Top 10: de gaafste concepts van 2014

Auteur: , 25 Reacties

We zien jaar in, jaar uit hordes concept cars voorbij komen, maar er is slechts een klein groepje dat een blijvende indruk achterlaat.

Volkswagen XL Sport

We weten dat we het grootste deel van onderstaande auto’s waarschijnlijk nooit op de openbare weg terug gaan zien, maar in de meeste gevallen geven concepts een aardig kijkje op de toekomstplannen van de fabrikanten. Neem de Audi Prologue Concept of de BMW Vision Future Luxury, die niet zouden misstaan bij de dealer. Zelfs Peugeot kwam dit jaar met een concept die ons hart een sprongetje liet maken. Genoeg ongein: dit zijn wat ons betreft de gaafste concepts van 2014.

Chevrolet Chaparral 2X Vision GT
Chevrolet Chaparral 2X Vision GT
Chaparral Racing zorgde in de jaren ’60 en ’70 voor verbaasde blikken en met die doelstelling lijkt ook de Chaparral 2X Vision GT ontworpen te zijn. Deze virtuele concept komt uit de stal van Chevrolet en haalt 900 pk uit… lasers! Hoe dat werkt lees je hier, maar je zou er in ieder geval 386 kilometer per uur mee kunnen rijden. Dat alleen al moet genoeg zijn om ‘m te downloaden voor Gran Turismo 6.

Audi Prologue Concept
Audi Prologue Concept
Audi en een nieuwe designrichting? Als we deze Audi Prologue Concept niet hadden gezien, dan hadden we het waarschijnlijk niet geloofd. Ja, het is nog steeds onmiskenbaar Audi, maar deze concept oogt wel degelijk anders dan de huidige A6, A7 en A8. Daarvoor hoef je alleen maar een blik te werpen op de brede grille en het interieur vol touchscreens.

Lamborghini Asterion
Lamborghini Asterion
Na Ferrari, McLaren en Porsche presenteerde ook Lamborghini een rasechte hybride: de Asterion LPI 910-4. Daar worden we nog steeds vrolijk van, want deze stier beschikt in totaal over 910 pk. Je krijgt namelijk de 5.2-liter V10 (610 pk) uit de Huracan, gecombineerd met drie elektromotoren die gezamenlijk voor 300 pk zorgen. De topsnelheid bedraagt 320 km/u, maar Lamborghini richt zich vooral op mensen die houden van ‘comfortable luxury daily cruising’, dus voor een circuitbeest (lees: meer topsnelheid) kun je nog steeds beter terecht bij de concurrentie.

MINI Superleggera Vision
MINI Superleggera
Vraag een stel Italianen aan de slag te gaan met de MINI van de toekomst en dit is het resultaat. Het design oogt Italiaans, zonder de kenmerken van een echte MINI te vergeten. Het bodywork bestaat grotendeels uit aluminium, terwijl ook het interieur lekker strak is gehouden. BMW zou ‘m van een elektrische krachtbron willen voorzien en wat ons betreft doen ze dat zo snel mogelijk, want deze MINI Superleggera Vision mag meteen de weg op.

McLaren P1 GTR
McLaren P1 GTR
We weten één ding zeker: de McLaren P1 GTR gaat nooit de openbare weg op. De concept is namelijk ontwikkeld met één heilig doel: een bruut racemonster bouwen. Dat is uitstekend gelukt, want de spoorbreedte van P1 GTR is met 80mm toegenomen, terwijl de ontwerpers zich ook op aerodynamisch gebied helemaal konden uitleven. De spitter werd agressiever, het bodywork verder verfijnd en de P1 GTR krijgt een push-to-pass knop. We verwachten in de loop van 2015 de eerste in actie te zien.


BMW Vision Future Luxury
BMW Vision Future Luxury
De naam zegt het al: dit is BMW’s visie op luxe in de toekomst. Qua looks doet-ie denken aan de 6 Serie Gran Coupé, maar mocht deze concept in productie gaan, dan is het waarschijnlijker dat het om de 9 Serie gaat. De auto is groot, luxe en ontzettend licht. BMW heeft namelijk niet alleen maar hout en leer gebruikt, maar zet met deze concept in op koolstof en aluminium, waarbij onderdelen zoveel mogelijk uit één stuk vervaardigd zijn.

