Deze 6 dingen vielen ons op aan de GP van Singapore 2019

Auteur: , 43 Reacties

Dat plus alle relevante standen, statistieken en weetjes. je leest het hier. Op Autoblog.

F1 GP Singapore '19

De Grand Prix van Singapore was een bijzondere. Aanvankelijk dachten we dat het een strijd zou worden tussen Mercedes en Ferrari. Nou, nee: mooi niet dus. Na de start leek het een saaie optocht te gaan worden. Gelukkig gebeurde er voldoende tijdens de race, waardoor het een interessante race was om te volgen. Dit zijn zes dingen die ons opvielen dit weekend:

Wat was Ferrari snel!
Dit moet toch wel de grootste verrassing zijn geweest van het weekend. De Ferrari’s waren heer in meester dit weekend. Met name op momenten dat het er echt omging scoorden ze geweldig. In de kwalificatie zaten ze er goed bij met een pole voor Leclerc en ook in de race waren ze ongenaakbaar. Zowel Leclerc als Vettel konden de performance van hun Ferrari goed gebruiken. Dat niet alleen, ook hun nieuwe neus zorgde voor voldoende downforce. Leuk dat deze verrassingen nog plaatsvinden in de Formule 1.

Eindelijk Alfa Romeo aan de leiding
Dat was eventjes geleden. Voor Alfa Romeo was het voor eerst sinds 25 jaar. Maar vergeet ook niet dat er jarenlang maar drie teams zijn geweest die vooraan hebben gereden: Mercedes, Ferrari en Red Bull. Ironisch genoeg is het laatste ‘niet top 3 team’ dat aan de leiding reed, Williams.

F1 GP Singapore '19

Tactische ‘misser’ Mercedes
Even leek het alsof de Ferrari’s in een val van Mercedes gingen lopen. Vettel pakte de undercut op Leclerc, Hamilton wachtte keurig nog een paar rondjes. Voor lange tijd kon hij de pace redelijk vasthouden, maar hij kon onmogelijk snellere rondetijden neerzetten dan Vettel en Leclerc. Sterker nog, het is dankzij de zandzak van Bottas dat ‘ie überhaupt vierde werd. Deels hebben we de dominantie van Mercedes op dit circuit overschat. Tevens hielpen de vele safetycars ook niet echt.

Williams doet het stiekem best aardig
Dat is een rare kop voor een team dat erg veel geplaagd is dit seizoen. Het lag in de lijn der verwachting dat ze het hier zwaar gingen krijgen. Maar de afstand met de achterkant van het middenveld is niet zo heel erg groot meer. Ook was de uitvalbeurt van Russell de eerste van het seizoen. Als je twee seconden per rondje weet te winnen over een seizoen doe je het goed. Ja, ze liepen er drie achter aan het begin van het seizoen, dus ze staan nog altijd laatste. Maar de opmars is absoluut aanwezig. Hopelijk kunnen ze de lijn doorzetten.

Albon gaat lekker
Het is natuurlijk nog veel te vroeg om conclusies te trekken, eigenlijk. Het is wel tekenend dat Alexander Albon het duidelijk beter lijkt te doen dan Gasly. Natuurlijk, hij is langzamer dan zijn teamgenoot, maar het verschil is minder groot. Vlak voordat de eerste safetycar erin kwam, lag Albon vlak achter Bottas op P6. Dat is beter dan rondenlang proberen een McLaren of Renault in te halen op P12. Nu was dat pas de eerste race dat Verstappen en Albon zonder gridstraffen van start mochten, maar het lijkt erop dat de switch naar Albon een goede is geweest.

F1 GP Singapore '19

Leclerc is niet de beste teamplayer
Deze is misschien een beetje gevaarlijk gezien het grote aantal fans dat hij heeft, maar de Monegask heeft zich een beetje laten kennen. Op het podium vestigde hij een nieuw record in de categorie apathisch stilstaan. Over de boordradio zeurde hij meer dan Hamilton en Vettel konden doen in hun jeugdjaren. Het is een zeer groot talent en absoluut een toekomstig wereldkampioen, maar met zijn houding op het podium gaf hij de indruk een verwende peuter te zijn die niet mee mocht naar Bobbejaanland. Aan de andere kant: dat soort figuren worden eerder wereldkampioen. Dus Leclerc is geen beste teamplayer is in dit geval een compliment.

