Deze 11 Zagato-ontwerpen zijn bijzonder (lelijk)

Auteur: , 59 Reacties

Het gerenommeerde designhuis, dat verantwoordelijk is voor prachtige ontwerpen, kan ook flink lelijk doen. We zetten elf voorbeelden voor je op een rij.

Deze Spyker heeft F1 pedigree, kijk maar naar het remlicht in het midden!

Uiteraard, smaak is subjectief. Alhoewel ik nog nooit iemand ben tegengekomen die bijvoorbeeld een Alfa 156 of Peugeot 406 Coupe uitgesproken lelijk vind. De Fiat Multipla is zeer interessant, en om een afwijkende mening te hebben vinden sommigen het wel een mooie auto, maar een steenpuist maakt een vrouw ook niet fraaier.

Als er één designhuis is wat nog wel eens met een controversieel ontwerp op de proppen komt, is het Zagato wel. De meeste ontwerpen van Zagato zijn indrukwekkend en worden nog eens mooier naarmate de tijd verstrijkt. Met deze 11 units gaat dat wat lastiger worden. Saai is het in elk geval niet!

Ferrari 348 Elaborazione:
De 348 was zowel technisch als optisch de basis voor de F355, één van de meest geliefde Ferrari’s van twee decennia geleden. Welke kant het op had kunnen gaan liet Zagato zien met de 348 Elaborazione. Sommige ontwerpen worden mooier naarmate de tijd verstrijkt, dit ontwerp duidelijk niet. Van de 8.844 gebouwde 348’s zijn er 10 een Zagato.

Zelfs voor Willy Koenig ging dit te ver

Zagato Autech Stelvio:
In Japan hadden veel auto’s de spiegels op de voorschermen, in plaats van aan het raam. Dit om de dode hoek te verkleinen en om in krappe situaties makkelijker uit de voeten te kunnen. Bij deze Autech Stelvio (eigenlijk een Infiniti M30/Nissan Leopard) zijn ze geïntegreerd in de voorschermen en daarmee, ehh, zeer prikkelend. Maar ook zonder die bubbels is het geen mooie auto.

Velgen met Naca ducts!

Lamborghini Canto:
Het had wat voeten in de aarde met de opvolger van de Diablo. Om de Bizzarini V12 te kunnen voorzien van voldoende koeling, moesten er aanzienlijk grotere luchtinlaten op de heupen komen. Echter, dit ging dan weer ernstig ten koste van de aerodynamica en de looks. Uiteindelijk werd de Belg Luc Donckerwolke verantwoordelijk voor de Murcielago. Deze had luchtinlaten welke dicht stonden als het kon en open als het moest.

Alsof de F50 en Diablo een rare liefdesbaby hebben gebaard...

Spyker C12 Zagato:
Begin 2007 leek het nog goed te gaan met Spyker. Ze hadden diverse modellen in de pijplijn, er schenen zelfs auto’s gebouwd te worden en er was zelfs heus F1 team. In maart 2007 stond de C12 Zagato te schitteren op de Salon van Genève. Gebaseerd op de C8, maar dan met een langere wielbasis en een tot 500pk gekietelde 6.0 W12, welke via een trage vijftrapsautomaat de achterwielen aan dreef. Waren de gewone Spykers al niet vrij van een lading kitsch, de C12 Zagato deed daar een flinke schep bovenop.

Het is in elk geval origineel.

Maserati Karif:
Het voordeel van een coupe is dat je er een mooie daklijn op kan zetten. Dus een Zagato versie van de beetje saaie Biturbo klonk goed in de oren. Echter, besloten ze te gaan voor een Spyder met een vast gelaste hardtop. Enige voordeel was de motor. Als deze het deed, dan kon je aanspraak maken op 285pk. Echter, de meeste kregen een katalysator, waardoor het vermogen drastisch daalde naar 225pk. De beoogde 250 stuks werd niet gehaald, maar met 221 kwamen ze er veel te dichtbij.

Tsja...

Zagato Volpe:
Dat een klein elektrisch autootjes best aardig kan zijn, bewijst de Renault Twizy. Echter, de plank misslaan kan ook, wat Zagato bewijst met de Volpe. Deze mobiele hoela-hoep lijkt meer op een TopGear creatie dan een auto van een de beroemdste ontwerpers ooit. De wielen, koplampen en achterlichten lijken in de maat van een normale auto te zijn, terwijl de auto zelf enorm klein is. Een stukje kleiner dan Twizy, zelfs.

