Deze 12 sedans hebben de grootste kofferbak in NL

Auteur: , 65 Reacties

Klein beetje vermaak op de woensdagmiddag.

Reservoir Dogs

We hebben het altijd over stationwagons en hoe geweldig ze wel niet zijn. Waarom zou je in hemelsnaam een crossover kiezen als er een mogelijkheid is voor een superieure stationwagon? Maar zo kunnen we even doorgaan, want waarom moet je eigenlijk een stationwagon hebben? Met een sedan heb je tegenwoordig ook meer dan voldoende ruimte. Sterker nog, er zitten enkele serieuze pakezels tussen. Wat ook vaak vergeten wordt is dat stationwagons ‘onder het adfekzeil’ niet eens zo gek ruim zijn, het is vooral handig dat je makkelijkere toegang hebt en kunt stapelen tot het plafond. Om je een idee te geven welke auto’s dat zijn hebben we een lijstje voor jullie gemaakt: de 12 sedans met de grootste kofferbak. We trappen af met 515 liter en gaan door naar de grootste kofferbak die je in Nederland kan bestellen. Let op: het gaat enkel om échte sedans (dus met aparte kofferbak, geen liftbacks) en nieuwe auto’s. Komen ze:

BMW 7 Serie (G11)
515 liter
De BMW 7 Serie (rijtest) is een hele goede reden om geen SUV of stationwagon te nemen. Zeker in de correcte uitvoering is het een zeer fraaie auto om te zien. Als je de M-Paketten weet te omzeilen. En zoals op de foto ziet ‘ie er helemaal gaaf uit. Komt ook omdat je de ‘hockey-sticks’ niet ziet als de deuren open staan. Qua kofferruimte hoef je geen concessies te doen. Sterker nog, van de Duitse Drie heeft de 7 Serie de grootste kofferbak. De verschillen zijn overigens minimaal, want de Audi A8 heeft 505 liter te vergeven en de kofferbak van de S-Klasse is 510 liter groot. Alsof Audi, BMW en Mercedes elkaar constant in de gaten houden…

BMW 730d (G11) '18

Mercedes-Benz CLS Klasse (C257)
520 liter
Dat deze auto de lijst weet te halen is eigenlijk heel erg opmerkelijk. De Mercedes-Benz CLS (rijtest) is namelijk de mooie versie van de E-Klasse. Daardoor is het vooral de bedoeling dat schoonheid belangrijker is dan praktische eigenschappen. Zoals kofferbakruimte bijvoorbeeld. De CLS biedt met 520 liter dus meer dan de grote S-Klasse! Toch is het niet direct aan de auto af te zien, als je kijkt naar de ranke bips van de edele Benz.

Mercedes-Benz CLS450 4-Matic AMG-Line (C257) '18

Honda Civic Sedan (FC1)
519 liter
Je hoeft niet mooi te zijn om veel ruimte te kunnen aanbieden. Dat bewijst de Honda Civic sedan. Verfrissend dat ze het gewoon een ‘sedan’ noemen, zo noemde Mercedes-Benz de CLA een ‘Coupé’ en vind Audi de sedan-versie van de A3 een ‘limousine’. Ondanks het feit dat de Civic Sedan absoluut een vloeiende daklijn heeft, is het dus gewoon een sedan. De auto is behoorlijk slim ingedeeld en heeft voor zijn klasse een vrij grote wielbasis. Dit is allemaal niet ten koste gegaan van de bagageruimte, want het is de grootste kofferbak in het C-segment.

Honda Civic Si Sedan (FC1) '18

Jaguar XJ (X351)
520 liter
Voor wie weleens in een ‘klassieke’ XJ heeft gezeten zal het zeker zijn opgevallen, zo heel ruim zijn ze niet. Achterin was het niet overbemeten en de kofferruimte leek groot door de afmetingen in de lengte en breedte, maar er was nauwelijks diepte. Dat maakte de auto niet interessant voor de betere maffiosi voor het vervoeren van rompen en ledematen, maar de huidige XJ (rijtest) komt gelukkig wel weer in aanmerking.