Stand coureurs
Hier zien we een paar dingen gebeuren. Ricciardo wordt ingehaald door Albon in de ranglijst, wat logisch doch ironisch is. Er ontpopt zich nu wel een heel interessante strijd om de derde plaats. Die ligt open voor zowel Verstappen, Leclerc en Vettel. Zowel Verstappen als Leclerc hebben 200 punten. Dit gaat nog een interessante strijd worden. De stand ziet er als volgt uit:

Stand Formule 1 na GP Singapore 2019

F1 GP Singapore '19

Stand constructeurs
In deze stand zien we minder opvallende zaken, eerlijk gezegd. Mercedes stevent hard af op hun zoveelste wereldtitel. Bij Red Bull is Verstappen verantwoordelijk voor 2/3 van het totaal aantal punten. McLaren is duidelijk best of the rest.
De stand ziet er als volgt uit:

Stand Formule 1 constructeurs na GP van Singapore '19

Snelste ronde
De snelste ronde was lange tijd een zekerheidje voor de top 3 teams. Zeker als je op de zesde positie ligt, dan is de verleiding groot om naar binnen te gaan voor vers rubber. Je ligt immers alsnog zesde. Met alle safetycars was er echter geen groot gat. Aangezien Magnussen toch niets te verliezen heeft en het record in handen had, hebben ze hem een paar ronden voor de finish naar binnen gehaald. Omdat hij buiten de top 10 eindigde, krijgt hij er geen extra WK-punt voor.
De onderlinge stand ziet er als volgt uit:

Stand na snelste

F1 GP Singapore '19

Kwalificatieduel
Hierin zien we wederom een bekend beeld. De betere ‘kwalificatie-coureur’ is eigenlijk bij elk team zichtbaar. Zo heeft Perez zijn teammaat nog altijd in zijn zak. Ook zie je dat sommige coureurs net even wat meer afstand nemen van hun teammaten. Ook opvallend, bij McLaren is Sainz minder succesvol dan Norris, maar in de race stijgt Sainz wel boven zijn teammaat uit. Ook opvallend, Gasly heeft zich alle keren boven Kvyat gekwalificeerd. Nu zijn het slechts drie races, maar wellicht kan die daarmee een beetje zelfvertrouwen tanken.

Stand Formule 1 kwalificatieduel na GP Singapore

F1 GP Singapore '19

Driver of the Day
Het was hem gegund. Sebastian Vettel had mazzel met de undercut, maar hij reed gewoon een snaarstrakke race. Ook in de kwalificatie zat hij er niet heel erg ver naast. Zeker na een wat moeilijkere periode is het lekker voor de Duitser om even maximaal te scoren. Dat doet hij dan ook, naast de GP winst, met een Driver of the Day award, die hij in de wacht sleepte.

Driver of the day overzicht na GP Singapore '19

Deze races zijn al verreden:
1. GP van Australië 2019 (Bottas)
2. GP van Bahrein 2019 (Hamilton)
3. GP van China 2019 (Hamilton)
4. GP van Azerbeidzjan 2019 (Bottas)
5. GP van Spanje 2019 (Hamilton)
6. GP van Monaco 2019 (Hamilton)
7. GP van Canada (Hamilton)
8. GP van Frankrijk (Hamilton)
9. GP van Oostenrijk (Verstappen)
10. GP van Engeland (Hamilton)
11. GP van Duitsland (Verstappen)
12. GP van Hongarije (Hamilton)
13. GP van België (Leclerc)
14. GP Van Italië (Leclerc)
15. GP van Singapore (Vettel)

Deze races staan nog op de kalender:
29 september: GP van Rusland
13 oktober: GP van Japan
27 oktober: GP van Mexico
3 november: GP van Verenigde Staten
17 november: GP van Brazilië
29 november: GP Abu Dhabi

