‘Er komen meer atmosferische Porsche sportwagens’

Auteur: , 33 Reacties

Kijk, dat is nog eens lekker de week beginnen!

Porsche 911 Carrera T (991) '18


Gelukkig zijn er af en toe nog verrassingen. Zo konden wij afgelopen weken verblijd worden met de komst van de nieuwe Porsche 718 Boxster Spyder en 718 Cayman GT4. Dit zijn de twee instappers in Porsches ‘GT’-range, zoals de 911 GT3 en 911 GT2 RS.

Voor een lange tijd vroegen wij ons af hoe het zat met de motor. De viercilinder bromtol die de ‘gewone’ 718’s aandrijft is weliswaar erg compact en krachtig, maar mist wat auditief genoegen voor de bestuurder in kwestie. Godzijdank heeft Porsche ervoor gekozen om terug te gaan naar een atmosferische zescilinder. In gesprek met het Britse CarThrottle doet Porsche motorsport baas Andreas Preuninger een boekje open over de unieke boxer van de 718 Boxster Spyder en 718 Cayman GT4.

Porsche 718 Boxster Spyder - 718 Cayman GT4

9A2-Evo
De nieuwe zescilinder boxer is gelieerd aan de zescilinder boxer van 911 Carrera en Carrera S. In die modellen heeft de motoren een cilinderinhoud van 3.0 liter en is de ‘9A2’ voorzien van twee turbo’s. Officieel heet de motor in de GT4 en Spyder óók ‘9A2‘, maar Preuninger geeft aan dat het een evolutieversie ervan is. Dan doelt hij niet alleen op het ontbreken van twee turbo’s of het slagvolume. De 9A2-Evo heet daarnaast namelijk nieuwe zuigers, cilinderkoppen, carter, krukas en nieuwe drijfstangen.

Porsche 718 Cayman GT4 (982) '19

GT3 motor geen optie
Volgens Preuninger was het nog een heel karwei om deze motor te ontwikkelen. Aangezien er zoveel anders is, kunnen we eigenlijk gewoon spreken van een compleet nieuwe motor. Maar Preuninger geeft aan dat het essentieel was. De 718 Boxster Spyder en 718 Cayman GT4 zijn beide puristische sportwagens. Daar hoort volgens de Duitser een atmosferische motor bij. Volgens de geruchten zou GT4 de beschikking krijgen over de motor uit de GT3. Echter, dat was absoluut niet mogelijk. Het blok past simpelweg niet. Dankzij de dry-sump smering zou het blok ook nog eens 180 graden gedraaid moeten worden. Als laatste reden was de motor gewoonweg te duur, zo heb je geen titanium drijfstangen nodig met ‘slechts’ 420 pk, Aldus Preuninger.

Porsche 718 Boxster Spyder (982C) '19

Andere Porsches
Er moest dus een compleet nieuwe motor komen, maar is dat niet een beetje prijzig voor twee niche modellen? Vervolgens lijkt Andreas zich te verspreken: “Om mijn punt te maken, we kunnen dit blok gewoon gebruiken in andere, normale, Porsches.” Uiteraard is dat precies het moment dat het interview stopt, maar het lijkt te bevestigen wat @CasperH van de week in de redactiekantine opperde. We gaan dat blok terugzien in meer vormen. Het zou fantastisch zijn dat Porsche een atmosferisch blok heeft klaarliggen voor modellen als de 718 Boxster T, 718 Boxster GTS, 911 Carrera T en 911 Carrera GTS. Binnenkort komt Porsche toch met de Taycan om die CO2-uitstoot te compenseren.33 reacties

Kom maar door! Maar in welke wagen moet hij? Toch weer een atmosferische 911? Het lijkt mij niet echt een geschikte motor voor de Panamera of Macan.
@dutchdriftking: misschien komt er nog een ander model bij met de jaren..alle niches vullen net als Audi.
@ghost: Een Macan coupé?
@ghost: laat het dan een Porsche zijn obv het A4/A5 pkatform!
@leaper035t: haha een soort kleine Panamera;

De Panamindà

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
@ghost: :) ja zoals in: ik wil een Cayenne, Macani(et)
@dutchdriftking: Nou, als er juist een Panamera is die ik uit zou zoeken, is het wel de GTS, met die dikke atmosferische V8!
@dutchdriftking: in een nieuwe 944 😍
@sirprize: Net als die Moby Dick interpretatie… Dat zou héél gaaf zijn.
@dutchdriftking: Ik denk eerder een 911 GT3 light versie. Dus in de T of GTS versies.