Een soort P45+

Mercedes-Benz S500 Shooting Brake:
De bedoeling van een Shooting Brake is dat je een fraaie coupe een langere daklijn geeft om ruimte te maken voor de jachtgeweren en misschien een hond of twee. Echter, een corpulente coupe op basis van een nog corpulentere limo is geen goede basis. Gelukkig bleef het maar bij één exemplaar, welke ook nog eens gestolen zou zijn.

Wordt nog altijd vermist.

Toyota VM180:
De MR2 was de laatste leuke Toyota totdat de GT86 leverbaar werd. Maar echt een schoonheid is het niet, dus gaf Toyota Modelista International de opdracht aan Zagato om bodypanels te maken. In combinatie met een tot 155pk gekietelde 1.8 kon je deze auto daadwerkelijk samenstellen. Er werden uiteindelijk 100 kits van verkocht, allemaal in Japan.

Lijkt wel de achterkant van de B Engineering Edonis

Ferrari 3Z Spyder:
De 3Z Spyder is een one-off, ‘ontworpen’door Liugi Chinetti. Hij werkte net een jaartje bij Zagato toen een rijke man daar aanklopte om een andere koets te ontwerpen en bouwen. Het eindresultaat is een redelijk generieke roadster die niet mooi oud is geworden. Nog erger: de basis van deze 3Z Spyder is een 250 SWB California Spyder uit 1961… De Campagnolo velgen werden er later op gezet, origineel zaten er Borrani spaakwielen onder.

Ferrari zagato

Bentley Continental GTZ:
De gewone Continental GT geldt een beetje als de Renault Clio van Monaco, je ziet ze overal in bepaalde kringen. Dus om een beetje exclusiever te zijn met je Bentley kun je terecht bij Mulliner of nog erger, Mansory. Maar in plaats van je koets verfraaien konden 9 welvarende connaisseurs ook gaan voor een totaal andere koets. Sommige details zijn overigens best de moeite waard. De eerste tekeningen waren ook veelbelovend, maar bij elkaar lijkt het eindresultaat ergens niet te kloppen. Alsof een iets te dik meisje een iets te strak designerjurkje aan heeft. Volle boezem, maar ook te veel ongewenste rolletjes.

De kleur kleedt in elk geval af...

Thunder Power Sedan:
De specs van deze Taiwanese elektrische supersedan zijn enorm. 600km bereik, 250km/h topsnelheid en opladen in een halfuurtje. In plaats om net als concurrent Tesla een strak ontwerp toe te passen, vroeg men aan Zagato om de toekomstige auto voor Wille Wortel te ontwikkelen. Waarschijnlijk.

Het interieur is daarentegen beeldschoon.

Meer lezen? Deze 11 Zagato ontwerpen zijn bijzonder mooi!59 reacties

Prachtig
@dutchcorvette: Sarcastische lullaux
Ze zijn zeker bijzonder lelijk
(Bijna) Allemaal vindt ik idd geen mooie auto’s (maar kan een paar niet beoordelen, omdat er maar 1 foto is)
@dionijsb: GoogleMan to the rescue!
Je bent van te voren gewaarschuwd
Maar kijkt toch !

BAH BAH en nog eens BAH !!!!!
@desjonnies: 😂😂😂
Lelijk !!

Is toch gewoon typisch Italiaans design ..
Die Lamborghini vind ik juist gaaf! Weten we ook weer waar de koplampen van de 918 vandaan komen…
Die gele Ferrari best wel oké eigenlijk. Vind die kleine pitjes wel wat hebben.
Die Bentley is juist prachtig
Ik vind de Benz ook wel mooi!
De Ferrari 3z is wel een epic fail zeg gezien zin basis
Niks op aan te merken. Ze zijn geen van allen echt geslaagd maar als ik moest kiezen dan die Ferrari 3z.
Je bent zelf bijzonder lelijk
Kan me ook niet herinneren dat Zagato ooit iets moois heeft gemaakt.
@nopetrolnofun:
Beperkt herinneringsvermogen? Vrij onbekend met de creaties van Zagato? Kan allemaal mogelijk zijn. Jammer.
Ik had het wel voor die zagato GTZ vooral de achterkant is knap. Heb ooit is gelezen dat die achterlichten alleen al 25.000 euro kostten.
Heb hem 1 x in het echt gezien in het brusselse. Indrukwekkende wagen.
Persoonlijk vind ik die Spyker misschien wel één van hun mooiste creaties.
De Merc vind ik zelf nog best goed gelukt. De rest gaan we het niet over hebben. Maak eens een leuke top 10 van Carrozzeria Touring Superleggera. Mijn favoriete Italiaanse coachbuilder (waarschijnlijk zelfs iedereen)
@henkhupelschoten: verzoek staat genoteerd ;-).
En ook nog van the one and only @willeme: , willem, plusjes voor jou!
@henkhupelschoten: Met als onbetwiste nummer 1 de Alfa Disco Volante.
Ben ik de eerste die die MB shooting Break best om aan te gluren vindt?
@kle500: nee dus de 2e ;)
@kle500: hier nog een!

