Deze Lancer Evo XI had Mitsubishi zelf moeten bouwen

Auteur: , 10 Reacties

Mitsubishi bouwt geen Lancers meer? "Dan doen we het zelf wel." -Dytko Sport.

We hadden het er laatst al over: Mitsubishi verliest zijn cool. Elders ter wereld zijn er nog gave Mitsu’s te vinden, maar hier moeten we het doen met de Space Star, ASX, Eclipse Cross, Outlander en L200. Onder de Renault-Nissan alliantie lijkt het Mitsubishi te zijn die het onderspit delft qua modellenrange. Het weghalen van de Lancer hielp daar niet mee.

Lancer Evo X

De in 2008 gepresenteerde Lancer Evolution X is de tiende auto uit de serie rally-sedans. Het was een verademing, want de Evo VII, VIII en IX leken sprekend op elkaar. De frisse X is misschien wel de mooiste Lancer Evolution die er ooit is geweest en heeft het zo’n acht jaar volgehouden. In 2016 viel het doek voor de Evo X en de Lancer Evolution in zijn geheel definitief. Elders ter wereld wordt de sedan nog verkocht als Lancer Sport, maar de naam Evolution is deaud. En Mitsubishi wil het Eclipse-debacle misschien herhalen door een vreemd ogende crossover e-Volution te noemen. Gaarne niet doen!

Het Poolse Dytko Sport heeft geen boodschap aan het neerhalen van de Lancer. Zij bouwen rasechte rallyauto’s en doen dat al twintig jaar op basis van de Lancer Evo. Maar ook zij kunnen Mitsubishi niet overhalen, dus gingen ze zelf aan de slag. Het resultaat is bijzonder. En ook uiterst geloofwaardig.

Dytko Lancer

De basis is uiteraard wel de Evo X. Maar zoals we al zeiden, een beetje voorzichtige evolutie (ha-ha) is helemaal op zijn Mitsubishi’s. De onderhuidse modificaties zijn daarom het gebruikelijke recept voor de Dytko-Lancers. De styling is wat de creatie bijzonder maakt. De voorkant is gebaseerd op de Eclipse, met de grote koplampen en het dynamic shield design. Het bewijst dat er met de neus van de Eclipse eigenlijk weinig mis is, want op de Lancer lijkt het best goed te staan.

Dytko Lancer

De achterkant is een grotere verrassing. Ook hier komt het bekende Mitsubishi-hoekje onder de lampen terug, maar de hooggeplaatste lichtunits passen precies in het design. Voor de lichtunits had Mitsubishi niks liggen, dus klopte Dytko aan bij Jaguar. De achterlampen van de E-Pace zitten als gegoten op de rally-creatie.

Binnenkort gaat Dytko meer vertellen over de auto en zullen we ook zien wat de oplage wordt. Wat mij betreft mag er ook een serie komen voor op straat, want het geheel ziet er erg goed en geloofwaardig uit.10 reacties

Wat een enorm gave bak
Kijk, zo kan het dus ook.

Kunnen heel wat tjoenerz nog een puntje aan zuigen. Erg smaakvol gedaan dit.
@nemus: ik begin wel steeds meer te waarderen hoeveel liefde die tjoenerz voor hun auto’s hebben
Leuke Jaguar achterlichten
Voorkant is zeer goed gelukt! De achterkant had meer in gezeten. Ik heb ‘t idee dat als de lampen ietsje lager geplaatst worden, en mischien zelfs een doorlopend stukje led ala Audi, de hele boel veel beter smoelt.
[koopt ook voor januari maar weer een staatslot]
Voorkant prachtig, maar de achterkant lijkt op een Disney-broodtrommel.
Wat is Mitsubishi ook een *** merk geworden zeg. Ze bouwen dat phev hok vrolijk door en stoppen met de productie van één van de coolste rally auto’s met mega geschiedenis…

Nissan bouwde stevig door aan het succes van de GTR en kwam met een nieuw model. Subaru ging vrolijk door met de Impreza en kwam met toffe auto’s. Honda deed vervolgens hetzelfde met de NXS. Nu komt de Supra van Toyota terug. Maar wat doet Mitsubishi? Die laten de Lancer naam dood gaan. Zonde.
@ninja: Ja, dat is wel verrekte jammer. Ik zou een hybride Lancer Evolution als opvolger van de Evo X geweldig hebben gevonden. Wij een nieuwe Evo, Mitsubishi een toffe image builder die als showcase voor hun technologie kan dienen.
Overigens, Mitsubishi kennende stoffen ze ze naam Lancer binnen een paar jaar weer af voor een of ander hoog-op-de-poten gebakje voor kortpittige dames of gemotoriseerde schoenendoos voor de binnenstad. Ze hebben de namen Space-Star en Eclipse immers ook al op wagens geplakt die niks met de vorige dragers van die naam te maken hebben.
Wel grappig dat ze dat hoekje bij de C-stijl zwart hebben gemaakt. Als je vlug kijkt, valt daardoor een stuk minder goed op dat de wagen in zijn basis een verbouwde Evo X is.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).