Nu de zomer er toch aan zit te komen...
Cabrio’s. Je houdt er van of niet. Het open gevoel is onnavolgbaar. Echter, de purist vind het maar niets. Dankzij de afname van torsiestijfheid en toename van gewicht is het dynamisch gezien altijd een mindere auto. Overigens is dit erg relatief. Als je normaal rijdt, heeft jouw date écht niet door dat de stijfheid minder is. Sterker nog, ze kan een cabrio wel waarderen. Extra stijfheid door een rolkooi wellicht minder…
Een cabriolet is gewoon een concept met wat nadelen, in technisch opzicht. Echter, er zijn auto’s waarvan de cabrio versie juist wél de betere keuze is. We nemen de opties met je door:
Alfa Romeo Spider 3.2 V6 24v:
We gaan nu niet verkondigen dat de GTV een mindere auto is. Is niet zo. Het is nog altijd jammer dat we het al jaren moeten doen zonder GTV of Spider. Er zou een Alfa Spider komen, maar dat werd op het laatst een Fiat 124 Spider, geen Alfa Spider. En er is ook een Spider variant van de 4C, maar dat is een heel andere auto. Hetzelfde geldt voor de laatste Spider, wat eigenlijk meer een tweezits Alfa 159 Roadster is. Echter, de Spider uit 2003 is wel een uniek gelijnde roadster. En zeker in deze specifieke uitvoering een unieke auto. Want met het dak open hoor je de laatste gebouwde versie van de Busso V6 het allerbest.
Audi S4 Cabriolet:
Met de B6 generatie van de S4 was de missie duidelijk: dít moest de M3 (E46) killer worden. Om daarvoor te zorgen hadden de heren van de marketingafdeling technici de S4 maar liefst 1pk meer mee gegeven. Dat de S4 daar 1.000cc meer voor nodig had werd dan niet vermeld… Ook het hogere gewicht zorgde ervoor dat de M3 sneller was in een rechte lijn, laat staan in de bochten. Echter, als Cabrio viel alles op zijn plaats. De S4 versie van de cabrio was nauwelijks te onderscheiden van de A4 broertjes (zeker het model voor de facelift). Nog altijd één van de meest fraaie vierzits cabrio’s.
BMW 125i Cabrio:
De 135i Coupe was een leuke auto, maar je voelde gewoon dat ie niet zo goed was als deze had kunnen zijn. Klopte ook, want BMW M kwam later met de 1M Coupe, welke op alle fronten beter was. Goede investering ook. De cabrioversie van de 1-serie heeft ondergetekende wel kunnen bekoren. Ook hier kon je kiezen voor de 135i, maar dan zat je automatisch vast aan een M-sport pakket (tegenwoordig noemen we het gewoon M235i Cabriolet). Bij de 125i klopt alles: normaal exterieur, een lekker lome, atmosferische 3 liter zes in lijn onder de kap en een stoffen kap. Nice.
Chrysler Sebring Convertible:
De typische huurauto voor je USA trektochten. De sedan versie was niet veel soeps. Niet dat ze heel slecht waren, maar je zag dat het vooral veel voor weinig was. Veel ruimte en opties, maar matige afwerking en rijeigenschappen. Echter, met de open versie kijk je er toch anders tegen aan. Nieuw waren ze zeer betaalbaar, en je hebt wel even een soepele V6 met automaat. Kapje open, Café del Mar op de radio en genieten maar. Je hebt nog zat plaatst voor je halve liter bananenshake ook.
Ford Mustang Shelby GT500 Convertible:
De Muscle-car pur sang. En als GT500 was het ook nog eens een zeer snelle auto ook. Maar zijn repertoire is eigenlijk nogal beperkt. Veel vermogen, glorieuze sound, briljante looks. Maar verfijning en precisie om dat vermogen aan te kunnen: nee. En met de Cabrio wordt dat alleen maar erger, maar dat is juist positief. Want nu kun je nog meer genieten van die V8. En ook de cabrio versie van de Mustang ziet er nog altijd top uit.
McLaren MP4-12C Spider:
Jazeker, er zijn zelfs supercars die beter kunnen worden van de onthoofding. MP4 staat bij McLaren voor een koolstofvezel chassis. En juist daardoor is de Spider een betere keuze. Want de stijfheid neemt nauwelijks af, terwijl de gewichtstoename uiterst gering is. Was de dichte MP4 een zeer goede, maar ook steriele sportwagen, met de Spider versie kreeg je wél die extra sensaties. Zonder de nadelen. Dus mocht je in de positie zijn om een 650S te bestellen, ga altijd voor de open variant.
