Volkswagens nieuwe naam-strategie is saai

Auteur: , 40 Reacties

Volkswagen. Wie Anders?

Mega-gallery: 5 twijfelachtige VW conceptauto's

Het bedenken van autonamen is altijd een grote uitdaging voor een autofabrikant. Welke naam past het beste bij de auto? En is die naam nog beschikbaar? En wat is de betekenis van de naam in andere landen? Omdat het bedenken van zo’n naam niet gemakkelijk is, stappen fabrikanten vaak over op codes of cijfers. Dat is veilig, herkenbaar en duidelijk. Bijkomend voordeel is dat vaak het merk erbij genoemd word, denk aan de Mazda 6 bijvoorbeeld. Met het noemen van die auto pak je het merk vaak mee, terwijl je dat bij een Clio bijvoorbeeld minder snel doet.

Volkswagen is een merk dat behoorlijk veel succes heeft met zijn namen. Volkswagen noemt zijn auto’s naar elitaire sporten (Polo, Golf), Windjes (Passat, Sharan), wilde honden (Lupo, Fox) of Noord-Afrikaanse stammen (Touareg, Touran). Het onderscheid in grootte van auto’s is er niet, zoals Opel dat deed met hun militaire rangen. Maar dat hoeft niet. Volkswagens zijn een fenomeen, je kunt tegen iedereen zeggen dat je een Golf of Touareg hebt en mensen weten precies wat voor auto dat is. Autogek of niet.

VW I.D. Concepts

Is er dan verandering nodig? Nee, maar toch komt Volkswagen met een nieuwe strategie. Dat heeft te maken met hun nieuwe label I.D. Onder dit label gaan de Volkswagens van de toekomst vallen. Een reeks concept-cars liet al zien wat de ontwerprichting is en wat de innovaties zijn, waarbij elke auto vervolgens een unieke naam kreeg met I.D. ervoor. Het begon met de I.D., een retrobusje genaamd I.D. Buzz, een crossover genaamd I.D. Crozz en een Passat-esque sedan genaamd I.D. Vizzion. Er is een trend dus: alles met I.D. en er is overal een ‘zz’ te vinden. Behalve dan bij de misselijkmakende I.D. R.

Volkswagen verplettert ALLE Pikes Peak-records

De draad nu al kwijt? Je bent niet de enige. Daarom houdt Volkswagen voor de nieuwe strategie de namen zeer simpel. Kijkend in het boekje van BMW en Audi vroeg VW patent aan op de namen I.D. 1 tot en met I.D. 9. De eerdergelinkte I.D. hatchback wordt waarschijnlijk de I.D. 1 en vanaf daar worden ze steeds groter. Lekker makkelijk, lekker overzichtelijk. Wel iets minder origineel, maar bij Audi hoor je men ook niet klagen. Alleen over de nogal omslachtige technologie-aanduidingen.

Het elektrische I.D.-offensief van Volkswagen is dichterbij dan je denkt. De eerste auto’s van het nieuwe innovatielabel staan al voor 2020 op de planning. Er kan in die twee jaar nog een hoop veranderen, maar de concepts geven al vast een beeld. Bereid je voor.40 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Hoe gevaarlijk is die IDR als je een black out kan krijgen, dan kan de bestuurder tijdens eens race bizar grote ongevallen veroorzaken. En wat als het nog extremer moet met toekomstige modellen?
@acizane80: Daar is een hele eenvoudige oplossing voor: Straaljagerpakken.
Volkswagen is synoniem voor saai.
@larini: Volkswagen. Niet anders. 😐
Géén I.D.
Stom I.D.
I.D.aal
De modelnamen van Opel waren legendarisch, de Admiral ,Kapitän, Diplomat.
Senator ,Rekord ,Commodore en Monza.

