onzuinige ,zware diesels. Veelal gecompenseerd doordat die zelfde diesel over het algemeen wordt gebruikt voor het planten en verzorgen van grote velden gras en mais (die zetten CO2 om in O2 “zuurstof”) en deels meehelpt aan een verbeterde melkproductie (gezond voor mensen). En ik durf te wedden dat bijna geen enkele automobilist ook maar in de buurt komt van zo’n compensatie.
@robert110:

Melk is niet gezond voor mensen. Als jij zoals ik vermoed een boer bent dan heb ik trouwens nog slechter nieuws voor je, jullie zijn de meest vervuilende mensen op ons continent.
Niet moedwillig maar omdat er dankzij al die subsidies een enorme misallocatie is van middelen.
Melk te veel, maïs te weinig,…, citrus te veel, citrus te weinig, olijf… Kortom in Brussel en Straatsburg verneuken ze het weer serieus.
Ik weet iets dat nog veel beter is voor het milieu:
Plant bomen

Liefst heel dicht bij de weg, vlak voor en achter ongelijkheden, hobbeltjes en bochten.

Bomen zijn niet alleen goed voor de CO2, ze zorgen ook voor schaduw waardoor het wegdek koeler en vochtiger blijft. Dit is een ideaale combinatie om mensen die in een veel te snelle wagen van een te oude generatie (en dus vervuilend) van de weg te filteren…


Overigens is dit allemaal bullshit. Gewoon een keer minder me de vlieger op vakantie, en wat minder spul kopen dat met de boot of vlieger moet afkomen zou veel meer doen.
Niet dat het allemaal een fluit uitmaakt.
@Sir Smokalot: Je vergeet de echte nummer1. Maar die mag natuurlijk niet genoemd worden van de Christelijke partijen. Neem geen kinderen of geef degene die je heb een spuitje ( ipv de hond). In de eerste levensjaren zijn kinderen de meest vervuilende wezens op aarde. Maar daarna gaan ze ook door met vervuilen door auto te rijden, vlees te eten, energie te verbruiken enz. En daarna gaan de meeste dan ook weer door met fokken. Dus een homo in een Prius is het beste wat je kan hebben voor het milieu. Graag gedaan wereld. HA HA HA.
Extra veel douche, extra veel vlees, extra veel huisdieren.

Betaal al genoeg belastingen voor het milieu wil ik wel misbruik maken van de dingen waarvoor je dan weinig milieubelasting betaalt.
Leuk artikel maar een beetje jammer dat je zo af moet geven op geloof
Allemaal onzin.

Hou op met neuqen en hou op met kinderen maken.

Overbevolking is vijand nummer 1.

Maar omdat dit politiek not-done is, houd iedereen hier zijn bek over dicht.

Op deze planeet zou iedereen de welvaart en levenstandaard van Nederland kunnen hebben, als er vier, in plaats van 7 miljard mensen zouden leven.

En maar huilen dat de oerang oetangs en tijgers in Indonesië verdwijnen, houd dat eens tegen de enorme expansie van de bevolking van indonesie en houd op met ons een schuldgevoel aan te praten dat het komt door de aanleg van illegale plantages.
Hetzelfde geldt voor de kindersterfte, dat is dweilen met de kraan open.

En de mensen vergeten en zijn niet kritisch, toen de aardbeving op Haiti plaatsvond,
gingen de landinsrechten voor de vliegtuigen met hulpgoederen die in de Dominicaanse republiek moesten landen, drie keer over de kop.
(de twee landen liggen op hetzelfde eiland)

En dan moet ik me schuldig voelen?
Ahum, sarcasm alert… :P
Stap 1: Koop een MTB zoals ik heb gehad.
Stap 2: Koop geen MTB waar je geen onderdelen kan voor krijgen in Nederland.
Stap 3: …….
Stap 4: PROFIT!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).