Jaguar XJ L Autobiography (X351) '18

Hyundai i40
525 liter
Deze komt uit de categorie: “Oh, ja, die had je ook nog!”. De Hyundai i40 sedan is een beetje de Zanussi onder de automobielen. Het doet precies wat je ervan verwacht en het is een keuze die zuiver wordt genomen door gezond verstand. Omdat de auto geen specifieke bijtellingsvoordelen biedt, zie je hem in Nederland eigenlijk nooit rijden. De auto heeft verder niet zoveel USP’s, op twee na. Het is de ultieme vluchtauto, in het verkeer val je absoluut niet op. En je kan een hoop bagage meenemen.

Hyundai i40 Sedan '18

Maserati Quattroporte (M156)
530 liter
Een auto die het zwaar heeft is de Maserati Quatttroporte. De liefhebbers missen het oude model en voor de klanten is een Duitse auto in deze klasse toch aantrekkelijk. Maar als het gaat om pure liters in de kofferbak troeft de Maserati wel eventjes zijn Duitse en Britse concurrenten af! Ook de Bentley Flying Spur (475 liter) kan de Quattroporte (rijtest) hebben. Zeker in GTS uitvoering met 3.9 liter Ferrari V8 blijft er weinig te wensen over, toch?

Maserati Quattroporte (M156) '18

Audi A6 (C8)
530 liter
Ok, het scheelt dus niet zo heel erg veel, maar grappig om te zien dat de allernieuwste Audi A6 (rijtest) dus een grotere kofferbak heeft dan zijn grote broer, de Audi A8. Waarschijnlijk is 500 liter de minimale eis die gesteld wordt en gaan ze niet teveel hun best doen. Die 530 liter geldt overigens voor zowel uitvoeringen met voorwielaandrijving als vierwielaandrijving. Soms is de laadvloer dan ietsjes hoger, maar niet in dit geval. Ook de ‘quattro’-modellen hebben 530 liter.

Audi A6 (C8) '18

BMW 5 Serie (G30)
530 liter
De BMW 5 Serie (rijtest) heeft tevens een kofferbak van exact 530 liter. Dus ondanks dat zo’n 5 Serie Touring een zeer fraaie auto is om te zien, is de 5 Serie sedan zo gek nog niet. Zeker als 530d een toppertje. Dan staat de badge op de kofferklep voor exact het aantal liters (in de kofferbak).

BMW 530d Luxury Line (G30) '18

Mercedes-Benz E-Klasse (W213)
540 liter
Natuurlijk heeft de Mercedes-Benz E-Klasse (rijtest) een grotere kofferbak dan zijn Duitse concurrenten. De auto wordt natuurlijk ingezet om mensen tegen te betaling te vervoeren naar hun gewenste bestemming. Die mensen hebben nogal vaak bagage mee, dus is het lekker dat alles erin past.

Mercedes-Benz E300 (W213) '18

Jaguar XF (X260)
540 liter
En nog een auto die het beter doet dan het ‘superieure’ model. Onlangs was de Jaguar in opspraak omdat @Jaapiyo iets vond over het achterste zijruitje. Het zat hem kennelijk heel erg dwars, want hij schreef er dit artikel over. Waarom de XF (rijtest) nog niet zo goed verkoopt als de E-Klasse of 5 Serie is soms niet helemaal duidelijk. Qua bagageruimte behoort ‘ie in elk geval tot de top van zijn segment.

Jaguar XF '18

Volkswagen Passat (B8)
586 liter
Op de tweede plaats vinden we een… Volkswagen Passat. Een beetje een anti-climax, eigenlijk. Onwillekeurig zou je verwachten dat een topklasse limousine bovenaan zou staan, maar dat is dus niet het geval. De Volkswagen Passat (rijtest) heeft een eenvoudig gelijnde bips. De simpele lijnvoering zorgt ervoor dat de kofferbak lekker vierkant en erg groot is. Prima voor als het bier weer in de aanbieding is bij de buurtsuper.

Volkswagen Passat Highline (B8) '18

Renault Talisman (L2M)
608 liter
En de winnaar komt uit Frankrijk! De Renault Talisman is de overduidelijke winnaar als het enkel om bagageruimte gaat. Het is de enige fabrikant die een sedan in de aanbieding heeft die meer dan 600 liter kan verstouwen. Omdat er geen enkele Talisman (rijtest) is met vierwielaandrijving, is de bodem zeer laag. Het kloeke design doet de rest. De Renault Talisman is nog een ouderwetse sedan in de goede zin van het woord. Misschien niet ‘premium’, maar wel bijzonder ruim. En daar heb je altijd lol van!

