De bezemwagen van de EV 10 Daagse

Auteur: , 35 Reacties

Na 10 dagen EV informatie op Autoblog is het tijd om weer terug te gaan naar de 'normale programmering' met..?

EV 10 daagse

Ja: naast het nodige benzine- en dieselnieuws viel het je waarschijnlijk op dat er een hoop EV-nieuws was. Want ook al hebben wij de afgelopen 10 dagen de spotlight wel heel scherp op ‘de elektrische auto’ gezet, in het ‘normale autonieuws’ speelt op dit moment de EV ook een hoofdrol. Iemand op de redactie (WOUTER!) bedacht dat deze week in oktober wel een goed moment zou zijn voor de 2019 versie van de EV 10-daagse en dat kwam inderdaad zo uit.

Naast de praktische artikelen over laadpalen, bijtelling, PHEVs, laadpassen en Private Lease hadden wij ook nog het geluk dat de merken zelf met vrij belangrijk elektrisch nieuws op de proppen komen. De merken deden dus goed mee met onze elektriciteitsfocus deze tien dagen, daarom zetten wij het belangrijkste ‘toevallige’ EV-nieuws even op een rijtje.

Eerste rijtest Peugeot e-208
Casper en Martijn konden deze week voor het eerst in de Peugeot e-208 rijden. Een EV die samen met de Opel Corsa-e een nieuwe groep kopers en leaserijders de EV in moet gaan trekken. De orderboeken lijken zich in ieder geval rap te vullen voor de Peugeot. De eerste versie viel zeker niet tegen tijdens de eerste korte kennismaking. Maar we kijken zeker uit naar de versie die nog iets heter opgediend gaat worden en ons het GTI label moet doen vergeten.

Peugeot e-208 2019 rijtest en video

Lancering Volvo XC40 Recharge P8
In Los Angeles hadden wij gisteren (!) de mogelijkheid om de volledig nieuwe elektrische XC40 te bekijken. Oh sorry, voor als het nog niet duidelijk was: de Recharge P8 is de officiële toevoeging die de Volvo nu meekrijgt in elektrische uitvoering. Veel power beschikbaar in deze voetbalmoeder-SUV, maar ook voor een serieuze vanafprijs van € 59.900. Ook zal het vechten worden om deze eind 2020 nog te kunnen bemachtigen voordat de bijtellingspercentages in 2021 wederom hoger zullen worden.

Volvo XC40 Recharge P8 - de elektrische XC40

Bekendmaking komst Porsche Taycan 4S
Naast de Taycan Turbo en Taycan Turbo S maakte Porsche afgelopen maandag bekend wat de prijs gaat worden van het nieuwe basismodel in de Taycan-range: de nieuwe 4S is de huidige instapper in de Taycan-familie. Rijden kunnen we binnenkort maar voor veel ondernemers die zelf over hun leaseauto mogen beslissen was het wel goed om te horen dat die lagere prijs ook tot een lagere leaseprijs leidt. Voor het verschil in leaseprijs rijden sommige mensen een knappe Private Lease-MINI..

Officieel: de voordeligere Porsche Taycan 4S

Officiële prijs Honda e
Het lijkt een klein nieuwtje maar de Honda e is een auto waar we daadwerkelijk vaker mensen over horen praten in termen van ‘hebberig-van-worden’. Die mensen hebben wellicht nog niet achterin plaats genomen zoals wij op Frankfurt, maar dat terzijde. De Honda e heeft zijn liefhebbers. Wat hij niet heeft is een indrukwekkende range. Hij zet in op karakter, net zoals de MINI Cooper SE. Die wedstrijd gaan we vast een keer meemaken het komende half jaar. De prijs is dus bekend en die zit ook verdacht dicht in de buurt bij de rest van het nieuwe ‘compacte’ EV-aanbod. De sweetspot lijkt € 35.000 te zijn. Alsof iedereen hetzelfde marktonderzoeksrapport heeft gekocht.

Dit is het vermogen van de Honda e

Dyson gooit bijltje er bij neer
En toen was er ineens op 11 oktober het nieuws dat stofzuigerfabrikant Dyson zijn plannen voor world domination in de kast zet. Dit omdat ze geen goede business case zien voor haar elektrische auto waar ze al een aantal jaren en enkele miljarden in hebben gegooid. Niet iedereen heeft het karakter van Musk, zullen we maar zeggen. Tegen de stroom in, maar dan op een heel andere manier, deze beslissing.