Peugeot 306 Cabriolet:
Nu we op de tweede generatie 308 zitten, lijkt de 306 van stokoud. Het was een charmante hatchback dat opperbest reed. De Cabriolet versie tilde de 306 naar een hoger niveau (tenzij je er fecaliteiten in dropte). Wat was de koets van de 306 schitterend. Pininfarina was verantwoordelijk voor de productie, maar ook het ontwerp. En wat voor ontwerp! Een zeer fraaie cabriolet, zonder rollbar. En ook de kap werd keurig weggewerkt.
Porsche Boxster S:
Dat een Boxster niet hoeft onder te doen voor de legendarsiche Porsches van weleer, is bekend. Toen in 2005 de Porsche Cayman kwam, leek dat de incarnatie te worden van de 968. Een coupe onder de 911, voor hardcore enthousiastelingen. Dat werd het niet. Wat het wel werd, blijft onduidelijk. De Cayman kreeg altijd een paar procent meer vermogen dan een gelijkwaardige Boxster, maar echt een heel andere auto was het niet. En in tegenstelling tot de 911 was dicht rijden duurder… De Boxster is typisch zo’n auto welke nauwelijks echt steken laat vallen. Voor 95% de dynamische capaciteiten van de Cayman, maar dan goedkoper en je kan van het dak genieten.
Saab 9-3 Cabriolet:
De kritiek was niet van de lucht, toen de 900 werd vervangen door de NG900 waren alle puristen zeer kritisch. En terecht, want het Opel Vectra gehalte was vrij hoog. Met de facelift werd het al wat beter (evenals de opvolger) Het design werd licht aangepast, maar aanzienlijk frisser. De Cabrio versie staat bekend als een bijzonder flexibele auto. Niet vanwege de indeling van de stoelen, maar de stijfheid van de carrosserie. Dat klopt, het is een buitengewoon ‘losse’ auto. Maar wat maakt het uit? De stoelen zijn Zweeds (comfortabel en voldoende steun) en de 9-3 had fijne turbomotoren. Het onderstel was door het chassis afgestemd op comfortabel toeren. Weinig auto’s kunnen dit beter. Therapeutische onthaasting op wielen.
Smart Crossblade:
Er was natuurlijk ook een Smart FortTwo Cabrio. Maar echt een cabrio kun je dat niet noemen, net als de 500C en DS3 Cabrio. De Crossblade geeft een compleet nieuwe ervaring aan open rijden. Dit is de enige auto waarbij je kunt aanvoelen hoe ver je gulp open staat. Bijna het Mehari gevoel. Het was een kostbaar speeltje, en als rijdersauto is niet veel soeps. Maar als je een huis aan de Cote d’Azur hebt zou ik deze ervoor parkeren. Een stokbroodje halen was nog nooit zo leuk. We wachten nog altijd op de opvolger.
Suzuki Samurai:
Iedereen die wel een op Aruba is geweest heeft hier in gezeten. Waarschijnlijk in hetzelfde exemplaar. De Samurai was Suzuki’s bestseller, op basis van de SJ410/413, welke nu in Jimny vorm nog steeds te bestellen is. Het recept is simpel: een licht terreinwagentje met ladderchassis en 1.3 viercilindertje. Een soort G-klasse Light. Stukgaan kunnen ze niet, roesten wel trouwens, maar dat werd met de jaren beter. Dankzij dat ladderchassis kun je er prima een cabrio van maken. Door het ontbreken van een dak lijkt de Samurai sneller te gaan dan je denkt. De topsnelheid is niet zo hoog, je kunt er amper je rijbewijs mee kwijt raken. Maar op elke ondergrond komt dit Japannertje uitstekend uit de voeten.
Volkswagen Golf I Cabriolet:
Eigenlijk kun je elke generatie Golf Cabriolet benoemen. In tegenstelling tot wat je zou denken, is dit de helft van de gewone Golf generaties. De Golf I Cabriolet was leverbaar van 1979 tot 1993. Van 1993 tot 2002 kon je een Golf III Cabriolet krijgen en pas sinds 2011 kun je een Golf VI Cabrio krijgen. Deze is echter nog gewoon leverbaar. De Golf is een vrij saaie auto, als Cabrio veranderd daar eigenlijk niet zo heel veel aan. Het is een cabrio zonder fratsen.
91 reacties
Hierzo.
En de groetjes aan je vriendin ;-)
http://www.webshop-deverfzaak.nl/6207-3277-thickbox/crackfree-stijfsel-poeder.jpg
Je vergeet deze Willempie..
Die 1 cabrio’s zijn ook best toffe wagens.
Een vriend van me rijdt soms met die van zijn ma. En ik weet dat het fout is, maar in de zomer is het best leuk om zo met het dakje open te rijden.