Renault Talisman Initiale Paris (L2M) '1865 reacties

Ik weet dat het laatste model superb ook een lekkere grote bak heeft, is dat bij de passat te rekenen?
In de bagageruimte van de Skoda Superb kan 625 liter worden weggemoffeld 
@joppe: en in de octavia 590 wat hem volgens mij de grootste in het C segment maakt
@tjorque: maar dat is een hatchback :-)
@joppe: helaas niet. Ze zijn niet mooi maar zo comfortabel en niet stuk te krijgen. Dit in tegenstelling tot de auto’s die hier afgebeeld staan
@redneck: de superb en Octavia worden niet meer geleverd als sedan in Nederland (volgens mij nergens meer) maar als 5 deurs hatchbacks.
@joppe: De Superb wordt als limousine verkocht! Uit ervaring kan ik zeggen dat niemand vermoedt dat de Superb een 5e deur heeft.

De Superb is de meest praktische limousine die ik ooit heb gehad! En in combinatie met 19 inch velgen en de kleur lava blue nog best mooi ook.
@joppe: aha ok… sjah sedan hatchback allemaal geen break en dis niet voor mij 😋
@joppe: oeps! Ik zie nu dat het een hatchback is. Hebben ze bij Skoda goed gedaan zo
@joppe: vorige model kon je kiezen hoe je de klep opende, als sedan of als hatchback.
https://www.autoblog.nl/archive/2008/03/08/skoda-superb-hatchback-enof-sedan?amp=1

Wellicht ben je daarmee in de war?
@gulli: yes! Dat wist ik. Maar wist ook dat ze bij de nieuwe maar 1 optie hadden gegeven. Ik dacht dus als sedan, maar het blijkt als hatchback te zijn
Hyundai i40? Tsjonge, de SW zie je nog wel eens maar ik kan me niet meer herinneren dat ik voor het laatst een i40 Sedan heb gezien. Met de huidige richting van Hyundai mag daar zeker wel een opvolger van komen!

Verder opvallend dat de kofferbakken van het topsegment dan zo tegenvallen. Ik weet dat dat een euvel was van de S-Klasse en diens champagnekoelkast maar je zou het anders verwachten.

Oh en heeft een Rolls-Royce Phantom niet een soort kerker achter de stoelen zitten? Of is ook daar de kofferbak kleiner dan je denkt?
Ik had toch minstens twee Skoda’s in dit lijstje verwacht
@tjorque: welke sedans verkoopt Skoda?
@jochempie: blijkbaar is de definitie van sedan niet een definitie die ik ken 😜
@tjorque: een sedan heeft een kofferbak die afgesloten is van de rest van het interieur, door een stuk plaatwerk achter de rugleuning van de auto, of door de rugleuning zelf. Bij een moderne Skoda gaat de achterruit mee met de kofferklep, ook al ziet de auto er van buiten uit als een traditionele sedan. Het zijn dus hatchbacks. De laatste Skoda sedan was de Superb Mk1, gebaseerd op een Chinese verlengde Passat. Daarvoor was de Fabia Mk1 ook als sedan leverbaar.
Mis de Camry van 2002 in de rij :)
592 liter
@redneck: ik denk niet dat die nu nog verkocht wordt…
@tjorque: en of die nu nog verkocht word! Er stond er laatst eentje op autoscout, ga ik kijken, issie verkocht! Bullocks.
Alternatieve titel: “met welke auto je op vakantie gaat als de schoonmoeder mee moet”
@vonklausenburg: dan ga ik niet mee
@chriscross: Ik bewonder jouw standvastigheid!
Complimenten voor de fotokeuze bij het artikel. Ik moest glimlachen.
@autodidact: Ik ga zo de film nog maar eens kijken. Voor mij een absolute klassieker.
@autodidact:
Mr. Blonde, mr. White and mr. Pink.