De eerste meters van de GP van Rusland zullen worden verreden op vrijdag 27 september 2019 om 10:00.43 reacties

Leclerc, typisch zo’n Franse mauwerd. Albon heeft het indd aardig goed gedaan. Vond de race intressanter dan voorheen verwacht.
@emping: Monogask. toch echt iets heel anders
@soulmaster: Monegask.
Als je iemand verbetert doe het dan wel goed;-)
@emping: ne pas Francais
Wat mij opvalt is dat jullie wel een vroeg dit bericht plaatsen. Kan mij niet herinneren dat er een bericht voor 7uur smorgens geplaatst wordt. Vond het verder een aardige race om te kijken, maar vanwege de beperkte inhaalmogelijkheden ook niet zo heel spannend. Wordt inderdaad tijd dat de auto’s minder beperkt worden door vuile lucht van de voorligger dan kan er langer op de ideale lijn gereden worden om zo echt de versnellingsbak in te rijden en zo middels een klein gaatje er voorbij te duiken. Waarna er opgepast moet worden niet weer terug te worden ingehaald.
@jpoers: Is waarschijnlijk gisterenavond geschreven en gewoon automat. ingepland om zo vroeg online te zetten.
@joejojo2012: Sssttt, niet verklappen. Nu lijkt het alsof men ook smorgens vroeg uit bed kan. ;)
Denk dat het strijd om de 2de plek in het kampioenschap zal gaan worden, omdat Bottas die net als vorig jaar nog gaat weggeven. Hamilton is gewoon safe.