Maserati Alfieri
Maserati Alfieri
We hadden in maart aan een woord genoeg om de Maserati Alfieri te omschrijven: sexy. Daar blijven we bij, want wat een mooie auto is dit. De 2+2 zit vol historische verwijzingen en dat heeft een prachtig resultaat opgeleverd. Ook qua prestaties doet de Alfieri lekker mee dankzij zijn 4.7-liter V8, die 466 pk ophoest. Maken die bak!

Toyota FT-1
Toyota FT-1
Als Toyota zich op een concept stort, dan doen ze het goed. De Toyota FT-1 is als het ware een 2000GT, GT86, Supra en Lexus LFA in één. Het moge duidelijk zijn dat we te spreken zijn over het resultaat, want wat ziet die FT-1 er goed uit! Als dit laat zien hoe de Toyota van de toekomst eruit ziet, dan kan die toekomst wat ons betreft niet snel genoeg komen. Nu nog een lekker blok onder de motorkap en gassen maar.

Peugeot Exalt
Peugeot Exalt
Peugeot is doorgaans niet van de opvallende, strakke coupés, maar deze Exalt mag er wat ons betreft zeker zijn. De Hybrid4-aandrijflijn zorgt voor 340 pk: 270 dankzij de 1.6-liter benzinemotor met turbo en 70 dankzij de electromotor. De Exalt valt natuurlijk ook op door zijn two-tone look, waarbij Peugeot geborsteld metaal combineert met ‘shark skin’, ook wel plastic genoemd.

Volkswagen XL Sport
Volkswagen XL Sport
We kenden de Volkswagen XL1 en de Ducati 1199 Superleggera, maar wat als je die twee nu eens samenvoegt? Het is het verhaal van de VW XL Sport in een notendop, want de 890 kilogram wegende bolide heeft het V-twin blok uit de Ducati onder de motorkap. Die levert 200 pk, in deze combinatie goed voor een topsnelheid van 270 kilometer per uur.25 reacties

Ben ik de enige die de peugeot heel mooi vind ?
@rauto: van de voorkant dan ..
@rauto: denk het wel
@rauto: Nee.
@rauto: nee, ik ook!
@rauto: nee
@rauto: Nope, same here, daarom had ik er ook een station uitvoering van geshopped. Ik vind Peugeot sowieso goed bezig de laatste tijd. De 508 SW is gewoon een prachtige auto.
Wut? No Volvo?
@rune: Haha nice, een Volvo :D
@rune:
Helaas, die verdienen zeker in plaatsje in plaats van die Vage rommel.
Maar je weet hoe dat tegenwoordig gaat he, wie betaalt bepaald….
De Maserati vind ik het lekkerst
@amglover: hoe smaakt hij dan ?
@rauto: Lekker, dat zegt ie toch?
@rauto: hahah grapjas
Op de eerste plaats de peugeot extalt, gevolgd door de mini en de VW, de rest is niet vermeldenswaardig naar mijn mening.
De Mini mag van mij in productie, evenals de Alfieri.
De P1 GTR zal er wel komen, daar hoef ik dus niet voor te duimen.

De rest is voer voor de rubriek vergeten concepts….
De Peugeot is schitterend!
Doe mij de toyota maar :-)
De VW daarentegen is naar mijn mening niet zo spectaculair.
@supra1981: ach, je nickname zegt genoeg, maar een eco-concept met een Ducati V-Twin met meer als 200pk is altijd spectaculair, ongeacht de badge welke men op de neus plakt.
De Maserati en de BMW. Bouwen die hap.
@berlinetta: de Mini Superleggera Vision mag ook nog deze maand in productie worden genomen. Nog plek in Borne, misschien?
Eeehm misschien wel de mooiste concept van 2014 is wel de volvo estate concept!!!
Vaak zie je met die top 10 uit een jaar alleen maar dingen uit de laatste paar maanden.
Met dit lijstje ben ik dus blij verrast
Voor mij vanzelfsprekend de FT-1 op 1. Pornobak! T allerliefst met de heerlijke V10 uit de LFA! o.0 Als ie zó gebouwd zou worden… Naja hopelijk vloeit er een lekkere Supra MKV ofzo eruit… Tot dan kwijl ik wel bij oude spotpics van Supra’s MKIV.

Daarnaast zijn met name de Mini Vision en de Alferi extreem lekker.
De Asterion, Audi, BMW, Peugeot, Toyota, dit zijn er een hoop dus een hoop geslaagd. Ik hoop dat we deze gaan terugzien.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).