Tot volgend jaar?
Als er genoeg ontwikkelingen zijn en voldoende onderwerpen waarover wij door het jaar heen vragen krijgen, dan zal de EV 10-daagse 2020 zeker voor de hand liggen. Het zou mooi zijn wanneer de EV dan ook in alle segmenten zijn plek heeft ingenomen zodat we naast de essentiële zaken als prijs, actieradius en laden het nog meer kunnen gaan hebben over rijgedrag en prestaties.35 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Op naar de stoom 10-daagse.
Kunnen we dan vanaf nu een maand of 12 geen artikelen krijgen over elektrische auto’s?
@viezefreddyw: als jij dan een maand of 12 je comments voor je houdt ben ik voorstander.
@vetnek: Hahaha! Wie de bal kaatst kan hem terug verwachten.
Vind het vermakelijk om te lezen! Al dat commentaar op elektrisch rijden snap ik niks van. Zeker die non-argumenten van iedereen die 1000km per dag zou rijden. Nu toevallig als leenauto een v40 D2; wat een saai ding, en wat zou het boeien in het rijplezier als zoiets elektrisch is?

@1audi1: Ik denk dat ’t idd weinig mensen echt boeit als de “gebruiksartikelen” (lees lease Golf’s, V40’s etc) vervangen worden door EV’s, maar het voelt nu alsof we straks ook alle leuke auto’s kwijt gaan raken en dat doet wel pijn.
Ben blij dat het over is. Vond het toch maar een uitgemolken gebeuren, mijn mening uiteraard
10 daagse is prima, maar dan had ik 10 artikelen verwacht. Niet dat je er continue mee werd doodgegooid.

1audi1, mee eens. Klagen dat men “na 400 km moet gaan stoppen om te laden”. Nou een mens moet sowieso na 2/3 uur rijden pauze nemen dus EV’s helpen ook nog eens in het welzijn van de bestuurder ;-)
Mooi, klaar met die propaganda.
Het waren tien mooie dagen. Dank!
Zooooo, en nu de V8, V10 en V12 10-daagse. Laat maar komen, ik ben er klaar voor
10 dagen hoge polarisatie!
Soms jammer soms grappig. Het weerspiegelt de tijdsgeest wel heel erg…
Ik ben pro EV maar ook niet tegen verbrandingsmotoren mits gebruik in de juiste toepassing of context. Ik hoop iig wel dat er wat minder wrevel tussen de verschillende aanhangers komt, het blijft tenslotte een hoop boeiende technologie die je van nul naar veel kan schoppen in weinig… en zowel brandstof als elektro auto’s blijven een toonbeeld van menselijk vernuft waar je plezier mee kan hebben. Met wat verdraagzaamheid komen we veel verder.

AB bedankt iig voor alle inzet!
@tjorque: Amen man 👌
Zeer marginale verslaggeving betreffende de enorme schat aan EV’s uit China. Beetje een gemiste kans, helemaal omdat China nu toch wel de grootste markt ter wereld is en er genoeg interessante EV’s op de markt zijn. Daar had wel eeen artikel aan gewijd mogen worden. Misschien een idee voor volgend jaar? @michaelras
@emping: Is ook gewoon voorbij gekomen.

https://www.autoblog.nl/nieuws/dit-zijn-de-6-populairste-evs-van-dit-moment-131106
@willeme: sorry Willem, jij bent mijn favoriete blogger bij uitstek, maar 1 artikeltje waar enkel enkele Chinese EV’s worden beschreven vind ik nog steeds marginaal.
@emping: Wellicht dat we er later nog een keer aandacht aan kunnen geven. Elektrische auto’s zijn in Nederland met name populair vanwege het feit dat men er over nadenkt er eentje aan te schaffen (of iemand in de familie). Bij Chinese auto’s is dat minder.