Zou nog wel eens een Senator uit 1990 willen kopen, ze worden wel erg zeldzaam in Nederland.
@monsieurleloure: foei nou vergeet je de Kadett…
@potver7: Cadetten moeten eerst officier worden voor ze een beetje mee beginnen te tellen ;-)
I.D.ioot
I.Dioot
Zonder ID geen toegang
Volkswagen wordt dus nog saaier, want zelfs het motorgeluid is er niet meer
@Jantje_555: als je vertier uit motorgeluid moet halen ben je ook wel een saaie pias want dan heb je duidelijk de muziek nog niet ontdekt.
@mashell: haha mooi
@mashell: Het gaat, wat mij betreft, zeker om motorgeluid én onderscheid (kunnen) maken tussen verschillende producten. Dan sta je daar straks op een automeeting met je “draaiende, stille, batterij” die bij iedereen allemaal onder de 5 seconden naar de honderd kan, te praten over hoe ver je wel niet kunt komen als je met een sukkeldrafje van 90km/u over de snelweg gaat. De (hobby) sleutelaars met hun prachtige projecten gaan een droeve toekomst tegemoet.
@mashell: Ik vind geluid én onderscheid kunnen maken tussen prestaties van auto’s wel belangrijk. Stel dat je straks op een automeeting staat en er staan alleen maar “draaiende electromotoren” te zoemen die allemaal ongeveer dezelfde prestaties hebben. Dan sta je te praten over hoe ver je batterij kan komen als je met een sukkeldrafje over de snelweg schuift… De (hobby) sleutelaars gaan zwarte tijden tegemoet als men inderdaad alles met brandstof in de shredder wil hebben. Ik ben er geen voorstander van.
Gaat vast weer een kapitaal aan schadeclaims en boetes kosten, zoals het meestal vergaat met de briljante ID-en van Volkswagen.
Het wachten is op een aaibare I.D.Fix…
@vroaaar: of een ID dat zo de prullenbak in kan. O, wacht…
Vw touraeg, ik weet toch echt niet zomaar welke suv dat is. Laat staan iemand die niks om autos geeft.
@niex: Maar iemand die niks om auto’s geeft hoeft toch ook helemaal niet te weten wat een Touareg is?

Die kopen toch niet zo snel zo’n dure SUV.
@niex: wat doe je op autoblog, Touareg bestaat toch al (zonder spieken) 17 jaar (check: sinds 2002 dus)…?
Ja dat klopt wel, een Touareg is geen Golf…
@onehp: Dat wilt nog niet zeggen dat de meeste mensen hem kennen. Ik ken genoeg mensen die niet weten dat de Touareg een Volkswagen suv is. Of die, als ze een F40 zien, zeggen:”zo’n hele lage snelle rode.”
Ik zeg dan altijd:”Met 4 wielen?”
@loserboi932:
“Laat staan iemand die niks om autos geeft.”
“Ja dat klopt wel, een Touareg is geen Golf…”

Ben het dus met je eens. Maar zit je hier en zelfs al heb je niks met SUVs (zoals ik), dan ben ik toch verbaasd dat je de Touareg niet kan plaatsen…
@loserboi932: klinkt als mijn zusje vroeger: die was ooit aangereden door een auto. Merk, type, uitvoering onbekend. Het was een groene zei ze.
Met kakkersporten, winden, woestijnvolken en fantasie namen zat er ook geen duidelijke structuur in het namensysteem bij VW. Niet dat andere merken het beter doen (een BMW M5 is natuurlijk een kleinere en goedkopere wagen dan een BMW M140 maar een BMW 550d is wel een stukje groter dan een 114d), maar ik juich een heldere structuur in naamgeving toe.
@mashell: “een BMW M5 is natuurlijk een kleinere en goedkopere wagen dan een BMW M140 maar een BMW 550d is wel een stukje groter dan een 114d”

Heh?
@berlinetta: 5114
Sommigen maken het idd nog lastiger dan dat het al is.
@mashell: whuuuuttt
@mashell: maar dat is logisch!?
Jammer en je bent zo wel erg beperkt. Straks wil VW een auto introduceren onder de I.D. 1 en wat dan?

De namen van VW waren zowat het enigste echt exotische er aan.
@sketcher: I.D. 0,5
Ik denk dat dit allemaal maar tijdelijk is. Nu moet de naamgeving opvallen om tr laten zien dat zij met de toekomst meegaan, maar uiteindelijk wordt het, denk ik, gewoon een Golf of een Transporter.
Beter in elke naam ZZ dan SS gezien de VW historie…
Zou Citroën ‘ID’ niet hebben vastgelegd?
De draad nu al kwijt? eeh nee? Wat is je iq @720s?
ID had Citroën al in de jaren ‘60!
Lekker vooruitstrevend van VW.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).