Vind je dat niks, dan zet je er 17 inch velgen onder (altijd Saabvelgen natuurlijk, dat is de grootste maat origineel geleverd). Plus een stabilisator achter van de hatchback Diesel. Een goede Saab-specialist kan voor relatief weinig geld deze aanpassingen en nog wat andere kleine aanpassingen doen. En dan staat er in één keer een auto die als een scheermes stuurt.
Maar dat is pas het begin. Want je hebt uiteraard voor een 2 liter turbo gekozen… En net als vroeger met je brommer moét dat opgevoerd worden. Dus laat je hem map-tunen. Naar 185 pk, of als je dat leuk vind naar 200 pk, of als je dat te weinig vind ga je naar 240 pk. Al is dat laatste wel zo’n beetje de max. en misschien ietsjes té.
Het mooie is dat het blok en de bak het makkelijk kan hebben als je bij zo’n 200 pk stopt. Vervanging van de turbo moet je incalculeren, maar dat moet je al als de keus voor een turbo maakt. ABBA, Roxette of Aha in de wisselaar én gaan!
..
Audi heeft dat marketingtechnisch overigens erg slim aangepakt. De nummering van de modellen bij BMW afgekeken, maar wel +1 gedaan (3-serie werd bij Audi A4). En vervolgens het subtopmodel gerelateerd aan de topmodellen door deze in plaats van A, S te noemen. De reden waarom velen de vergissing begaan om de S en M modellen met elkaar te vergelijken. Nog altijd vrij geniale marketing en positionering van Audi, de techniek is een ander verhaal.
Maar de zes in lijn van bmw is ook geweldig, 3 stuks van gehad, 2x 328i 1x 328ci.
is een roadster, geen cabrio !
De Alfa Spider op de foto vind ik de minste van de Spiders. Liever de oudere series die zijn een stuk fraaier om te zien. En dan zijn er nog heel veel cabrio’s die er beter uit zien met het dak dicht dan open.
306 in mooie staat en uitvoering gewoon een knappe auto. Jaren gaan nu tellen maar blijf het een mooi ontworpen auto vinden!
De 306 Cabrio met de 406 Coupé de mooiste Peugeots uit die jaren. Maar de 406 Coupe is een coupe en geen cabrio of open variant.
De andere van de genoemde auto’s doen mij niet zo veel;Misschien de Saab nog een beetje.
Voor de geïnteresseerden.
http://www.205cti.nl/forum/download/file.php?id=7565&mode=view
Ja, in theorie is een cabrio minder stijf en iets zwaarder dan en coupe. Wanneer merk je dat? Je krijgt er ook wat voor terug, open rijden, veel meer snelheidservaring, meer contact met je omgeving, lekker in de zon zitten, beter het geluid uit de uitlaat horen… Al deze dingen kan je elke dag van genieten!
Ik heb al sinds mijn 20ste altijd een cabrio als 2de auto. Zal ook nooit meer zonder willen. Al is het alleen maar omdat mijn vrouw niet van autorijden houd, maar in een cabrio het prima vindt! Goed excuus om elk jaar 4 weken op vakantie te gaan, via de mooiste weggetjes naar Z Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Kroatië.
En de Renault Mégane I Cabrio vind ik ook leuk. Heb afgelopen zomer eentje gekocht en roadtrip gemaakt. Leuk modelletje! Rijeigenschappen zijn alleen niet echt bijzonder. Na de zomer heb ik ‘m weer verkocht (aan m’n moeder ;)).
Vind zelf dat de C70 met kap dicht net zo mooi is als open. De ietwat bolle lijn van de kap sluit moeiteloos aan op de lijnen van de koets. De kap moet natuurlijk wel mooi opgespannen zijn, maar dat geldt voor iedere cabrio. En net als bij een Saab is de Volvo op zijn mooist als het heel mooi weer is of als er in de winter een pak sneeuw op ligt.
Nog een cabrio die heel mooi oud wordt is de Mercedes CLK van voor de eeuwwisseling: Erg mooi interieur en een stoere auto.
> De productie van de Golf Cabriolet loopt ten einde. U heeft tot uiterlijk 4 april
de mogelijkheid nog een Golf Cabriolet te bestellen.
-kun je nagaan –
http://oldtimer-verleih.at/wp-content/gallery/vw-kaefer_cabrio_bj_1967/oldtimer-verleih_vw_kaefer_cabrio_bj_1967_004.jpg
Anders wordt het een Spider of een roadster volgens mij !
Zo is een Triumph Stag meer Cabrio en een TR (Triumph Roadster betekent dat) dus een Roadster !
Dus hadden er eigenlijk auto;s als de Astra en de Escort tussen gemogen en de Mercedes E klasse cabrio.
Maar wie ben ik ?
Volgens mij is een Spider wel een Cabrio, maar een Cabrio niet automatisch een Spider. Thanks!