Uiteindelijk is de GT3 zo snel geworden dat er wel ruimte onder zit. En het turboblok in de T en GTS past eigenlijk niet zo goed bij het karakter.
@dutchdriftking: de GTS versies👌🏼👌🏼
Euhm…. waar blijft de ‘gewone’ basismodel 992 Carrera?
@ericd: Die kan elk moment komen, eigenlijk. Er gaan geruchten dat ‘ie vlak na de zomervakantie onthuld wordt en op de IAA te bezichtigen is. Het zijn niet de meest betrouwbare bronnen (vandaar geen artikel), maar het zou op zich wel logisch zijn.
Gewoon in een Golf:-)
Hoeveel sportwagens zijn er nu, die NA blokken maken? McLaren? Nope! Ferrari, Lotus, Donkervoort en nog wat andere exoten. Kortom: hulde!
@911targa: Toyota GT86 is nog te koop. MX-5 ND. Jammer genoeg gaan er veel aan deze voorbij juist omdat ze, op papier of gelezen, denken dat ze ‘traag’ zijn…
@onehp: Camaro SS 1LE, Mustang GT350 R, Corvette Grand Sport, Audi R8, Lexus RC-F, Nismo 370Z, TVR Griffith zijn er ook nog
Achterwiel aangedreven Sportwagens met atmosferische motoren zijn de droom van puristen, maar de klanten kopen gewoon de turbo motoren met automaat en vierwielaandrijving.
@mashell:
Zal waarschijnlijk om performance gaan en het nieuwste model willen rijden.
@willeme niet echt versproken hoor. Aan Henry laat ie ook verstaan dat de motor ergens anders gebruikt kan worden omdat het gelukt is lmom hem zo proper te maken, en redelijkerwijs is dat enkel een andere 718 of de 992 T ofzo, tenzij er plots een nieuw boxermodel zou komen…
https://youtu.be/qqW-cQPL6tE
@onehp: Al die ‘versprekingen’ zijn veelal gewoon gepland ;-). Ik kan de video helaas niet bekijken. 25 minuten Catchpole is voor mij te veel. Net als die Schme15 dude ofzo. Wel een geweldige schrijver, die Catchpole.
@willeme: is 10min catchpole en 15min Preuninger. Henry vind ik verder prima, geeft de rijinfo die me interesseren.
Porsche gaat dus gewoon het kaf van het koren scheiden. Zij die praatjes maken over atmosferische motoren, en zij die ze kopen in de plaats van snellere en goedkopere turbomodellen.
Ook gewone auto’s moeten meer atmosferische motoren hebben. Rijdt veel prettiger.
@baklava: vind ik net niet… in hoef geen turboloze auto’s meer
Alleen op de motorfiets hoeft voor mij die turbo niet.
@baklava: Mazda
@baklava: nee joh, een turbo motor rijdt juist prettiger. Veel meer koppel beschikbaar, daardoor vlotter versnellen en minder toeren hoeven maken. Dat is win, win, win.
@mashell: Is maar waar je voorkeur ligt, ik vind een dikke atmosferische motor veel fijner, gas respons/geluid/vermogensopbouw etc etc
@baklava: eens! Een 1.4 atmosferische motor rijdt veel beter dan die kleine 1.0 driepitters met turbo. Ook bij grotere motoren is het veel prettiger. Je moet het wel goed vergelijken, de ‘oude 2.0′ is tegenwoordig een 1.4 met turbo. Ook bij sportieve auto’s is een atmosferische motor zoveel, fijner, geen geluid dat gedempt wordt, de vermogensopbouw en gasrespons zijn veel fijner.
Weet iemand wanneer de 992 Turbo S wordt onthuld?
Goed nieuws, nu nog Porsche geld.
Geweldig! blij dat er nog dit soort pareltjes ontwikkeld worden.
Je zal zo’n 4 cilinder bromtol gekocht hebben dit jaar… die gaat hard afschrijven nu ze er (gelukkig) weer een 6 cilinder boxer in lepelen denk ik zo.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).