Mooi compleet artikel btw!
Leclerc heeft zich gisteren en ook in afgelopen races dit seizoen als huilebalk laten zien. Jaartje verder is hij volwassener én waarschijnlijk officieel eerste coureur en hopelijk minder van dit potsierlijk gedrag
@yajouri: mwah. Het is een soort algemene regel dat zolang je teamgenoot niet aanzienlijk sneller is (en niet bij jou voorbij kan), wat in dit geval niet te zien was voordat seb eerste lag, je geen undercut doet binnen je eigen team. Bottas bevestigde dat ook. Enige verschil is, dat er bij merc geen discussie is. Bottas gaat gewoon opzij. En mauwt achteraf om te doen alsof hij beter was dan ham. Ferrari wilde een 1-2 verzekeren met deze actie. Prima, maar als leclerc eerste lag voor de stop, waarom hebben ze hun niet gewoon heswapt? Ik denk omdat in Monza Vettel zich genaaid voelde en ze hem dit geen tweede keer wilden aandoen. Dus naaien ze Leclerc maar weer voor de verandering. Nu is seb blij waardoor hij over zijn kleine depressie heen is en weer goed gaat presteren. Waardoor we nog veel vaker dit soort situaties gaan krijgen. Dan zullen we zien wie Ferrari kiest als eerste coureur.
@benja01: Was ook niet netjes van Vettel/Ferrari, maar vorige race gaf Leclerc Vettel ook geen tow tijdens de quali. Nu staan ze weer quitte. Verder vind ik het ook mooi dat Ferrari niet ingreep. Ik denk dat iedereen het Vettel gunde om weer eens te winnen. Ondanks dat ik hem geen topper meer vind, vond ik het prachtig om te zien.
@benja01: het was niet per definitie duidelijk dat leclerc als eerste binnenhalen, vroeg als Vettel, tot een leidende track positie zou hebben gebracht.
@yajouri: Dat Vettel als eerste naar binnen gehaald werd is logisch, vanwege de undercut. Ferrari (en de rest van de teams) zeggen de kracht van de undercut te hebben onderschat. De stop van Lecler was 6 tienden sneller. En Vettel reed op de nieuwe banden de snelste tijd, wat ook veel sneller was dan vooraf berekend blijkbaar. Goed daardoor kwam Vettel onverwacht op de eerste plek, maar dat betekend niet dat Vettel daarmee ook de eerste plek verdiende. Dus had Ferrari de coureurs moeten swappen na de stops en Lecler de eerste plek terug moeten geven. Ze hadden de 1-2 hiermee toch al verzekerd, het was niet noodzakelijk voor het teambelang dat Vettel op de eerste plek reed ipv Leclerc.
@benja01: Vetel niet de eerste plek verdiende en ze eigenlijk terug geswapt moesten worden. Dit is echt klinklare onzin. Vetel rijd niet in dienst van Leclerc maar rijd zn eigen race. De undercut van Vetel was gemaakt op Hamilton en vestappen en niet op Leclerc. Lecrerc reed gewoon te langzaam en zou van wie dan ook de undercut verliezen. Vetel heeft gewoon puik gereden.
@autopetje: Hoezo Merc doet het ook. En tijdens andere races werd Vettel ook verteld CL er voorbij te laten, dus dat had nu ook gekund. het enige wat “beter” was dat Vettel had laten zien was een super snelle lap tijdens de pitstop van CL. Dat kan niet de enige basis zijn om te zeggen dat Vettel eerste had moeten blijven. Want daarvoor was er niks te zien dat Vettel sneller of beter was dan CL. Hij heeft geen poging gedaan om Hamilton aan te vallen waaruit zou moeten blijken dat Vettel de snellere man op de baan was.
@benja01: ik vind persoonlijk Mercedes niet relevant om mee te vergelijken. Die hebben namelijk een wingman gecontracteerd in dienst van Hamilton. Vetel was sneller en daarom werd hij eerste. Lecrlerc was echt langzaam. Die reed gewoon hoge 1:49. Ik vroeg me al af hoe hij dat ging managen bij de eerste pitstop window. Vetel was trouwens sneller dan Hamilton en lecrlrec. Leclerc was pistoff. Die ging even plankgas Vetel inhalen dacht ie. Kreeg de snellere motor + setting van het team en kon Vetel tot de vlag niet bijbenen. Met zoveel auto’s binnen de 5 sec is het een loterij.
@benja01: wat autopetje zegt dus ja. Het is niet omdat leclerc pole had, dan ook maar de race dient te winnen als Vettel na de pits voor ligt
@yajouri: wat dacht je dan het kampioenschap? CL heeft meer punten dan Vettel, CL had 7 punten dichterbij Bottas kunnen zijn en daarmee kans maken op de tweede plek. Voor het teamresultaat maakte het niet uit of CL of Vettel won.
@benja01: “En Vettel reed op de nieuwe banden de snelste tijd, wat ook veel sneller was dan vooraf berekend blijkbaar. Goed daardoor kwam Vettel onverwacht op de eerste plek, maar dat betekend niet dat Vettel daarmee ook de eerste plek verdiende”
Dat is wel zo’n beetje de essentie van de sport…. de snelste zijn. Dus als je de snelste bent heb je gewoon verdiend gewonnen. Teamorders zijn ongeliefd bij de fans, veelal onsportief en op dit moment niet noodzakelijk. Ferrari heeft dus helemaal juist gehandeld.
@mashell: er zijn wel teamorders afgegeven. CL werd verteld dat hij Vettel niet mocht aanvallen.
Mmmn.. J… Nn. NjNj.. Mmb.m…….. 6n
@notsobig: U is Frans?
@brammetjedeb: Waarschijnlijk boos op zijn Polo, omdat ie niet wilde starten…
@brammetjedeb: u is volgens mij met zijn volle mond aan t praten. Foei
@notsobig: Is het lekker de Keta?
@notsobig: Volgens mij heeft mijn broekzak mijn telfoon gehaijackt ofzo?
Gasly voelt zich duidelijk beter in de STR dan in de RB, een typische B-team rijder denk ik net als Perez, Hulkenberg en Sainz.

