Dit zijn de 11 gaafste concepts van 2018

Auteur: , 25 Reacties

Wat ons betreft mogen deze auto's binnenkort in de showrooms verschijnen.

Peugeot E-Legend

Dankzij enkele grote shows zoals Detroit, Parijs en Genéve werden we verblijd met de komst van een hele hoop nieuwe automodellen. Daarnaast zijn er voldoende fabrikanten die hun visie laten zien op de auto’s van de toekomst. In sommige gevallen zijn dat ware pareltjes, dit zijn de 11 fraaiste van 2018:

Audi e-tron GT
Het is bekend dat sommige redactieleden een hekel hebben aan Audi’s met verbrandingsmotoren, maar met een elektromotor ‘graaft’ men wel degelijk. Dat zou liggen aan de veel betere verhouding, met een minder lange ‘Nase’ en ‘Frontoverhang’. Geen idee wat ze bedoelen, maar de e-tron GT is een schitterende concept.

Audi e-tron GT '18

Peugeot E-Legend
Retrodesign is eigenlijk kansloos. Als je echt niet weet, wat je moet doen: ga dan een oud model opnieuw maken. In sommige gevallen is het succesvol, het resultaat is eigenlijk altijd potsierlijk. De Peugeot E-Legend verwijst overduidelijk terug naar de Peugeot 504 Coupe, maar met een geheel eigen stijl. Alsjeblieft, Peugeot: maak deze auto.

Peugeot E-Legend '18

Infiniti Project Black S
Op jaarbasis komt Infiniti met net zoveel concepts als auto’s die ze in Nederland verkopen. Vorige jaar wist een Infiniti het tot de favorieten te schoppen en ook dit jaar waren er meerdere gegadigden. Onze keuze gaat uit naar de Project Black S. Hoe moeilijk moet het zijn om dit te maken? Maak er een premium Nissan GT-R van. Heb je het enige nadeel van die auto (het goedkoop aanvoelende interieur) direct aangepakt.

Infiniti Project Black S '18

Mercedes EQ Silver Arrow
Ook hier zien we meerdere knipogen naar het verleden. Alleen de naam al: Silver Arrow. Deze auto moet natuurlijk verwijzen naar de roemruchte racers uit de jaren ’30. Aangezien dat voornamelijk prestigeobjecten uit het Nazi-tijdperk, is ons niet duidelijk waarom. Maar de EQ Silver Arrow is wel een gave concept met een 750 pk sterke elektromotor.

Mercedes EQ Silver Arrow Concept '18

DS X E-Tense
De geboorte van het luxemerk van Citroen gaat met vallen en opstaan. De eerste range modellen (DS 3, DS 4 en DS 5) waren best aardig, maar Citroen besloot dat ze allemaal eruit moesten, waardoor de DS 7 Crossback is overgebleven. In plaats van de range snel aan te vullen met meer modellen, toont DS de X E-Tense, een supercar met de gaafste achterlichten aller tijden.

DS X E-Tense '18

Hyundai Le Fil Rouge
De ‘vierdeurs’ coupé is een autotype dat de tongen losmaakt: “een coupé heeft twee deuren!”. Klopt, maar dit type auto’s zijn relatief praktisch en erg fraai. De Hyundai Le Fil Rouge bewijst dat maar weer eens. De gekozen proporties zijn perfect en de lijnen mogen er ook zijn. Als dit nu eens de nieuwe i40 wordt, dan hebben we een nieuwe lease-lieveling.

Hyundai Le Fil Rouge '18

Genesis Essentia
Ook het luxemerk van Hyundai, Genesis, haalt de lijst. De Essentia is een bloedmooi GranTurismo in de ware zin van het woord. De Genesis Essentia is getekend door Luc Donckerwolke, de man die bij de Volkswagen Group is weggekocht en voorheen verantwoordelijk was voor de Lamborghini Murcielago, Lamborghini Gallardo en, eh, Audi A2.

Genesis Essentia '18

BMW M8 Gran Coupe
Briljant hoe je ‘eenvoudige’ techniek hoger kunt positioneren. De naam van de auto doet vermoeden dat je te maken hebt met een zeer bijzondere auto, in feite is het een snelle 5 Serie met weinig hoofdruimte. Dat is muggenzifterij, want de M8 Gran Coupe is een beeldschone concept. Na, ja, concept. BMW kennende gaan ze deze auto gewoon in productie nemen, er was immers ook en 6 Gran Coupé. Eigenlijk hadden we een ‘echte’ conceptcar moeten kiezen, maar de Vision iNext is indrukwekkend, doch hondslelijk.

BMW M8 Gran Coupe '18

Subaru VIZIV Tourer
Je hebt van die mensen die het talent hebben om altijd te laat te komen. Altijd. Dat is een bijzonder talent. Bij Subaru hebben ze ook een bijzonder talent. Ze weten bij de vertaling van concept naar productie alle fraaie lijnen weg te laten en er een generieke blokkendoos van te maken. Zonder uitzondering. De Subaru VIZIV Tourer is daar een gigantisch goed voorbeeld van. Desalniettemin is het een bijzonder fraaie conceptcar (net als de VIZIV STI), daar was het allemaal om te doen in dit lijstje.