Classy…. very classy
@sabrerator: “why am I always mr Pink?” “cause you’re faggot” 😂 😂 😂
Jammer dat er sinds de Crown Victoria geen full size Amerikanen meer gemaakt worden. Want laten we eerlijk zijn een klassieke Lincoln of Cadillac lacht met 600L, ik denk dat mijn 66er Mustang tegen die 600L zit en dat moet een compacte coupe voorstellen.
@shiva:
voor de grap eens gemeten, ik vond geen antwoord op Google, Ik kom uit op 790L give or take.
@shiva:
Zonder reserve wiel.
Grappig die 530d met 530diter inhoud
@kennone:
Nog grappiger van de 530d is dat er ook echt een 3.0 liter motor in zit.
“Ik heb 520 liter ruimte in mijn achterbak”.
Vet, maar als er 2 mensen van 1m90 achter elkaar zitten, zit die achterste dan standje Easyjet of standje business class? Jammer genoeg veel te vaak standje easyjet.
@gregorius: Die ga ik vanavond eens proberen: standje Easyjet.
@joostie: vergeet niet de koffie te schenken zodra de turbulentie begint
Peugeot 607 was ook gigantisch en had….. 607 liter bagageruimte.
Er past juist geen drol in de nieuwe xj… Hiervoor een A6 sedan uit 2009 gehad waar ruim meer in paste. Veel dieper en breder dan de xj. Qua uiterlijk en stijl mag hij alleen niet in de schaduw staan
@svdv: waarom zou je ook drollen willen vervoeren? Dat stinkt alleen maar.
Hoe is Mercedes er in hemelsnaam in geslaagd om zo’n lelijke kont op de huidige E-klasse te zetten…???
@dracae: stampen en lassen, me dunkt.
Een Audi A8 heeft zeker meer beenruimte dan de A6 dan… Beenruimte>Kofferbakruimte
Mag de Mondeo niet meer meedoen?
@torsen: is een hatchback
@henk_he: Ik heb toch echt een sedan gehad. Weliswaar eentje uit 2008, maar toch. Heel veel waren er niet van op de weg gezet. Vergeleken dan met de hatchback.
@henk_he: is toch als hatch en sedan leverbaar?
Tesla Model S? Lees op tweeakters 744 liter normaal 1645 neergeklapt. Voorin (frunk) 150 liter. Jaguar I-pace ? Al is dat misschien een liftback-> 656 liter
@prachtplaatje: is een hatchback.
@torsen: en de I-pace lijkt niet eens op een sedan.
@torsen: een Mercedes CLS ook niet, maar het klopt wel.
Ik snap de zuurtegraad in dit artikel over de Civic sedan niet helemaal. Deze auto klopt namelijk helemaal, vanuit welke hoek je hem ook bekijkt (itst de hatchback van deze generatie). Wat mij betreft de mooiste sedan in deze klasse!
@tymo: en nu met je ogen open nog een keer proberen ;) Ik vind hem vooral mooi van lelijkheid en zou hem best wel een tijdje willen rijden, maar kan het toch echt geen mooie auto noemen…
@tymo: zal smaakverschil zijn dan. Ik vind het echt een verschrikking.
Hij oogt op alle fronten lomp en onnodig groot. Lijkt ontworpen voor de VS markt waar meer auto’s daar last van hebben.
@torsen: ok, ik sta hier kennelijk alleen in… dan is het misschien tijd om te emigreren. :)
@tymo: Er is in dit artikel een vreemde foto van de Civic gebruikt; het is wél de sedan, maar deze heeft de achterbumper van de hatchback (met de grote plastic ‘inzetstukken’). Met de juiste bumper is ‘ie een stuk mooier.
Nav het artikel de eigen heilige koe maar nagegaan: 425 liter. Next.
Ik heb wekelijks meuk in mijn stationwagen die echt niet in een sedan passen. Leuk als je netflix als hobby hebt, maar als je een knutselaar bent is een sedan volkomen nutteloos. Zelfs een a-segment hatchback is vaak praktischer.
En nu hetzelfde lijstje voor coupé’s, denk dat ik met 390 liter best wat ruimte tot m’n beschikking heb.
Ik rijd een 1993 Caprice Classic, 578 liter.. Een goede derde plaats dus 👍
De eerste generatie Jetta, die had pas een koffer-offer-fer-er bak-ak
Volgend jaar een extra model op de 4de plaats. De Model 3 met 540 liter, of telt de frunk niet mee?
@flutterby: Dat is een hatchback.
@kilum: gaat de achterruit mee omhoog? Nee, het is een sedan.

En een van de grootste nadelen van de auto naast het ontbreken van een trekhaak.
Doet Tesla het slim door er een hatchback van te maken met 745 liter.
@stfu: volg de Skoda rijder
Logt het aan mij of dachten jullie bij het interieur ook meteen aan de up

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).