Het zou zomaar kunnen dat Ferrari nu dan definitief de weg omhoog heeft gevonden en het te kloppen team voor de rest van het seizoen wordt. Die gaan natuurlijk vol voor de constructeurstitel, want hoe je het ook bekijkt, Hamilton is door voor Bottas te eindigen gewoon uitgelopen in het kampioenschap. Hamilton hoeft voor de rest van het seizoen in de races niet hoger dan 3e te eindigen en een keer een snelste ronde te pakken om het kampioenschap binnen te hengelen. Voor hem was het natuurlijk ook mooi om te zien dat Ferrari niet wil kiezen voor een nummer 1 rijder in het team.
Ik vond Albon eigenlijk een beetje tegenvallen. In het begin kon hij aardig aansluiten, maar daarna zakte hij behoorlijk weg en zat de McLaren veel dichter op Albon dan hij op Bottas.
@reactief: Toch veel beter dan Gasly.
Kan iemand mij uitleggen hoe het kan dat voor de zomerstop Ferrari vooraan het 3de team was en na de zomerstop zomaar ineens aan de horizon verdwijnt?
@venividivici: omdat ze in de zomer niet hebben stilgezeten maar door ontwikkeld hebben met klaarblijkelijk een beter resultaat dan Mercedes of Red Bull.
@venividivici: Het 3e team? Ferrari stond gewoon ver voor Red Bull in het constructeurskampioenschap. Red Bull was en is in mijn ogen het 3e team.
@berlinetta: ja waarbij Max voor 2/3e van de punten zorgt… Als die fatsoenlijke 2e coureur hadden gehad vraag ik me af of Red Bull zo overduidelijk de derde auto had gehad.
@gforce: Zou kunnen, maar uiteindelijk is het wel het resultaat van het gehele team wat telt. En dan is Red Bull al sinds 2014 gewoon het 3e team.
@berlinetta: 2016 vergeten?
@venividivici: er zijn natuurlijk ook de nodige persoonlijke foutjes gemaakt door de coureurs en in strategie waardoor ze veel punten zijn mis gelopen. Daarnaast hebben ze blijkbaar goede zaken gedaan als het om mechanische grip gaat. Goede kans dat 2020 het jaar van Ferrari wordt!
Ik vraag het mij nog steeds af, als Max tijdens de eerste safetycar voor een setje rood was gegaan, had hij dan kunnen winnen, of hadden de overige safetycars roet in het eten gegooid?
In de tekst wordt gezegd dat de safetycars Mercedes niet helpen, maar er zijn ook momenten geweest dat het wel prettig was voor ze. Zo heeft Hamilton meermaals geen gat dicht hoeven te rijden.
@berlinetta: Daar heb je zeker gelijk in. Zeker de eerste keer, toen Verstappen een gaatje had gereden van 6-7 seconden. Dat was een cadeautje. Bij Mercedes hebben ze het voordeel van die goede banden niet echt kunnen gebruiken. Nu moet ik eerlijk toegeven: het was sowieso last geweest. Inhalen is best lastig als er geen enorm snelheidsverschil is.
Dit 7e ding viel op: de top 3 teams hebben op de baan niet één keer een inhaalpoging bij elkaar gedaan.
Ik had hetzelfde gevoel als Willem mbt Leclerc. Ik begrijp echt wel dat hij teleurgesteld was maar om je ongenoegen zo te etaleren wanneer je werkgever voor het eerst sinds weet ik hoe lang weer een 1-2 finish te pakken heeft is wel wat jammer. Zeker omdat hij net 2 GP’s achter elkaar heeft gepakt komt het wat verwend over.
@lambowambo: het zal een manier zijn om het team te laten merken dat hij geen barichello / massa / bottas is de klakkeloos alles accepteert. Niet anders dan wat vele andere coureurs doen / hebben gedaan. Natuurlijk is het niet netjes, maar na afloop van de wedstrijd accepteerde hij wel de teamrol en benadrukte dat wat echt telt de 1-2 is. De rest zal intern besproken worden, wat Binotto ook heeft gezegd. “We hebben overwogen om de coureurs van plek te wisselen, ik denk dat het de juiste beslissing was om dit niet te doen. We zullen met de coureurs hierover discussieren, waarschijnlijk zijn hier intern nog steeds verschillende meningen over. Wij hebben erover nagedacht, maar het niet gedaan.”
https://www.motorsport.com/f1/news/ferrari-swap-singapore-vettel-leclerc/4546374/

https://www.motorsport.com/f1/news/ferrari-swap-singapore-vettel-leclerc/4546374/
Max mag blij zijn als ie als 3de eindigt aan het eind van het seizoen…. denk ik zo.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).