Subaru Viziv Tourer '18

Volkswagen I.D. Vizzion
We zeuren over het gekozen ‘beleid’ omtrent dieselmotoren, maar er staat ons een indrukwekkende generatie elektrische Volkswagens te wachten. In plaats van een e-Golf en e-Up, komt er een complete modellijn aan elektrische auto’s met een VW logo. Deze auto’s behoren allemaal tot de ‘I.D.’-family. De Vizzion is een soort Passat, maar dan zo ontzettend veel fraaier. Mag volgend jaar wat ons betreft in de showrooms staan.

Volkswagen I.D. Vizzion '18

Rimac C-Two
De eerste Rimac maakte enorme indruk met zijn alles-verpulverende acceleratie. De auto wist daarmee het imago van de elektrische auto op te vijzelen, alsmede de carrière van Richard Hammond (zij het onbedoeld). Hun tweede concept is vooral beeldschoon. Deze auto gaat er gewoon komen, sterker nog: volgens de berichten zijn alle 150 nog te bouwen productiemodellen stijf uitverkocht.

Rimac Concept 2 '18

De 10 gaafste concepts van 2017 check je HIER!25 reacties

Zo he, die Infiniti is echt gaaf!
Ik mis in dit rijtje de keihard (pun intended) heersende Honda keicars die begin dit jaar op de Motorshow van Genève werden getoond.
@RRRobert: die Honda urban ev, retro elektrische Honda, geweldig ding
@rrrobert: Die komen van een oudere beurs. De Honda Urban EV stond wel in het lijstje van vorig jaar:

https://www.autoblog.nl/nieuws/de-10-gaafste-conceptcars-van-2017-105074
@willeme: oké, die was me ontschoten. Ik herinnerde me deze nog van het Genève topic van maart ’18.
@RRRobert: Hear hear!
De Genesis Essentia en de DS zijn mijn favoriet. Alleen al de velgen van die Genesis, bijna kunstwerkjes. De DS heeft ook een mooi detail, het DS logo verwerkt in de vouwen in de flank.

En in tegenstelling tot velen vind ik die Peugeot nou niet echt gelukt als spiritueel opvolger van de sierlijke ranke 504 coupé. Wellicht kunnen ze de tekeningen aan een Amerikaans merk verkopen, als lekkere lompe Amerikaanse musclecar is het nog wel wat.
Ik vindt die Peugeot echt fantastisch. Mooi eerbetoon aan het origineel maar op zich zelf ok een beauty.
Die Audi vind ik echt prachtig, nog een hogere actieradius en ik ben om… (elektrisch) erg gaaf design mits ze hem niet teveel aanpassen.
Retrodesign is eigenlijk kansloos. Nou het heeft Fiat/Ford/VW geen windeieren gelegd. @willeme
@ikleesookoverautos: Daarom staat het woordje ‘eigenlijk’ erbij. Er zijn altijd uitzonderingen. De grote Patrick LeQuement gaf aan dat metrodesign het failliet van de creativiteit was. Ben het wel met hem eens.
Die Infiniti en de Genesis. Heerlijk. Zelfs de Peugot is cool.
De peugeot die moet er ook gewoon komen
Veel EV concepts, ik ben benieuwd of de productiecapaciteit voor batterijen groot genoeg is de komende jaren.
Mijn vrouw vind de ID Buzz geweldig (niet in dit lijstje ik weet het) en ik zou het geen straf vinden om daarin rond te cruisen.
De Infinity voor mij graag!
Ik durf te wedden dat de VW ondaks dat het een concept is gewoon bekerhouders heeft en ook nog op de juiste plek en 10 tot 20 liter meer bagageruimte heeft in vergelijk met zn concurrenten, je kan ze ook niet kwalijk nemen want meer heeft die merk helaas niet toe te voegen in het automobiel wereld.
Infiniti is zo’n beetje de lelijkste merknaam die je kunt verzinnen. En toch zie je elke dag hordes met jonge vrouwen die het vet stoer op hun onderarm hebben getatoeëerd.
De Audi, Subaru en Rimac zijn toch wel mijn favorietjes.
Jammer dat van de eerste 2 niet veel design gaat overblijven als ze eens op de markt zijn…
De E-tron is inderdaad schitterend!
Ben ik de enige die een auto meteen helemaal niet meer mooi vind als er geen brandstofmotor in zit?
@nopetrolnofun: Verbaasd me gezien je naam…

Maar hoe kan een auto lelijk zijn door iets wat je miet ziet?
@reactief: niet
Als dit daadwerkelijk de mooiste concepts zijn van 2018, dan vind ik het droevig gesteld. Die BMW is wel ok, maar dat is inderdaad nauwelijks nog een concept te noemen. Dan blijven eigenlijk alleen de Hyundai Le Fil Rouge en de Genesis Essentia over. Die zijn wel sierlijk vormgegeven…

De rest is óf retro (meh…) óf moeilijk druk vormgegeven, met (uiteraard) Audi voorop. Al kunnen die DS en Subaru er ook wat van. En alleen VW krijgt het voor mekaar om zelfs een concept saai te laten ogen…
@henrie: ja maar echt hoor hoe krijg je een concept saai, nou kijk naar vw
Die Peugeot is wel echt het leukst. Maar wel de minste kans om in productie te gaan.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).