Daarbij zijn het stuk voor stuk auto’s die voornamelijk ontwikkeld voor goedkoop en deugdelijk transport. Dat spreekt niet heel erg tot verbeelding. Maar wellicht leuk om een keer tijdens een rustige middag in het weekend te behandelen ;-)
Nog zo’n sessie en je bent een deel v je vaste bezoekers kwijt. Elke nateil hep, …orakelde ooit iemand. Persoonlijk heb ik ook andere leuke autofora gevonden. F*ck the EV. Petrol til I die!
@100octane: Gaaf man. Zet anders een tattoo met die tekst.
@olivier420: op m’n kont? 🙄
@100octane: als je het toch over uitstoot hebt
Waarom zou je eigenlijk als particulier een EV kopen?
@maferick74: Wellicht ben je pro milieu? Daarnaast zijn de auto’s niet waanzinnig duur meer tegenwoordig en bij tesla kan je (als ik het juist heb) 3 jaar gratis superchargen, waardoor je 3 jaar helemaal niks betaald voor je brandstof. Je hebt minder onderhoud. Volgens mij nog minder wegenbelasting. Al met al zitten er alsnog voordelen aan. Daarnaast als je de auto als particulier koopt en minder kilometers hoeft te maken is de range ook niet relevant.
@pieterpoes: Niet waanzinnig duur? Een vanaf prijs van €37k voor een Peugeot 208 vind jij niet veel?
@pieterpoes: En als je geen oprit hebt ,de laadpaal?
@maferick74: Total Cost of Ownership uitrekenen. Alle financiele voordelen kunnen het ondanks de hogere aanschafprijs toch interessant maken.
Verder rijdt een EV gewoon veel lekkerder dan een 1.0 driecilinder.
Ha, gelukkig. Terug naar de 1.0 driecilinders en joehoe-SUVjes.
Zo, en nu tijd voor de V12 twaalfdaagse!
@dutchdriftking: Gemiste kans, V12daagse rolt lekkerder van de tong
Conclusie: te hoge aanschafprijs voor een te kleine auto met een te klein bereik. Voor de massa is het pas interessant als je daadwerkelijk 400km kan rijden op een lading voor een nieuwprijs van rond de €20k. Laten we even het hele milieu (niet/moeilijk te recyclen accu’s, stroomnet wat een significante upgrade nodig heeft omdat anders de kabels in de grond smelten door overbelasting) en humanitaire aspect (kinderarbeid in de kobalt mijnen) even buiten beschouwing. Elektrisch rijden is alleen interessant voor de zakelijke mensen, en boven Jan modaal verdieners. Zodra dit soort auto’s aan te schaffen zijn voor de massa zijn alle voordeeltjes er af en is de total cost of ownership ineens heel anders. Bovendien gaat Den Haag wel weer een list bedenken om het enorme gat aan inkomsten op te vangen.
@rike: Conclusie, de vooruitgang komt eindelijk op gang met name dankzij Tesla en de Europese Unie. Als jij straks op het terrasje zit, schone lucht inademt en enkel auto’s langs hoort zoemen in plaats van de uitlaatgassen in te ademen en de herrie aan te moeten horen van weer een blok dat niet goed loopt of weer een kapotte uitlaat zul je wellicht nog eens terugdenken aan jouw conservatieve instelling en dat het toch allemaal niet zo slecht is. Helemaal als je dan in je eigen EV stapt, die terwijl jij op je gemak een koffietje dronk weer volledig opgeladen is waardoor je weer geen tankstop hoeft te doen, en vervolgens met een grote lach het instant koppel los laat op de weg en trillingvrij naar huis rijdt.
@Godefridus: Volgens mij heb je het punt gemist waarin ik beschreef dat ze niet te betalen zijn. Bovendien ben ik wel voor de overstap naar een alternatieve energiebron voor transport, alleen is dit in de huidige situatie op het milieu vlak (moeilijk te recyclen accu’s, waar komt de energie vandaan, en ons stroomnet kan dit niet aan met smeltende kabels in de grond als gevolg) en humanitair vlak (kinderarbeid in de kobalt mijnen) nog zeker niet zoals het zou moeten zijn.
@rike: Godefridus denkt echt dat een Tesla schone lucht uitpoept of zo. In de veronderstelling dat groene stroom ook echt groen is en dat accu’s gemaakt worden door kabouters in de teletubbie vallei.
@paulvtec: Sterker nog een tesla poept helemaal geen lucht uit dus al helemaal geen vervuilende. Daarbij is groene stroom inderdaad echt groen waarbij deze via een administratief systeem van garanties van oorsprong wordt gekoppeld aan mijn verbruik, de daadwerkelijke stroom mix zelf wordt de komende jaren alleen maar groener dus dat wordt alleen maar beter. Het laatste puntje kan ik niet bevestigen helaas
@rike: een e-golf is nu te leasen voor 299 euro / maand, hoe betaalbaar wil je het hebben?
Voor de rest zijn jouw punten of overdreven of punten waar al hard aan gewerkt wordt om te verbeteren dus geen reden voor ICE auto’s te zijn ten opzichte van BEV’s. Of wil je de situatie in olielanden wel goed praten maar de kobalt winning niet?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).