En dat Taiwanese hok lijkt me ook niet heel verkeerd.

De rest….tja….
Uitgesproken lelijk vind ik de 406 coupe niet. Maar mooi/bijzonder is anders.

Uit de lijst blief ik de Stelvio en de 348 eigenlijk wel. Zo lelijk vind ik ze niet eens.

Oh en de Karif doet me denken aan een iets ingekorte W129 SL. Ook niet eens zo gek.
Vind de Lambo en vooral de Power Sedan nog best aardig
Wow, die Mercedes-Benz S500 Shooting Brake is echt übervet!
Zagato is de mannelijke variant op Louis Vuitton. Het is allemaal megamooi WANT ER STAAT ZAGATO OP!!1!
@perry_snijders: Dit soort onzin pik ik alleen van @lincoln
@pallas: Die heeft mijn account gehackt ;-)
Is er al een lijstje met de 11 mooiste?
Ik had eigenlijk deze wel verwacht:

http://13252-presscdn-0-94.pagely.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2007/11/1965_Lancia_Flavia_Sport_Zagato_1.8_Rear_1.jpg
@danmar: jij bent af.


Echt.


Mijn favo auto als lelijk bestempelen.


Oei…
@dizono: En hij rijdt nog lekker ook ;-)
@Dizono: Over smaak valt niet te twisten gelukkig 😉
Matig stuk, beter iets positiefs.
@berrybentley: gelukkig kunnen we rekenen op een positief commentaar van jouw kant ;)
Bentley please
Minst lelijk: Thunder Power Sedan
De benz had best een basis kunnen zijn voor een S Klasse station en dan had ie er nog aardig uit kunnen zien ook.
au contraire hoewel de in t genoemde artikel niet allemaal de mooiste zijn, hier een linkje uiteraard ook objectief naar de mooiste 10 http://www.topgear.com/car-news/list/here-are-some-zagatos-best-designs
De ene keer geslaagder dan de andere, maar wat me meer stoort aan Zagato is dat het design zelden past bij het merk. Zou een goede quiz kunnen zijn. Zet het logo bij de betreffende wagen. Meeste mensen zijn gegarandeerd gebuisd.
De Toyota VM180 altijd al leuk gevonden. Wist niet dat ie van Zagato kwam…

http://www.carstyling.ru/resources/studio/2001zagato_vm180_1.jpg
De Lamborghini Canto vind ik juist enorm tof. Niet bijzonder mooi, maar wel heel erg gaaf. De lelijkste auto uit het lijstje is wat mij betreft de Japanner, die enorme bulten staan gewoon niet mooi.

Overigens vind ik die C12 van Spijker erg te veel op de Zagato Raptor uit 1996 lijken. Na wat zoekwerk bleek dat ze dat hier bij Autoblog ook vonden, want @robbie noemde het zelfs een afdankertje in zijn artikel.
@Edge: Met Japanner doel ik natuurlijk op de Autech Stelvio, niet op de Toyota.
@Edge: Wilde net over de Raptor schrijven, tot ik jouw reactie las.
Ik vind de Raptor trouwens mooier dan de Spyker.
Ik zou zeker niet alle auto’s uit dit lijstje lelijk willen noemen. Ik vind het zelfs positief dat Zagato een lekker eigen stijl heeft, laat ze maar af en toe volledig de plank mis slaan, ze proberen tenminste wat anders.
Altijd lekker populair om iets af te kraken, vooral als het gaat om mening en smaak.
Mooi? Neu, apart? Yup, en daar gaat het de rijken om opvallen opvallen …Missie Zagato geslaagd dus.
alleen maar mooi maken is vervelend..
Ik vind die Spyker wel mooi hoor.
Pas die Spyker Zagato nog bekeken in een opslag ergens in het land. Wat is dat toch een bijzonder lelijk ding in het echt, op de foto’s valt het nog mee..
Alle Zagato modellen zijn niet bijzonder mooi.
Zelfs met mijn lenzen in en bril op blijven ze lelijk XD
Geheel terecht , zit echt niks moois tussen..
Eentje vergeten? Zo’n beetje alle Zagato-ontwerpen passen in dit rijtje…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).